12 april 2014

De nya moderaternas syn på försvaret!

Twitterdumparna i det här inlägget får stå för sig själv. Det ger en bild av hur en folkvald riksdagsledamot för Nya Moderaterna ser på försvarsfrågan. Det är inte konstigt att trovärdigheten för nymoderat försvarspolitik sjunker när uttalanden som dessa basuneras ut.

Det förhåller sig nog precis så som Wiseman uttryckte det i dag
"Jag är helt övertygad om att @beckmansasikter verkligen tror på det han skriver. Han är tyvärr ej ensam i M om det heller."
Så är det nog tyvärr och detta kommer att kosta Nya Moderaterna röster i kommande riksdagsval. Jag håller det inte för omöjligt att partiet kommer att tappa röster räknat i hel eller kanske till och med flera procent (1% ≈ 60.000 röster) p.g.a. vanskötseln, skönmålningen och vanföreställningarna om att man "satsar på försvaret". Korten är synade från försvarsintresserade, från media och från allmänheten.

Bilden som förmedlas av moderatpolitiker stämmer - som vanligt - inte alls överens med den bild som Försvarsmaktens personal upplever i sin vardag. Det har vi fått åtskilliga bevis för det senaste året, senast i Agendas reportage från Eksjö med soldater som fick skrika PANG PANG då det saknas ekonomiska medel för att öva hela året.

Trots det fortsätter Nya Moderaterna sin enträgna retorik om satsningar som om inget hänt. Jag ska dock tillägga att det fortfarande finns ett antal moderata riksdagspolitiker jag respekterar. Annicka Engblom är en av dessa som fortfarande är saklig i argumentationen, och det finns fler. Ni borde kliva fram och korrigera kollegor som Lars Beckman. Annars går det bra att tala med allianskamraterna Allan Widman eller Mikael Oskarsson som har mycket god uppfattning om det aktuella läget. Jag tror inte någon av dessa delar åsikterna som förmedlas från Nya Moderaterna.

Jag stannar där och låter twitterflödet tala sitt egna språk.

Bloggar: Cornucopia, Sjätte mannen

16 kommentarer:

 1. En teori är att man från moderat håll helt enkelt inte vill vinna valet. De har lämnar så mycket skit efter sig som måste åtgärdas. Därmed låter de sossarna ta smällen för att försöka rensa upp och ta de besvärliga politiskt kostsamma besluten. Detta ger bra förutsättningar för att kunna agera offensivt som opposition inför val 2014.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske ligger något i det. En enorm ekonomisk kris är på väg och M lärde sig kanske på 90-talet att det är bättre att vara i opposition då så kan man skylla de som sitter vid makten för alltihop under 15-20 år efteråt.

   Radera
 2. Val 2018 skall det givetvis vara.

  SvaraRadera
 3. Nya Moderaterna... men herregud.. vilket skämtparti! Först Cecila Widegren, Karin Enström, Johan Forsell, Hans Wallmark (som ligger väldigt lågt nu, konstigt..) Pajasen Fredrik Schulte och nu en ny superpajas: Lars Bäckman (Självklart bär Moderaternas partiledare Reinfeldt det yttersta ansvaret för läget, det är pinsamt att höra hur han uttalar sig om försvaret gång efter annan). Man skrattar (eller gråter) ihjäl sig! Det enda vapen Moderaterna har nu är att lyfta fram MP och V som hot mot försvaret... men vad spelar det för roll när försvarsberedningen skall leda till ett brett försvarsbeslut över partigränserna? Socialdemokraterna med den sunde Peter Hultqvist, Allan Widman Från FP, Mikael Oskarsson KD och förhoppningsvis Centern räddar Sverige... nu står vi i samma läge som inför första och andra världskriget och de enda personerna i Sveriges rike som påstår att Sveriges beredskap är god är just nu är: Nya Moderaterna! Har de inte ställt till nog för Sverige nu, med alla lögner och fördröjande av allt från renoveringar och satsningar i försvaret?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tangerar du personangreppsgränsen. Du får en varning den här gången och klarar dig p.g.a.att din kommentar i övrigt var läsvärd.

   Radera
 4. Jag saknar helt förtroende för en person som mitt i en mening stavar försvarsminister med F. Fortsatt från detta äe frågan vilket som är värst; att personen i fråga tror på det han säger, eller att han medvetet ljuger.

  Som sagt, den nymoderata försvarspolitiken kommer att kosta röster.

  SvaraRadera
 5. Hade viljan varit starkare kunde mandatperioden kunnat avslutas med en satsning. Då hade vi moderater kunnat stå upp för 8 år av bevara(inga förbandsnedläggningar), ställa om och nu rusta. Putins agerande är lika alarmerande som finanskrisen. (Egentligen är det värre, en förlorad finanskris med bostadsbubbelkrasch, massarbetslöshet, masskonkurser i medelklassen och kö på psykakuten är mindre illa än ett förlorat krig.)

  SvaraRadera
 6. Moderaterna kommer att tokrasa i valet, inte bara på grund av den obefintliga försvarspolitiken utan på grund av att folk ingemen har tröttnat på att man hela tiden hör hur man "måste spara i ladorna" till dåliga tider då man tydligen skall börja plocka från ladorna. Vår skattemässigt orättvisa uttag där pensionärer får betala mer i skatt och utsatta grupper får sin beskärda del av sparandet. Samtidigt tas det ut stora bonusar från företag, även statliga sådana samt att det skärs ned i antalet anställda. Detta verkar vara helt obegripligt eftersom stat och kommun hela tiden upprepar mantrat av att bekämpning av arbetslösheten är prio nr ett samtidigt som man själva skär ned bemanningen i statliga och kommunala verksamheter. Nu är inte allt detta alliansens fel och en del av den förda politiken är till och med nödvändigt men det går inte hem i stugorna. Att försvaret är mer eller mindre nedlagt kan dock inte döljas för allmänheten eller dess behov negligeras. Frågan ör bara vad som är alternativet. MP och kommunisterna vill ju lägga ned det lilla som finns kvar. Sossarna verkar inte vilja satsa på försvaret heller och det är väl det första som förhandlas bort vid en eventuell ny regering. Det enda parti som vill satsa på försvaret är SD som dessutom vill att vi bör förhandla om ett utträde ur EU. Båda sakerna går hem hos allmänheten idag varför dom kommer att gå fram ordentligt. Frågan är bara hur stora dom kan bli och vilken betydelse dom kan få vid en framtida regeringsbildning. Som det ser ut nu före valet säger sig inte någon vilja ta i dem med tång, men efter valet om dom får säg 18 procent kan det låta annorlunda. Men, det ser mörkt ut för oss som oroar sig över framtiden och vår nationella frihet.

  SvaraRadera
 7. Den som läser lite mer av L.B inser raskt att denne man är i otakt med sin kompetens och verkligheten...

  SvaraRadera
 8. Eftersom hela det partiet numera verkar präglas av människor som inte förstår skillnaden mellan karta och verklighet, eller mellan politics och policy, kan det kanske röra sig om någon sorts magiskt tänkande; om de bara säger samma trams om och om igen så tror de att det verkligen är det så.

  Postmodernitetens surrealistiska och sanningsrelativistiska slutpunkt förkroppsligat i ett politiskt parti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Upprepar man något tillräckligt länge så börjar folk tveka och fundera över vem som egentligen har fel. Det verkar onekligen vara den taktik som Nya Moderaterna tillämpar.

   Radera
  2. Jag skulle tro att om man frågar Lars Beckman lite mer ingående om olika system av system, Rysslands förmåga och svensk (o)förmåga så dyker han in på Wikipedia och kommer upp med någonting skrattretande snabbare än Magnus Ugglas fyra sekunder utan att tala om att hans källor är Wikipedia. Ahh, Wikipedia, denna räddande ängel i dispyter. (Också för mig, men jag brukar tala om det, och så är jag inte så dum som många andra.) Men jag har faktiskt ett antal Jane's till mitt förfogande också.

   Roger

   Radera
  3. Jag har minst ett dussin Jane's Fighting Ships och Combat Fleets från början av 70-talet och framåt, och min erfarenhet är faktiskt att CF generellt är bättre. Sen förekommer det naturligtvis felaktigheter i bägge publikationerna. Dessutom så är CF oftast billigare (förutom när jag fick chansen häromåret att köpa den då helt nya JFS 2009-10 för 995 kr jämfört med normala 7.000+ kr.)

   Radera
 9. Hur lätt går händelsernas rätta mening
  först upp för eftertanken med försening...

  A:lfr-d V:stl-nd

  SvaraRadera
 10. Det är tydligt att den nymoderata partipiskan uppifrån ser till att hålla folk på plats inom partiet. Partiets inbillade verklighet står över den reella verkligheten.

  SvaraRadera
 11. Jag är inte stolt. Röstade på moderaterna 2006.
  Men under dessa två mandatperioder har svek, förnekelse och lögner varit vanliga. Men trenden har varit tydlig på flera fronter:
  Skolan rasar ihop, vården likaså, infrastrukturens problem har vi bara sett inledningen på. Precis som försvaret. Och i alla dessa frågor förvränger man sanningen. Det måste vara något med kulturen som skapats i regeringens lokaler.
  Funderar på om det sitter ett par miljoner post-it lappar på alla ställen där inne: skattesänkningar är viktigast!....

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna