3 april 2014

Uppdaterat: Gärna fler JAS - men först en MARIN

Foto: Försvarsmakten


Verkligheten har nu kommit i kapp de nya Moderaterna. Man har insett två saker, det ena är att man har misskött försvarsfrågan så till den milda grad att man nu närmast panikslaget föreslår ökningar lite överallt. Den andra är att man sannolikt insett att valet är förlorat och kan därför passa på att göra sig av med "Svarte Petter" så att man i efterhand kan hävda att man visst ville stärka försvaret.

I sjätte timmen vill nu Moderaterna satsa på försvaret - inte "satsningar" utan riktiga satsningar den här gången. Ubåtar, luftvärn och i dag vill man öka på beställningen av JAS 39E med ytterligare tio flygplan. I grunden är jag givetvis positiv till allt som kan stärka försvarsförmågan, och jag anser att 100 JAS 39C/D givetvis måste ersättas av 100 JAS 39E. Men....

Inte på bekostnad av att Marinen utarmas och på sikt riskerar att försvinna!

Som bekant har samtliga marina materielprojekt fått stryka på foten i den liggande materielplanen som sträcker sig bortom 2020. Den planerade nyanskaffningen av ytstridsfartyg och stödfartyg är borta. Inte ens planerade modifieringar har blivit av på grund av att regeringen vägrar ta de nödvändiga besluten (där A26 debaclet är starkt bidragande).

Men oavsett om dessa modifieringar genomförs så kommer det inte att finnas ETT ENDA ytstridsfartyg bortom 2030 när de fem enda kvarvarande Visbykorvetterna börjar nå sin livslängd. Fyra (eller kanske fem) ubåtar gör ingen Marin.

Jag blir därför mycket bekymrad när Moderaterna i sin yrvakenhet istället för att beställa nya ytstridsfartyg, väljer att prioritera ytterligare tio JAS 39E. Jag är rätt säker på att Socialdemokraterna inte kommer att acceptera detta då bland annat Peter Hultqvist (s) så sent som på försvarskonferensen uttryckte en mycket stor oro över Marinens framtid, något som även partikamraten Peter Jeppson tagit upp vid ett flertal tillfällen.

Att Moderaterna nu dag efter dag levererar ett antal yrvakna och populistiska förslag tyder bara på att man är mycket angelägna om att bli av med "Svarte Petter". Det är värt att ånyo poängtera att det är Moderaternas och inte regeringens förslag! Att man inte tar detta till försvarsberedningen istället för att köra sitt eget race via media är inget annat än oseriöst. Det är i forumet försvarsberedningen man ska ta dessa frågor i syfte att åstadkomma BREDA uppgörelser som ska kunna gälla även efter ett val och med en ny regering.

Men i försvarsberedningen har man inte ens kommit dit i processen trots att man har jobbat i över ett och ett halvt år. Det berättade Cecilia Widegren i veckan under försvarskonferensen i Skövde. Det man gör nu är att "lyssna in" läget i Ukraina - trots att det egentliga datumet för rapportens slutförande tidigare var satt till den 31/3. Då undrar ju vän av ordning hur den ursprungliga stabsarbetsplanen såg ut?


Det är utöver detta uppenbart att våra referensramar förändras över tiden och att vi lätt glömmer bort vår historia. I dag publicerar Marinchefen en intressant artikel på marinbloggen.

Bilden här ovan är från veckan och kommenteras så här.
Ytstridsfartygen övar också i Östersjön. Under en paus mellan två övningsmoment togs unika bilder på sex korvetter tillsammans under gång till sjöss. Så vitt känt finns det inga tidigare liknande bilder, i vart fall inte med Visbykorvetter.
Det är bra att vi idag kan öva med sex korvetter samtidigt, det var väldigt länge sen sedan vi kunde göra det!

Men det mycket tragiska faktumet är att det kanske även var sista gången vi fick se sex korvetter på bild samtidigt. Om inga beslut fattas av regeringen kommer vi i värsta fall aldrig mer öva med fler än fem korvetter samtidigt . I närtid så avvecklas med största sannolikhet korvetterna Stockholm och Malmö. Korvetterna Göteborg och Kalmar är avrustade sedan 2005/2006 och sedan 2012 är även Gävle avrustad, något som även Sundsvall enligt planen kommer att mötas av inom kort.

Kvar blir då fem Visbykorvetter, inga planerade nybyggen och inga beslut om HTM av de äldre korvetterna har fattats.

Gärna ytterligare tio JAS 39E, men först en beställning på minst fem nya ytstridsfartyg så att vi får upp den numera anorektiska numerären till minst tio fartyg. Allt annat är ytterst oseriöst och det skapar dessutom mycket farliga marina glapp kopplat till tänkbara operationsområdens area. För få fartyg på en stor yta kan man sammanfatta det till.

Vill man vara riktigt dystopisk kan man ju påminna om att Cecilia Widegren tidigare deklarerat att "marinen redan har fått sin uppgradering". Vad som då avsågs var "marinbåts-satsningen" vilket ska utläsas som den renovering av ett litet antal Stridsbåt 90 som beslutades av regeringen för exakt ett år sedan...


Vilket parti tar på sig ansvaret att driva frågan om att vi måste ha en stark Marin med en utökad numerär av ytstridsfaryg inom ramen för försvarsberedningens arbete? Någon måste göra det när Moderaterna uppenbart inte gör det!

I sammanhanget kan man ju även påminna om att Marinen år 2005 bestod av dubbelt så många (12) ytstridsfartyg än de vi är mycket glada för att se på en bild i dag år 2014. 6 korvetter, 2 robotbåtar och 4 patrullbåtar. Hur Marinen under årens lopp blivit fullständigt utarmad på ytstridsfartyg kan den som vill läsa om i det här äldre inlägget som jag skrev sommaren 2012. Man kan ju minst sagt säga att våra referensramar om vad som är "en rimligt nivå" förändras väldigt fort. Det är till och med riktigt oroväckande!

Media: SvD,



UPPDATERAT: Mycket riktigt, en timme efter att jag publicerade inlägget så deklarerar Peter Hultqvist i en sen intervju att han inte är nöjd HUR Moderaterna hanterar frågan, och att det inte duger att hantera frågan på det sätt som man nu gör. Hultqvist berättar i intervjun att inte ett ord om detta hade dryftats från Moderaternas sida på dagens sammanträde med försvarsberedninge. Skamligt!

20 kommentarer:

  1. Nu glöms den bort igen!
    Farkosten som har mer än halva kusträckan på sin lott.
    HMS Jägaren.
    Så mycket strid kanske inte skall nämnas i sammanhanget med den lilla båten befinner sig fortfarande på ytan.

    Jag tror fortfarande på halvtidsmodifiering 2015-2016;-)

    Signalerna från FML är väl att det inte behövs någon Marin efter 2030?
    Jag hör i alla fall inte några protester i från det hållet?
    Tvärtom, man övar som hejsan och allt är frid och fröjd i himmelens höjd.
    Har vi dessutom inte råd att beväpna eller driva de få fartyg vi har, kanske vi inte skall ha fler liggande i våra hamnar och öva sjöslag i datorn;-))

    De extra JAS-planen är ju till för att säkerställa att incidentberedskapen skall kunna upprätthållas under påskhelgen i framtiden.
    Detta gör man tydligen bättre med 70 plan än med 100+??

    SUCK!!

    Teaterdirektören.

    P.S. Jag kan ju undra lite över hur RB5 och org18 rimmar ihop med de senaste utspelen?
    Tydligen är RB5 förhandlingsbart? Efter valet antar jag?

    SvaraRadera
  2. För alla som någon gång öppnat en kartbok är det självklart att Sverige måste ha en stark marin. Sverige är ett avlångt land med kuststräckor i väster, söder och inte minst i öster. På östersjökusten inklusive Gotland och Öland behövs minst femton ytstridsfartyg och tio ubåtar. På övriga kuststräckor behövs minst fem ytstridsfartyg och tre ubåtar. Marinen behöver dessutom förstärkas med minfartyg samt tunga kustrobotar med lång skottvidd.

    SvaraRadera
  3. Eftersom man bara lyfter ur enskilda system och tar upp dessa högt och lågt blir det så här. Vi måste titta på hela Försvarsmaktens förmåga, allt hänger ihop. Flygvapnet, Armen och Marinen är tillsammans Försvarmaktens förmåga. Självklart måste alla delar bli större. Målbilden för marinen borde vara 2st fregatter, 6st korvetter och 12 robotbåtar samt minst 6st ubåtar. Alla ytattackfartyg med full förmåga till luftmålsbekämpning och sjömålbekämpning samt ubåtsjakt förmåga. Minst 2 bataljoner för basförsvar. Minst 2st amfibiebataljoner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://sv.wikipedia.org/wiki/Iver_Huitfeldt-klass
      2st för 4 miliarder är nästan som hittat. KÖP! :)

      Radera
    2. Inte ens danskarna har råd att bemanna alla tre fullt ut. Hur ska då vi kunna ha råd att bemanna sådana fartyg? Det är inte inköpskostnaden som den stora biten, det är personalkostnaderna.

      Radera
  4. Men vad ska vi ha marinen till? Östersjön är ett litet hav och flyg har en räkvidd som räcker mer än nog för de flesta uppgifter.

    Ber om ursäkt för den provocerande frågan men jag saknar insikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmmm.... för vilket parti sitter du i försvarsutskottet? ;-)

      Teaterdirektören.

      Radera
  5. @Anonym Med ditt resonemang så behövs ej heller någon arme´med trupp på marken...

    Några korta exempel på uppgifter som är svåra att genomföra med ett flygplan; bordning, ubåtsskydd/ubåtsjakt, minröjning, långvarigt skydd av sjöfart, mm, mm

    Som nämndes ovan så byggs vår försvarsförmåga av en kombination av olika förband och plattformar med blandade sensors- och vapensystem för att kunna hantera hot i alla nivåer och dimensioner

    SvaraRadera
  6. Av säkerhetspolitiken har det nu blivit nymoderat valfläskpolitik utan analys.

    SvaraRadera
  7. Dags att satsa på allvar http://utanmisskund.blogspot.se/2014/03/ateruppbygg-marinen.html

    SvaraRadera
  8. Testa att röja sjöminor med 39E ;)

    SvaraRadera
  9. Anonym: Sveriges Redareförening uppger att mer än 90% av Sveriges handel går sjövägen. Vill man svälta ut Sverige så går det givetvis fort om man blockerar sjövägen. Dom där flygen är nog bra men jaga ubåtar kan dom inte, inte minröja heller, inte eskortera handelsfartyg och blir det för dåligt väder degraderas deras förmåga alternativt så flyger dom inte alls. Vad gäller sjömålsrobot sen så tar dom ju ingen eller knappt någon robotlast alls. Tacka vet jag en division med robotbåtar då, det är skillnad det (en robot mot 48)... Vad skulle vi ha flyget till förresten?
    /Gnisten

    SvaraRadera
  10. Om, och jag skriver om, nya ytstridsfartyg kommer att anskaffas, så är det nog läge att fundera kring frågan om dessa verkligen måste vara top-of-the-line eller om det går lika bra med mindre komplicerade konstruktioner. Jag tänker så här, att när väl en sjömålsrobot är i luften spelar inte skjutande plattform så stor roll och när det gäller sjöfartsskydd inkl system för områdesförsvar så är ju inte skyddsföremålen särskilt signaturanpassade. Även ett stålskrov går att knyckla till så att radarvågor studsar snett. Måste vi verkligen kunna skjuta robot inombords med ett fåtal plattformar. Kanske då bättre med mindre avancerat tänk och några fler plattformar. Byggda i stål så går det utmärkt att ta upp storleken, vilket ger möjlighet till bättre uthållighet och möjliggör en användbar hkp-platta för tung helikopter, utan att storleken medför ett behov av större besättning än vad strid och framdrivning kräver, d.v.s. samma besättning som ett lite ytstridsfartyg kräver. Stort fartyg kräver stor besättning gällde förr.

    Så vilket fartyg skall vi önska oss för att lösa ut ytattackfunktionen i framtiden? Även minröjningen behöver nytillskott, men det kräver en annan diskussion.

    Det moderata utspelet känns bara olustigt. Så går det när man gör inkompetens till en merit vid tillsättande av befattningar. Skulle hela samhället tillämpat samma princip så levde vi fortfarande på stenåldersnivå.

    SvaraRadera
  11. Är inte detta ett steg mot att uppnå kraven från NATO på 2 % av BNP till FM?
    Problem-reaction-solution.
    Ukraina i centrum som katalysator.

    SvaraRadera
  12. Vad hjälper fler båtar om (moderaterna) förvägrar dom robotluftvärn? En orsak till robotbåtarnas utfasning sades ju vara deras avsaknad av luftvärn. Men nu åker Visby omkring utan luftvärn, trots att den är ersättare till ett system som ansågs för sårbart pga avsaknad av just luftvärn.
    Och allmålskanonen kanske kan skjuta ner någon långsam kryssningsrobot eller helikopter, men mot fientligt flyg gör den inte mycket. Gärna fler "båtar", även på bekostnad av Gripen, men inte utan robotluftvärn!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog riktigt som du säger, men tyvärr så tror jag att tre decennier nu av utebliven möjlighet att öva med ett marint lvrobotsystem har gjort att många (både inom och utanför marinen) som sett alt. själva har deltagit i framgångsrika övningar där Bofors 57 mm pjäser har skjutit ner övningsmål på ett mycket effektivt sätt, nu verkar har fått nån slags övertro på dessa pjäser. Jag kan tänka mig att detta också kan vara en rent mänsklig reaktion, att när man inte vet tillräckligt om alternativen eller inte haft möjlighet att uppleva nåt annat så tyr man sig till det man vet en hel del om. Detta skulle jag tro är en del av förklaringen i alla fall. På detta sätt cementeras sakta en tilltro till befintliga existerande system, som i en internationell oberoende bedömning säkert skulle kallas för övertro.

      Radera
  13. Nu är ju jag en sån där galning som vill ha ett välskött försvar med en budget om minst 3% av BNP (med denna lägstanivå fastlagd i grundlag)

    Min ringa mening är att vi behöver (minst) tio operativa U-båtar, av (minst) två generationer (tre generationer när en ny generation fasas in och den äldsta fasas ut) med yrkesbesättningar och där (minst) två ständigt är fullbeväpnade på patrull i Östersjön och där (minst) tre till har mindre än ett dygn innan de kan vara fullbeväpnade på jobb i Östersjön.

    Vi bör dessutom ha (minst) trettio ytstridsfartyg av vilka en tredjedel är med yrkesbesättning och i så konstant drift som rimlig arbetstid kan ge. Övriga med reservofficerer och värnpliktiga som besättning och i beredskap på slip eller vid kaj när de inte används för utbildning eller repövning. Utöver att förse våra fartyg med robotluftvärn för självförsvar menar jag att vi behöver (minst tre, en på underhåll, en i tjänst och en vid kaj med rimlig beredskapstid) smygjagare med mer kvalificerat robotluftvärn som kan blockera större områden för fientligt flyg.

    Med sex Visby (bygg den sjätte för bövelen) och tre jagare behövs ytterligare 21 fartyg för att nå upp till de minst trettio. Skulle det vara möjligt att bygga patrullbåtar modell Smyge? Smyges fartresurser imponerar och försedd med Robot 15, Sjunkbomber och 57a borde de kunna vara trevliga ubåtsjaktsresurser och väldigt oförutsägbara motståndare för en angripare, nästan osynlig i 120 km/h gör det väldigt svårt att lista ut vilka delar av östersjön som är relativt ofarliga. Under Jagarnas robotluftvärn klarar sig förmodligen toksnabba patrullbåtar med 57an som luftvärn.
    "Visbyfregatter" med hangar för ubåtsjaktshelikopter vore inte heller fel.

    För eskort av Svensk neutral handelssjöfart över Nordatlanten rimligen bortom Island (vid krig i vårt närområde där vi är neutrala) duger för övrigt bara Kryssare och Jagare. Vi behöver minst två kryssargrupper (Kryssarna Manligheten och Dristigheten, eller möjligen Manligheten och Äran).

    En uppbyggd flotta kräver dessutom underhållsfartyg, såväl för Drivmedel, som för mat, tvätt, ammunition och inte minst, Svartvattenbåtarna HMS Reinfeldt och HMS Borg för att tömma fartygens latrintankar.

    SvaraRadera
  14. Varför inte de amerikanska LCS Freedom fartygen som ett alternativ till en utökad numerär, förutsatt att pengarna finns. Enligt spec ganska nära vad vi skulle kunna behöva, eller? Vill gärna höra vad du skipper tänker om detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dom Amerikanska LCS-båtarna är ju ett fiasko, oerhört svindyra med allt för klen beväpning. Då hade jag hellre sett danska Iver Huitfeldt-klass: http://en.wikipedia.org/wiki/Iver_Huitfeldt-class_frigate

      Detta är verkligen det mångsidiga men ändå billiga fartyg vi behöver. Utöver en bra kanon och bra självförsvar inkl robotluftvärn så finns helikopterhangar och VLS. VLS är alltså ett system med celler för kvalificerat luftvärn. Dessa skepp kan bära allt från kryssningsrobotar och sjömålsrobotar till SM2 eller SM3.
      Med rätt radar och rätt robot kan vi här få skepp i ungefär samma liga som dom amerikanska Aegis-kryssarna. Vi kan med dessa stänga både havet och luften i ett stort område.

      Å andra sidan känns dessa större skepp som lite för stora och dyra, dvs dom blir självklara mål för fienden att bekämpa. Jag hade gärna sett en mindre variant av Visby med allmålskanon, sjömålsrobotar och robotluftvärn samt ubåtsjaktsförmåga. Av dessa skulle vi haft ett större antal. Sedan skulle vi haft en lite större version av Visby med allt som nämns ovan plus ubåtsjaktshelikopter inkl hangar och kvalificerat luftvärn. Utöver detta skulle vi haft upp emot 10st ubåtar och ubåtarna måste få sjömålsrobotar. Givetvis hade stående celler för kryssningsrobotar varit önskvärt, men det viktigaste är att kunna bekämpa ryska skepp. Så ny ubåtsjaktstorped och sjömålsrobotar för 10st ubåtar hade varit trevligt! Östersjön måste utnyttjas! Som läget är nu kan jag inte säga att jag vill se satsningar gå från Armen till Flyget eller Marinen. Men jag tror att vi bör satsa mest på¨skalförsvar, dvs stoppa fi innan dom står på svensk mark. Undantaget bör vara Gotland som måste befästas med konstanta förband. Nu börjar jag spåra ur här, kan skriva i timmar om mina drömmar...

      Radera
  15. utifrån bland annat tankar som väckts genom detta inlägg har även jag skrivit ett inlägg http://skrivbordsgeneralen.blogspot.se/

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna