20 december 2014

Gästinlägg: Debatten underifrån

Det finns en hel del gästinlägg som ligger i väntläge just nu vilket är bra ur flera aspekter. Del så ger det andra individer möjlighet att deltaga i debatten och framföra sina åsikter, och del så ger det mig lite avlastning när andra saker måste prioriteras.

När det kommer till försvarsdebatten så sker den (tyvärr) allt för ofta genom att det är officerare på mellannivå som deltager. Det är sällan officerare från högre nivå deltagare, och kanske ännu mer ovanligt att de yngsta kollegorna deltar. Det här gästinlägget är skrivet av en yngre specialistofficer i flottan.

/ Skipper

-------------------

Efter att ha fintänkt ett tag och kliat mig på hakan, så kände jag att det kanske är dags att ge ett perspektiv underifrån. Den senaste tiden har minst sagt varit händelserik och i många fall oroande. Inte kanske på det sätt som det brukar pratas om i media med diverse nya ryska högtider såsom påsk, advent, höstlov eller vad det än i ettiketsmyntande kretsar kallas.

2014 har varit ett år där försvars- & säkerhetspolitiken äntligen har fått börja ta plats igen efter åratal och näst intill totalt vakuum. Detta är högst välkommet, men samtidigt så är det påtagligt att det just är något nytt och ett ämne där det inte verkar finnas någon direkt kunskap hos media. Man rapporterar vitt och brett om allt möjligt och vilda spekulationer presenteras som definitiva möjligheter. Argumentationer baserade på ett tankesätt och minnen från 20 - 30 år sen. Man oroar sig för ett kallt krig och vittnar om att "Detta är samma sak som det var då". Nej, det är det inte. Detta är de facto något annat.

Den tiden man vill dra till minnes och referera till, var en tid då Försvarsmakten kunde få ordern och genomföra de av Fälldin bevingade orden "Håll gränsen".

Det är ledsamt, om än fullt förståerligt, att svenska folket inte har ett brett förtroende för Försvarsmakten idag. Det är inte heller märkligt att man hör argumenten "Ni kan ju faktiskt inte försvara Sverige om någon anfaller". Nej, vi har inte samma numerär, tillgångar och möjligheter nu, som då. Nej, vi har inte mycket som "smäller i terrängen" längre.

Men något vi måste ha är ett kallt huvud. Att t.ex argumentera emot eller för ett NATO-medlemskap baserat på vad ett annat land skulle tycka om detta och få diktera vad vi som suverän stat bör och icke bör göra är, för mig som idealist och tror på uppdraget vi har i Försvarsmakten, fruktansvärt skrämmande. Långt mycket mer skrämmande än vad vi ser händer runt om oss. Då vi låter någon annan få spela på våra egna högst värderade ideal om demokrati och frihet, har vi redan förlorat densamma. Den frågan, om den tas upp på ett seriöst sätt, ska endast baseras på vad vi, som suverän stat, vill.

En annan punkt är anslagen till Försvarsmakten. Att bara tala om en massa mer pengar till försvaret är, för mig, en låtsaslösning. Man kan inte kasta pengar på de problem och frågeställningar som uppstått. Man kan inte hantera Försvarsmakten såsom man skulle ett företag. Vi ska inte ha ett sparkrav på oss. Det är i min värld och verklighetsuppfattning, helt befängt att Försvarsmakten ska leverera och basera sin verksamhet på vad ekonomer säger. Det brukar sägas inom Försvarsmakten att ingen plan överlever stridskontakten. Det är en väletablerad sanning att inget blir riktigt som man tänkt det. Varför ska då verksamheten baseras på ett befinitivt belopp? Jag syftar inte till att det ska finnas en obegränsad mängd pengar till FM att få spendera fritt. Utan att den påse man får inte ska vara uppstyltat till X antal kronor till förbandsverksamhet och X antal till utlandstjänst. Detta leder alltid till att en hel hög pengar går tillbaka till staten, oförbrukade medel finns medan verksamhet får strykas för det inte finns pengar. Skamligt att det inte går att omprioritera och nyttja de anslag FM fått endast för att den har fel öronmärkning. Det skedde en viss distribuering av medel som låg i "fel påse" under hösten. Det möttes direkt av effekt på mark, luft, och yta. Det är så det ska vara. Dock var detta något, som jag uppfattade det, helt nytt. Man var förvånad över att helt plötsligt ha medel till att göra det vi ska. Är det bara jag som tycker det är märkligt?

Det sades förra året att 2014 skulle bli ett tunt år av verksamhet (åtminstonde för flottan). Mycket tid i simulatorer och långa perioder till kaj. Nu blev det inte så då världen snabbt kom till insikt om vad Försvarsmaktsanställda sagt i flera år. "Det är något på gång" och "Det här är en oroande utveckling vi ser". Det är positivt i sig. Men det skedde alldeles för långsamt. Vi ligger flera år efter i önskad förmåga. Med det menar jag inte kunskap, utan i numerär och det som potentiellt ska kunna "smälla i terrängen". Är det acceptabelt att det minst tar ytterligare 3-5 år innan vi är adekvat bemannade för ett, som man nu inser, förlegat utformat uppdrag? Vi är inte rimligt att fortsätta kämpa på i samma spår bara för att om 10 år peka tillbaka och säga, "vad var det vi sa?". Ska vi verkligen satsa på det expeditionära försvaret idag? Det måste givetvis av säkerhetspolitiska skäl finnas en expeditionär förmåga, men som dimensionerande uppgift är det, liksom invasionsförsvaret plötsligt blev, aningen förlegat. Detta är om man ska definera en specifik uppgift som dimensionerande, jag ser helst att både hemma och borta är prioriterade.


Det växande berget


Det är väl idag vida känt att redundansen som en gång fanns är sedan länge ett minne blott. Nu tänker jag inte sitta här och vurma för 80-talets glada dagar då det fanns mycket av det mesta i Försvarsmakten. Dock så måste något hända, vi kan inte leva på just-in-time-tänket när det kommer till våra plattformar.

Att t.ex Gripenplan står still på grund av för dålig lagerhållning av bland annat o-ringar för under 2 kronor styck är fullständigt oacceptabelt. Det är oacceptabelt att de skulle stå av andra anledningar också, dock är detta snudd på patetiskt. Att man bygger om ytstridsförmågor i fallet korvetter till vedettbåtar som ska syssla i huvudsak med ytlägesuppbyggnad. Alltså, titta på vilka båtar som finns runt om oss. Något som görs per automatik med alla båtar. Varför begränsa, när man inte måste? Jag hade förstått om det var så att vi inte redan besatt den förmågan. Men det är något som görs jämnt och ständigt, av alla fartyg. Vi hade dessutom en särskild plattform som sysslade endast med det, bevakningsbåtarna. Där har vi det senaste exemplet på att när man väl börjat skära så syr man inte på det igen. Beslutet att ställa bevakningsbåtarna är, för mig, bortom rim och reson. Flottan behöver fler kölar och besättningar, inte färre. Vi är många som snart går på knäna om detta inte reder ut sig.

Det finns mycket att kommentera och prata om, men om jag fortsätter så kommer de som härdat ut till dessa rader snart falla ifrån, därför avslutas detta med en simpel, om än färgat av eget tyckande, frågeställning.

Finns förmågan/viljan att erkänna fel, komma ur tunnelseendet och slå in på en väg som inte är så fruktansvärt mållåst? Ett flexibelt och lätttillgängligt försvar var det. Inte fast i byråkrati och fjättrade vid luftiga visionsmål.

/ LBN

4 kommentarer:

  1. Bra!
    Väntar nu med spänning på att någon amiral/general deltar i försvarsdebatten.

    SvaraRadera
  2. Väl funnet. Vi behöver hitta nya lösningar på de problem vi står inför, inte syndabockar. Kanske skulle det bidra om befordrings- och belöningssystemet fokuserade på de som gjort insatser för att lösa problem, istället för att som sedan en tid till synes främst inriktat på de som inte ställt till med något? Våga vinn, fortis Fortuna adiuvat.

    SvaraRadera
  3. Ja, vad ska man som lekman göra här?
    Läget för cårt lands försvar verkar förtvivlat. FM ledning verkar inte ens tala om de reella behoven, utan tar i i underkant för att "lättare" få politikens gehör. Ett farligt spel då allmänheten vaggas in i en falsk säkerhet.
    Jag har anmält mig till hemvärnet. Det minsta jag kan göra då faktiskt tycker vi ska satsa mer

    SvaraRadera
  4. "Finns förmågan/viljan att erkänna fel, komma ur tunnelseendet och slå in på en väg som inte är så fruktansvärt mållåst?"

    Det är en enkel och bra fråga. Svaret är lika enkelt. NEJ.

    Tyvärr sitter många kvar i FML som varit föremål för befordringsluckan i taket och är fastlåsta (nästan bokstavligen) i sin tunnel och har inget alternativ till IO14. "Syndabockarna" sitter kvar, är en del av problemet, och fattar nygamla beslut på nya befattningar. Detta är deras enda chans att göra karriär. Uttalar sig om verkligheten gör man först efter pension;-)

    Även om det senaste underlaget från FM känns friskare än på mycket länge är det mycket unket i kanterna. Dessutom saknas en hel del som man inte ens vågar beröra.

    Det finns en uppsjö av utredningar och dokument från WW2 och framåt som alla visar på nödvändigheten av att ha ett potent luftvärn. Jag vill påstå att alla med en militär utbildning begriper att man företar sig ingenting (utom självmord) om man inte har ett robust paraply. Detta återspeglar sig på intet vis i de åtgärder och förslag som kommer från vår ledning, vare sig den är politisk eller från FM.
    Frågan är då givetvis, varför?

    Det är lika uppenbart som att du skruvar av de fyra hjulen på en bil och frågar ovanstående om orsaken till att bilen ej går att använda.
    Jag kan nästan garantera att över hälften kommer att se problemet direkt. Vissa måste kanske kolla med "husse" först, men ändå.
    Bli dock inte förvånad om ett av förslagen blir att inköpa två bakhjul och dra ekipaget på en dollykärra efter en civil pickup:-) Någon politiker skulle säkert börja leta på våra museer efter begagnade hjul.

    Dessvärre är det längesedan någon tittat på den reella hotbild som finns och snabbt förändras framför våra ögon. Hotbilderna hittar man på, efter ha tittat i plånboken och har inte på något sätt med verkligheten att skaffa.

    Det känner du nog till, som enligt din chef arbetar i "världens modernaste flotta" och har, i varje fall tills vidare, en egen orkester ;-)

    F.d. Teaterdirektören.

    P.S. Jag fick lära mig att en bra plan var något man kunde ha som underlag för den improvisation som behövdes efter de första minuterna i strid:-)
    P.S 2 Försvarsmaktens genomförande av ordern "håll gränsen" klarar nog tyvärr ingen noggrannare granskning.

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna