17 december 2014

Kolumnist på Svenska Dagbladet

I dag blev det officiellt att jag kommer att börja skriva för Svenska Dagbladet i egenskap som kolumnist. Det kommer givetvis bli både roligt och spännande att få skriva i riksmedia, och i synnerhet hos en så etablerad och välrenommerad tidning som SvD.

Att skriva kolumner för SvD innebär att jag kommer publiceras varannan fredag jämna veckor i såväl papperstidningen som på webben. Första kolumnen kommer dock redan den 23 december.

Se pressmeddelandet från SvD här nedan.
14 kommentarer:

 1. Gratulerar Skipper! Då kanske det är dags att återuppta prenumerationen på SvD.

  SvaraRadera
 2. "Jag tvingas hantera bloggar" citat av känd general under rundresa bland rikets förband.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fegt att inte namnge flaggofficere ifråga.

   Radera
 3. Det var väl Grundevik som sade detta om bloggarna och det var väl inte det smartaste som kommit ur hans mun. Däremot tycker jag att Grundevik i övrigt är en av de mer rakryggade och ärliga generaler vi haft de senaste 10-15 åren. Han deltog ju aktivt i debatten på internet och skrev väl tom ett gästinlägg hos WW om jag minns rätt? Om inte annat skrev han flitigt på armébloggen, både kommentarer och egna inlägg. Ha detta i bakhuvudet när ni häcklar honom.

  SvaraRadera
 4. Roligt att höra, och bra.
  Det säger naturligtvis också något om hur diskussioner om vårt militära, och civila, försvar nu till slut tillåts ta lite mer plats (när du och även "Wiseman" bidrar i dessa tidningar då och då) - än de tidigare korta artiklarna om å ena sidan försvarsberedningar, anslag etc. och å andra sidan enstaka om någon aktivitet, övning eller dylikt. Allt som allt, var det å ena sidan väldigt abstrakt, utgiftsområden, underfinansiering, materielberg etc. som få i allmänheten begrep eller var insatta i, alternativt någon kuriös liten berättelse om någon uppvisning eller övning.

  Och det behövs diskussioner, information till allmänheten. Visst har vi många områden i samhället som kräver uppmärksamhet, men om inte allmänheten vet så mycket om tillståndet i landets militära och civila försvar, vad man klarar av, och inte klarar av med de medel som politikerna avsätter blir det svårt att ha någon uppfattning. Om man inte ser det finns det inte; vet inte hur många år det är sedan jag senast såg en "julgran" av flygplan, första halvan 90-talet. Militärer ser man över huvud taget inte i sin vardag. Folk gör inte värnplikten; då kanske en del undrar varför det behövs, vi klarar oss ju inte ändå – som om ett stort angrepp enbart mot Sverige är enda alternativet.

  SvaraRadera
 5. Bra för Örlogskaptenen, bra för försvaret/marinen,väldig väldigt bra för Sverige.

  //Jonas

  SvaraRadera
 6. Ofog spräckte dammluckan genom att släppa ut wiseman. Tänk om de visste vart det skulle ta vägen. Nu blir det ytterligare en bloggare som tar STOR plats utanför bloggvärlden. Grattis och lycka till! / Javelin

  SvaraRadera
 7. Grattis!

  Som trogen läsare av din blogg är jag övertygad om att SvD kommer bli nöjd med sin nya kolumnist. Lycka till.

  SvaraRadera
 8. Att SvD rekryterar Skiper säger också något om opinoinsbildningen, dvs vart vinden blåser.
  Det går lugnt att anta att detta innebär att SvD tar steget åt moderaterna, i en traditionell borgerlig riktning?

  I väntan på att nya moderaterna ska vakna upp ur den partitaktiska dimman under Reinfeldt, och inse att
  Sveriges politiska landskap för alltid är förändrat, tack vara mp...

  Först såg mp till att under Persson lägga ner 3/4 försvaret genom samarbetet 1998 och 2002, sedan när Alliansen fick egen enkel majoritet, så vacklade man lite 2006 - 2007, men bestämde sig av budgetskäl, natoskäl och personligt utrikespolitiskt intresse att fortsätta slakten, sedan kom mp tillbaka som vågmåstare 2010 och sedan fullföljdes ökenkängeritokeriet slutgiltigt och oåterkallerligt.

  Mp har lyckats förändra Sverige på ett sätt som ingen grönsaksliberal kunde inse, man vann ett taktiskt slaget om migration och försvar, men har i princip för alltid infört en nytt strategiskt perspektiv genom att bereda marken för SD, som få kunde inse.

  Det går faktiskt inte låta bli att vara skadeglad, (åt monumental dumhet och att högmod går före fall) extrema hållningar rekylerar i princip alltid,. Nu sitter mp med sin tvättade hals, och kan välja mellan två onda ting, att ligga med S i minoritet eller att ligga med en krackelerande allians i minoritet, som endera ska fortsätta i gamla nymoderata hjulspår, eller ändra tillbaka till en påklistrad gammelmoderat fasad i ett helt nytt politkskt landskap, med söndervittrande välfärd och osäkra valutor, i en allt osäkrare omvärld i jakt på realt kapital, (råvaror), samtidigt som Sverie ska regeras med minoritetsregeringar med eller utan mp. I någon mån har partiet gjort sig irrelevant, och bäddat sängen åt sin värsta fiende :-) I detta nya "normalläge" handlar militära frågor inte bara om försvar, utan om hela politiken, dvs säkerhetspolitik och krishantering. Ska bli spännande att följa om även journalistiken kan bli relevant, till omvärld och verklighet. Ska bli intressant att se om fler tidningar följer efter, det finns ju fler bra kort att rekrytera, och gissa om vi är många som är trötta på SR/SvT när en journalist intervjuar en journalist, eller en kommentator, det är så otriligt långt kvar att hämta igen journalistik utifrån ett sakligt expertperspektiv, experter må vara "intresserade" av sitt eget område, men alternativet är ju urvattnade tomma artiklar, som inte ger ngt värde alls, och här har dagstidningarna och PS en liten hemläxa, hur hamnade vi här? Väl jobbat SvD, tänk om vi läsare utöver de utmärkta kultursidorna, och den tröttsamma sporten kunde få begåvas med "försvars och säkerhetssidorna" inkluderat civilförsvaret, det är ett lite eftersatt område, annonsintäkter kommer på köpet.... S.W

  SvaraRadera
 9. Ett stort erkännande Niklas, grattis!

  SvaraRadera
 10. Grattis och lycka till.

  SvaraRadera
 11. Måste börja köpaSvd .........


  Nanock

  SvaraRadera
 12. Är skeptiskt till alla dom stora drakarna men hoppas du kan behålla din trovärdighet.
  Grattis och lycka till.
  Lasse

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna