7 december 2014

Uppdaterat: Rysk advent!


Vi har ett nytt läge - igen! När vi svenskar satt hemma i stugvärmen och tände andra adventsljuset och värmde på glöggen så passade Ryssland istället på att sända politiska budskap till alla västländer runt Östersjön. Klockan 15.00 flög det ryska strategiska bombflyget in över Östersjön med totalt sex bombflygplan varav två stycken Tu-22 M3 samt fyra stycken Tu-95 Bear.

Att Ryssland numera regelbundet flyger med bombflygplan av typen Tu-22 M3 över Östersjön börjar tyvärr bli något av en ny normalbild. Det var dessa flygplan som flög in över Östersjön under händelsen som numera är mer känd som "ryska påsken" där man bedömt övade kärnvapenanfall mot svenska mål.

Ryska påsken innebar ett nytt läge, och nu ser vi ett nytt läge igen där nivån har höjts ytterligare ett steg då man nu även tar in fyra flygplan av typen Tu-95. Frågan är om Ryssland någonsin tidigare flugit med den flygplanstypen över Östersjön? Förmodligen inte.Troligtvis flög man med Tu-22 och Tu-95 redan under gårdagen, då i närheten av Finland. Det gick rykten om detta men kunde aldrig bekräftas fullt ut. Det intressanta och samtidigt mycket oroväckande är att Finland igår firade sin självständighets dag efter att landet år 1917 förklarade sig självständigt från Ryssland. I går kom även rapporter från Norge att det Norska flygvapnet flugit överljud och orsakat en ljudbang. Detta gör man i normalfallet enbart när man har mycket, mycket bråttom till att hinna ifatt något som är av stort intresse.

Det unika med att Ryssland i dag flyger med Tu-95 över Östersjön är dels att flygplanet har en mycket lång räckvidd och dels att den är avsedd för att bära kärnvapenladdade kryssningsrobotar av typen Kh-55 (NATO AS-15 Kent) med en räckvidd på upp till 3000 kilometer och med en nukleär laddningsvikt på 200 kiloton.Men det mest anmärkningsvärda är att det egentligen bara finns en enda anledning för dessa flygplan att flyga här överhuvudtaget. Räckvidden på robotarna är så pass stor att det inte finns någon anledning att flyg ut över Östersjön för att bekämpa mål i området. Av detta kan man bara dra en slutsats, att det handlade om att sända politiska signaler!

Flygföretaget som omfattade totalt sex strategiska bombflygplan uppvaktades av flera olika länders incidentberedskap. Bland annat från den Baltikum, Danmark,  Finland samt från minst ytterligare ett land.Först ut att rapportera detta var en av Sveriges civila signalspanare @uascan som ofta är först ut med den här typen av nyheter. Jag är djupt imponerad av precisionen i den realtidsrapportering som levereras. Utan denna rapportering så hade denna händelse förmodligen passerat relativt obemärkt förbi även om den något senare även bekräftades detta även via Lettiska försvaret.

Vi ser nu en markant förändring i beteendet från rysk sida och det där med att Östersjön av Sovjetunionen har omnämnts som "Fredens Hav"är intressant.... Om våra politiker mot alla odds är av den uppfattningen så är det nu hög tid att revidera den.

Någon normalbild kan vi snart inte relatera till eftersom den numera ständigt förändras.

Uppdaterat 17:00: 
Nu rapporterar även Expressen om händelsen, dock utan att nämna detaljerna om Tu-95. Från Försvarsmaktens sida kommenterar man det så här när Expressen ringer upp.
Det handlar om en marin övning på internationellt vatten som Ryssland genomför, säger Therese Fagerstedt, vakthavande informatör på Försvarsmakten.
– Jag vet faktiskt inte om vi har information om den här övningen sedan innan. Den har varit pågående i några dagar. Vi har följt den och det har inte varit några konstigheter. Vi har inte blivit kränkta, säger Therese Fagerstedt.

Uppdaterat 17:43
Nu har även Aftonbladet nåtts av nyheten.

13 kommentarer:

 1. Det var Sovjetunionen som myntade begreppet "Fredens Hav" mitt under det kalla kriget. Fast det var väl bara de som tyckte det?
  Skrämmande med så mycket strategiskt bombflyg över Östersjön. De har inte kränkt några länders gränser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en bok i ämnet: ISBN: 9163120356

   Radera
 2. "Vi har följt den och det har inte varit några konstigheter."
  Inga konstigheter alltså. Undrar vad som ska till, utanför vår gräns, innan det kallas konstigt?

  SvaraRadera
 3. Kh-55 har 300 km räckvidd säger du?

  Kh-55 har en räckvidd på 2 500 km enligt Wikipedia. Men jag har alltid tvivlat starkt på sanningshalten det påståendet. Åtminstone så borde det gälla enbart för konventionella stridshuvuden med liten sprängkraft. Den kan bära såväl konventionella laddningar som kärnvapenladdningar. Kärnvapenladdningar är dock tyngre. Den amerikanska Tomahawk har turbofläktframdrivning med en räckvidd på 1 300, 1 700 alt. 2 500 km i en underljudshastighet av 890 km/h.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det var en nolla som föll bort.

   Snälla Roger, låt nu inte denna tråd spåra ur likt den om ubåtarna tyvärr gjorde pga enbart detaljer. Då tvingas jag att refusera. Låt kommentarerna vara korta och kärnfulla med fokus på huvudämnet. Tack!

   Radera
  2. Will do Skipper!

   Jag funderade faktiskt på om jag skulle skriva kommentaren överhuvud taget.

   Med vänlig hälsning Roger

   Radera
 4. Känns som en tveksam signal att sända till staterna runt östersjön.
  Befolkningen begriper inte vad det är för flygplan (om de ens får veta/intresserar sig) och politikerna borde ju trots allt få information från sina respektive försvar att just det flygplanet inte är relevant och ett mycket mindre hot än Tu-22M som de flyger med regelbundet.
  Det tjänar oss inte väl att ropa varg för ofta eller överdriva betydelsen av vissa system.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Således har Ryssland uppnått syftet med "övningen", dvs fått flera att ropa på vargen.
   Dom vill skapa en normalbild som tjänar dom, så att dom har handlings frihet..

   Samtidigt är det en björntjänst att inte nämna dom alls, just det Sverige har gjort i många många år. Och där medborgarna tror att det inte finns några hot för att dom hör aldrig talas om hoten.

   Vilken väg som är lagom att gå är svår att veta. Någonstans måste Försvarsmakten börja redovisa händelser aktivt och vara "neutral" i beskrivningen av händelserna.
   Förebilder och målbeskrivning finns i våra grannländer.

   /Tinhead

   Radera
 5. B-52 i USA:s strategiska flyg kan ju fälla sjöminor. Kanske ryska Tu-95 har motsvarande förmåga?

  SvaraRadera
 6. Det positiva i det hela är att ,om utvecklingen fortsätter, tvingas vi införa fler helger...

  SvaraRadera
 7. Måste man inte föranmäla övningar?
  Typ Open Skies?

  SvaraRadera
 8. -”Vi har följt den och det har inte varit några konstigheter. Vi har inte blivit kränkta, säger Therese Fagerstedt.”
  Just den kombinationen verkar inte rimlig. Någon avvikelse var det nog när Tu-95 flög. Därför var det just det Gripen-planen skulle undersöka. Sensorinformationen behövde kompletteras med direkt observation. Ryssland visar sin militära styrka, inga konstigheter. Ingen information om vad den Ryska övningen går ut på?

  SvaraRadera
 9. Saknar bakgrunden om Natos aktiviteter och USAs officiella agerande med undertecknandet av
  krigsdokument i USAs parlament. Kanske det sistnämna bara är psykkrig men isåfall ett farligt spel.
  Av artikeln får man intrycket att det bara är ryssarna som helt oprovocerat börjar flexa.
  Och det var en USA-finansierad statskupp i Ukraina som inledde.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna