16 november 2012

Marinens insatsverksamhet

För någon vecka sedan höll Försvarsmakten en pressträff där man presenterade bilder från, och berättade om flygvapnets incidentberedskap. Media tog betet direkt och ett stort antal tidningar återpublicerade de bilder som släpptes på Försvarsmaktens hemsida och skrev artiklar där allmänheten på ett lättbegripligt sätt fick en inblick i vad som faktiskt pågår i vår omedelbara närhet.

Jag vågar påstå att anledningarna till att Försvarsmakten gjorde denna helomvändning just nu var två. En bidragande orsak var sannolikhet detta inlägg signerat Wiseman, och den debatt som följde. Den andra huvudsakliga orsaken var troligtvis det faktum att det var högst lägligt att släppa information om svensk incidentberedskap då Försvarsmakten bara några dagar senare skulle förklara för politikerna i försvarsutskott och regering om varför JAS 39E är en absolut nödvändighet för Flygvapnet.

Jag tycker detta är bra, till och med mycket bra. Det är ytterligare ett steg på vägen när det gäller öppenheten inom Försvarsmakten.

Men jag är dessvärre något bekymrad för marinens del när det kommer till att visa allmänheten och våra folkvalda vad Marinen verkligen bidrar med, och vilka insatser man har genomfört. Insatserna som den i Adenviken redovisas ju in i minsta detalj tänker de flesta och övningar dokumenteras i artiklar och på marinbloggen. Skarpa minor röjs också regelbundet. Ja, allt detta har man gjort, men är det verkligen allt marinen gör?

Att man skulle behöva skriva följande rader när det gäller Försvarsmakten, det yttersta säkerhetspolitiska verktyget, kan tyckas något underligt? Men saker har förändrats. -Det är nu viktigare än någonsin att den skarpa verksamheten förklaras i tider där organisation och materielbestånd blir allt mer anoretiskt p.g.a. av en reell anslagsminskning varje år. Därför är det också viktigare än någonsin att tydliggöra och förklara för den oinsatte vad marinen bidrar med dagligen, och vid enskilda händelser. Syftet med detta är kort och gott att överleva och därför förklara varför Marinen har ett existensberättigande i tider där varje sten kommer att vändas för att finna snabba hemtagningar när det gäller att få Försvarsmaktens ekonomi i balans även efter 2015.

En ny film som beskriver marinen är bra. Ett seminarium arrangerat av KÖMS rörande säker sjöfart är också mycket bra. Men det räcker tyvärr inte för att övertyga den stora massan.

Sekretess är viktigt! I vissa fall är sekretessen en absolut nödvändighet som alltid skall vårdas. Men det är i bland även enkelt att gömma sig bakom sekretess av gammal hävd och aldrig ställa sig själv frågan om varför, och för vem man skall skydda viss information?

Låt inte sekretesspöket få äventyra öppenheten inom marinen och den möjligheten som finns att på allvar kunna påvisa för allmänheten varför Sverige behöver en stark och fungerande marin på samma sätt som vi behöver ett starkt flygvapen.

7 kommentarer:

 1. Att tro att bloggar skulle leda FMs verksamhet är tyvärr att ta sig själv på lite stort allvar. Det är bra att alla bloggare lägger ned omfattande tid för att hålla försvarsdebatten vid liv men det år som med sportkrönikörer att de ibland tror att de har väldigt stor påverkan.

  SvaraRadera
 2. Det är stor skillnad mellan att "leda" och "påverka" FM verksamhet.

  Det är ett faktum att bl.a. Wiseman's Wisdoms har påverkat många olika saker till det mer positiva går inte att förneka. Att bringa ljus och klarlägga fallet med incidentrotens start i samband med Almedalen (när alla trodde att det var ett PR-jippo), att officersförbundet gick ut och gav sin syn i plutonchefsdebatten (på en försvarsblogg), att ÖB gav sin åsikt i samma fråga (efter debatt på en försvarsblogg), att FVI nu går ut och skriver om vht-säk (med hänvisning till debatten som förs på just försvarsbloggar) och att chefsjuristen ger sin syn i debatten om anmälarmentalitet (efter ett blogginlägg som tog upp ärendet) är enbart ett axplock av händelser den senaste tiden där försvarsbloggar på olika sätt "påverkat" debatten i rätt riktning och att viktiga frågor kommer upp till debatt.

  Att helt avvisa att de ledande försvarsbloggarna har viss påverkan i vissa aktuella ämnen, självklart i olika grad tyder antingen på viss okunskap eller att man inte hängt med i debatten och sett helheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Skipper
   Att åsikter smittar av sig är ett grupp-psykologiskt faktum. Så du behöver inte hymla med att din blogg påverkar opinionen. I jantelandet Sverige är det tyvärr allt för vanligt att underskatta sin egen betydelse!

   Flygsoldat 113 Bom

   Radera
 3. Bloggarna betraktas ungefär som massmedia....hur hanterar man dessa så att de ej orsakar en större skada,,,,så kallad risk management,,,,
  Huvuddelen av de frågorna som diskuteras hanteras inom FM ordinarie struktur men när man noterar att debatten blir osaklig och risken för desinformation är överhängande då måste FM gå ut med klarlägganden,

  Att hänvisa till helheten är helt ok men 90 procent av kommentarsfälten indikerar att från ett inlägg som sedan utvecklas till ett sammelsuriom av diverse spretande kommentarer så förefaller den så kallade helheten ha förtvinat

  SvaraRadera
 4. Om man bara tar sig tid att se efter, så upptäcker man att de två bilderna av stridsflygplan inte är ryska utan sovjetiska - alltså äldre än 20 år!

  Ingen bra argumentering egentligen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt ser man de ? Är det den röda stjärnan ? Förklara gärna så man inte blir lurad.

   Radera
 5. Anonym,
  En enkel googling på flygmaskinerna spricker hål på ditt påstående. Tror du fortfarande att bilderna är gamla så kan du ju söka på PAK-FA och se hur nästa generation RUS flygplan är märkta...

  Se även:
  http://oplatsen.wordpress.com/2012/11/02/lite-bilder-pa-gamla-bekanta/

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna