4 oktober 2013

Nu handlar debatten om vem som är sämst i klassen!

Försvarspolitisk debatt har nått nya lågvattensmärken. Nu handlar det inte längre om vilket alternativ som för den mest realistiska försvarspolitiken, i stället handlar det om vem som har den sämsta och vem som satsar minst av de som inte vill satsa alls.

Det började med en debatt i SVT:s morgonsoffa där alla var rörande överens, till och med Mona Sahlin, om att utvecklingen i Ryssland är oroväckande. Deltog i panelen gjorde den gamle försvarsvännen Anders Björck, tidigare moderat (ej ny) försvarsminister. Han konstaterade kallt att Alliansregeringen nu verkar gör allt för att rusta ner försvaret.

 
Se inslaget och debatten 12 minuter in i klippet.

Senare under dagen intervjuades försvarminister Karin Enström av ExpressenTV på en blåsig kaj hemma i Waxholm. Karin Enström använde Björcks egna ord och hävdade att "Anders Björck ska veta hut"något som förvånade något, men som samtidigt ger lite krydda till en annars rätt av slätstruken försvarsdebatt. Vidare konstaterade försvarsminister Enström mycket riktigt att det är det röd-gröna alternativet som nu framstår som ett ännu större hot mot försvaret. Något hon tyvärr har helt rätt i. Således finns det bara två dåliga regeringsalternativ inför framtiden, något jag skrev om i går.Vidare i inslaget fortsätter Enström att prata om att man nu bygger försvarsförmåga genom övningar. Ja Karin Enström, visst gör man det! Men det är bara en av faktorerna tillsammans med välutbildad personal och rätt materiel i rätt mängd som utgör grundstenarna för att bygga försvarsförmåga. 

Det Enström inte berättar för TV-tittarna är att ekonomin under 2014 inte ens medger tillräcklig övning för Försvarsmaktens förband, än mindre nödvändig materielanskaffning. Det ekonomiska läget är så kärvt inför 2014 att majoriteten av de stora och således dyra övningarna med stor sannolikhet kommer att ställas in. Detta kan även innebära att soldater och sjömän lämnar Försvarsmakten då det kommer att bli svårt att hålla motivationen uppe för att de ska stanna. Uteblivna övningar innebär även mindre pengar i ett redan tunt lönekuvert för den kategorin.

Under intervjun gör Enström flera konstateranden som kan diskuteras. Bland annat att "vi har god koll på vad som händer i vårt närområde, och god koll på vad som händer i Ryssland". Personligen vill jag till skillnad från ministern påstå att ha "god koll" enbart är den ena delen som bidrar till vår egen säkerhet, den andra delen består av verkansdelar. Detta är något som i dag inte på långa vägar bidrar till en säkerhetspolitisk gard på en relevant nivå.

Enström hävdar också att "det nya insatsförsvaret, det moderna och effektiva försvar som vi nu bygger" ska kunna vara på plats i hela Sverige. Enström är tillräckligt nöjd med att Försvarsmakten har övat "i stor omfattning" både på Gotland, runt Gotland och över Gotland.

Försvarsministern upprepar gång på gång, som vanligt, att Alliansen genomför satsningar på försvaret, något som sedan länge är genomskådat som enbart tomma ord. Nu kivas man om vem som har sämst försvarspolitik, och inte vem som har den bästa. Frågan är var detta ska sluta? #lågnivå


Media: SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6

15 kommentarer:

 1. Om mindre än om ett år är det val...nuläget katastrof över hela linjen från höger till vänster. Ser inga vettiga alternativ att lägga rösten på om man nu anser att Sverige ska ha ett militärt försvar värt namnet. Populism och allmän skönmålning blandat med önsketänkande. Höra herr statminister o co basunera ut att alliansen och Moderaterna tar ansvar för landet. Då är det f-n dags upp till bevis även map försvaret om nån trovärdighet ska finnas...sorligare borgerliga regim än nuvarande pellejönsar får man leta efter, liknar ju mest en insnöad sekt som talar i tungor, tragiskt nog. Alternativet att lägga rösten på Sossarna e ju lika med röst på miljöpartiet och kommunisterna dvs bortkastad.
  Ser mörkt ut tyvärr...frågan är vad som ska behöva inträffa innan svenska folket vaknar upp. Ska bli intressant att om ett halvår eller vad det nu är få höra vad den numera berömda försvarsberedningen kommer fram till för slutsatser, väntar nya utredningar och långbänkar eller ytterligare nedläggningar, för inte kommer man skjuta till mer pengar, eller...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar ha missat att det finns ett försvarsvänligt parti i Riksdagen. Om man genomskådar mediabluffen om "dålig värdegrund" , "populister", "enfrågeparti", "missnöjesparti" osv osv så öppnar det upp en möjlighet att rösta försvarsvänligt 2014.

   Karlsson82

   Radera
  2. SD finns inte på kartan, högst skeptisk till deras agenda, tyvärr tror jag att de kommer få många missnöjesröster...just pga alternativ i bl a försvarsfrågan.

   Radera
  3. Så här ser jag på saken. Antingen röstar jag på några som jag VET ljuger och missleder (eller i varje fall misslyckats) - dvs de har gjort det i stor skala tidigare. Eller så röstar jag på ett parti med (i mediakåren) dåligt rykte som jag vet tidigare stått för lite väl överdriven och missriktad nationalism men som idag uttrycker en hyfsat stor andel jämförelsevis vettiga idéer.
   Alltså. En röst på bevisade lögnare ELLER på ett parti som verkar förbättras dagligen, men som inte har testats i praktiken.

   För egen del lutar jag åt att jag inte vill gynna de som visat sig ljuga som hästar travar utan ger hellre ett oprövat kort en chans. Gör de bort sig så att de hamnar på samma nivå som de övriga så omvärderar jag nästa gång det är val.
   /SVJ

   Radera
  4. Har aldrig förstått medias nedsättande ton gällande "missnöjesröster" Är man missnöjd röstar man på opposition och är man nöjd röstar man på regering. As simple as that!

   Sen är det viktigt att man som försvarsvän ordentligt gör en självständig analys av riksdagens enda försvarsvänliga parti och inte litar på media eftersom media är lika värdelösa på att rapportera kring migration som de är på att rapportera kring försvarsfrågor.

   Ett exempel: Hur hjälper man bäst de miljontals krigsflyktingarna i och omkring Syrien? Att till hög kostnad per individ hjälpa ett fåtal som har råd med flyktingsmuggling till Sverige eller att för samma pengar massivt öka Sveriges anslag till UNHCR för att hjälpa alla de som aldrig kommer kunna lämna närområdet? Det märkliga är att de som vill rädda livet på flest krigsflyktingar är de som i svenska debatten utmålas som inhumana.

   Aktuell debatt angående de syriska krigsflyktningarna:

   http://www.youtube.com/watch?v=z5xiSLhdmgs

   Karlsson82

   Radera
  5. Du är skeptisk till SD agenda. Den stora frågan är ju vad M har för agenda? Är det enbart att samla röster, dvs ta över traditionella socialdemokratiska frågor och utan politiska hänsyn dumpa traditionella moderata?
   Jag känner i dagsläget absolut att jag kan rösta på SD isf M (dock ej på kommunal nivå där de verkar generellt representeras av tomtar och rättshaverister).
   Anders Karlsson

   Radera
 2. Verkansdelar?

  Nu börjar man även utomlands fundera på vad vårt incidentflyg sysslar med.
  Flera frågor av typen "varför är de obeväpnade i skarpa uppdrag" har dykt upp inte bara inom landet.
  Jag tror och hävdar att det är ekonomiska skäl som bidrar till att det i vissa fall skickas upp helt obeväpnade plan (tvåsitsmodellen av JAS) i skarpa uppdrag.  IO14 skall när den väl är klar (verkar numera vara någon gång efter 2023 dock utan materiel) vara på plats i hela landet?
  Det blir väldigt glest. Så glest att eventuell fiende får problem att hitta vår försvarsmakt!

  Vem vår FÖmin försöker lura eller varför begriper jag inte för hon kan rimligtvis inte tro på det hon säger.

  Suck!

  Med anledning av de obeväpnade planen så gör ryktet gällande att våra piloter skall få genomföra ett tillägg till medarbetarundersökningen.
  Det skall enligt vanligtvis underrättade källor heta "Gudomlig VIND".

  Teaterdirektören.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Klockrent!

   Orkar inte logga in / Commander

   Radera
 3. ha-ha-ha.
  Då kan vi kalla hemvärnsövningar för Sayonara!

  SvaraRadera
 4. Ha-ha-ha
  Då kan vi kalla hemvärnets övningar för Sayonara!

  SvaraRadera
 5. Karin andas lika tungt som Göran Persson, ansträngande och ljuga och försöka övertyga sig själv om M:s super försvar.
  kolla på tuben så hör ni likheterna men Karin och Göran :)

  vem skall man vänd sig till om man vill ha ett försvar ?

  //Joners

  SvaraRadera
 6. Här är några saker jag tagit upp på bl.a. diverse bloggar sedan 2008.

  "I syfte att möjliggöra en ökad andel tidvis tjänstgörande bör tjänstgöringstiden utökas för att medge tillräcklig utbildningstid.

  För att skapa ett ekonomiskt utrymme för en begränsad materiell omsättning och förnyelse efter 2020 krävs organisatoriska anpassningar
  inklusive en reducering av antalet typförband.
  Anpassning av grundorganisationen till färre platser och reducerad stödverksamhet kan vidare göras för att begränsa insatsorganisationens
  reducering något.

  Stridsflygsystemet anpassas till en volym om 60 stycken JAS 39, taktiskt transportflyg och helikoptrar reduceras i volym.
  Marinstridskrafterna reduceras genom minskat antal fartyg och ubåtar. Vad avser materielanskaffning i övrigt nedgår omsättning och
  förnyelse av till exempel bataljonsartilleri, brosystem, nytt ytstridsfartyg, taktiskt transportflyg och sensorer.

  Insatsorganisationens förmåga att kunna försvara ett begränsat geografiskt område försämras samtidigt som uthålligheten nedgår jämfört med
  en operativt relevant insatsorganisation.
  Vidare medför den låga volymen av stridskrafter risk att den territoriella integriteten inte kan upprätthållas vid systematiska kränkningar.
  Stridskraftsprofilen medför betydande osäkerheter avseende möjligheten att producera önskade förmågor och förband på sikt.
  Den gradvisa reduceringen av operativ förmåga får efter hand allt mer omfattande konsekvenser.
  Detta medför att det inom flera områden finns så stora brister till materiell omsättning och förnyelse att dessa erfordrar en
  särskild översyn.

  Ekonomin medger inte en bibehållen volym i krigsförbanden och den materiella förnyelsen kan inte genomföras i den takt som krävs för att
  med rimlig framgång kunna möta en kvalificerad motståndare. Detta är inte en långsiktigt hållbar handlingsväg för Försvarsmakten.

  Teaterdirektören forts,,,

  SvaraRadera
 7. Forts,,,
  Jämförelse mellan koncepten I nedanstående jämförelse används begreppen god, begränsad och låg.
  Med god förmåga avses att uppgiften kan lösas utan begränsning.
  Begränsad förmåga innebär att betydande risk finns att tilldelad uppgift inte kan lösas.
  Vid låg förmåga kan uppgiften inte lösas.

  Territoriell integritet
  Förmåga att i fredstid verka stabiliserande i närområdet är begränsad, framförallt avseende uthållighet.

  Systematiska kränkningar
  Förmåga att vid spänningar och kriser hävda den svenska suveräniteten, värna våra intressen och verka stabiliserande i närområdet
  är begränsad främst avseende uthållighet.

  Begränsat väpnat angrepp
  Förmågan att möta ett begränsat väpnat angrepp, utöver att kortvarigt kunna ta upp striden, är låg för samtliga koncept.

  För samtliga koncept finns osäkerheter beträffande möjligheten till personal- och kompetensförsörjning.
  Samtliga koncept fordrar reduceringar i grundorganisationen.

  Vidare innebär en reducering av antalet krigsförband även en stor utmaning avseende uppgifter såsom insatsberedd skyddsstyrka (IBSS) och
  högvakt. Bedömningen är att koncepten inte löser IBSS-uppgiften om förbanden samtidigt ska ha acceptabel förmåga inom övriga huvuduppgifter.

  Den gradvisa reduceringen av operativ förmåga medför efter hand att allt mer omfattande brister uppstår.
  Satsningar på utvalda förmågor kompenserar inte neddragningar inom andra förmågor.

  Under 2020-talet finns ett omfattande behov av förmågeutveckling och omsättning av dimensionerande materiel.
  Försvarsmakten har tidigare redovisat att stora delar av det materiella arvet närmar sig slutet på sin operativa, taktiska, tekniska
  och ekonomiska livslängd inom den närmaste tioårsperioden.

  I dagens och morgondagens, svenska försvarsmakt ingår inte en robust logistisk bas.

  Försvarsmakten är och kommer i ökad utsträckning vara beroende av ett fungerande samhälle och ett kvalificerat civilt stöd vid en konflikt.
  Därför fordras att förstärkningsresurser planeras och organiseras (administrativt) och som kan kallas in vid en beredskapshöjning.
  Härvid behöver en krigsplacering i det civila försvaret beaktas.
  Det bör utredas huruvida nedlagda verksamheter såsom driftvärn, egenskydd och beredskapsorganisationer behöver återupprättas."

  Det ska visst bli fint väder inom en snar framtid. Dags att bära ut gungstolen på altanen igen? Där kan jag rocka loss och mumla "vad var det jag sa". All text är nämligen tagen från perspektivstudien, framtagen av ledningsgruppen på huvudkontoret.

  Teaterdirektören.

  P.S. Herr Widman tycker jag är modlös. Hur kan man bli modlös med en sånt fint 10årsperspektiv för firman?
  SvaraRadera
 8. Om försvarsmakten lägger ner de internationella insatserna och återgår till att enbart satsa på den nationella försvarsförmågan i närområdet skulle vi då få behålla nuvarande anslagsnivå eller skulle den reduceras med motsvarande pengar som den internationella verksamheten kostat?

  SvaraRadera
 9. försvarminister Karin Enström intervjuades och råkade i blåsväder under intervju.
  300 miljoner x4 år = 1.2miljarder det räcker för att möta Rysslands upprustning.
  S+Vp+Mp v i l l sänka anslagen.
  Var så god och välj !

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna