22 januari 2013

Marinstridsdagarna 2013

Det blir tyvärr inget gästinlägg från Marinstridsdagarna.

Den planerade gästskribenten meddelar att man från arrangörens sida har "sekretessklassat" innehållet från den första dagen, vilket självklart ska respekteras.

Man kan dock fundera över hur detta hänger ihop. Allt innehåll under dagen har enligt programmet varit av öppen karaktär och dessutom har seminariet genomförts på allmän plats (konserthuset i centrala delen av staden) där det dessutom arbetar civila personer utan anknytning till Försvarsmakten.

16 kommentarer:

  1. När man har med försvaret att göra gäller det att inte använda hjärnan för mycket.

    SvaraRadera
  2. I programmet till Marinstridsdagarna 2013 anges vilka föredrag där hemliga uppgifter som är placerade i informationssäkerhetsklass HEMLIG/SECRET kommer att delges. Även anmälningsblanketten är tydlig med vilka dessa föredrag är.

    Denna tydlighet tycker jag är bra. Den ger arrangörerna möjlighet att upprätthålla kontroll över anmälda deltagares behörighet att ta del av hemliga uppgifter.

    Däremot har arrangören markerat sidorna 4, 6-9, 11, 13, 23 och 30 i programmet med markeringen SEKRETESSKLASSIFICERAD. Den benämningen används i Försvarsmakten för uppgifter som omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen men som INTE rör rikets säkerhet och som INTE är utrikesklassificerade uppgifter. Mer om det finns att läsa i FFS 2010:1.

    Det är tveksamt om de markerade sidorna i programmet innehåller några uppgifter som omfattas av sekretess enligt OSL. Om så vore fallet ska det anges på handlingens första sida med en sekretessmarkering som hänvisar till vilket sekretessbestämmelse som uppgifterna omfattas av. En sådan handling får självklart inte göras tillgänglig för allmänheten på Försvarsmaktens webbplats som nu har skett.

    Vad håller arrangörerna på med? Inte är det väl så att ”sekretessklassificerad” har blivit det nya ”endast för tjänstebruk”?

    /Kim Hakkarainen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kim, det är vitaliserande med människor som vet vad de pratar om. Guldstjärna!

      Radera
  3. Naturligtvis kan man inte "sekretessklassa" en hel dag i efterhand. Min bedömning är att någon eller några individer vid SSS (arrangören?) tycker att det här ska det inte hålla på och bloggas om, och så säger någon med tillräckligt mycket kompetens (ty grad är som bekant detsamma som kompetens) åt alla potentiellt bloggande i tjänsten yngre kollegor att du får inte blogga om det här för det får inte komma ut. Det finns gott om exempel i historien på hur Försvarsmakten (eller kanske snarare enskilda individer inom densamma) försöker mörka sådant man inte vill ha ut av vilket skäl som helst med hänvisning till "sekretess". Det håller bara tills någon synar bluffen.

    Just vad gäller marinstridsdagarna minns jag en ganska omfattande rapportering på Marinbloggen förra året. Visserligen är ju den bloggen myndighetens röst, men det är såvitt jag vet samma MI nu som då, och det vore minst sagt intressant att veta om vem det än är som har lagt (försökt lägga) locket på den här gången har agerat "i chefens anda" i detta avseende. Min maggropskänsla säger att så inte är fallet.

    SvaraRadera
  4. Retorisk fråga,,,,,måste alla veta allt eller är detta ett test för att se hur långt man kan driva arrangörerna?
    Eller är det svensk kunniga militär attacheer som skriver anonyma kommentarer och försöker komma åt information?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här kommer ingen hemlig information att publiceras varken i text eller kommentar, så det behöver du inte oroa dig över.

      Dag 1 på Marinstridsdagarna har tidigare aldrig innehållit information som på något sätt varit klassificerad. C Ubflj har gjort en egen bedömning att ingen hemlig info har förekommit den här gången heller. Därav märkligt att arrangören gett detta direktiv.

      Radera
  5. Om det är så att arrangören av Marinstridsdagarna meddelat att ”innehållet från den första dagen” är sekretessklassificerat är det anmärkningsvärt. Enligt programmet finns det nio programpunkter med tal, föredrag och frågestunder. Rimligen borde det vara så att flertalet uppgifter som avhandlas muntligen och genom visning i presentationer inte omfattas av någon sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen.

    Det är endast om en uppgift uppfyller de villkor som anges i 1 kap. 3 § 4 FFS 2010:1 som en uppgift är sekretessklassificerad i Försvarsmakten. Ett av villkoren är självklart att uppgiften omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen, någon hitte-på-sekretess finns inte i Försvarsmakten. I de fall sekretessklassificerade uppgifter har förekommit i föredragen ska det enligt 3 kap. 1 § FFS 2010:1 framgå av en sekretessmarkering i presentationerna. Sekretessmarkeringen ska bland annat innehålla en hänvisningen till den sekretessbestämmelse i OSL som uppgifterna omfattas av.

    En tänkbar situation är att en föreläsare från en annan myndighet inte uppmärksammar deltagarna att en presentation innehåller uppgifter som omfattas av sekretess. Skyddsåtgärden att sekretessmarkera en handling är för de flesta myndigheter endast obligatoriskt i de fall uppgifterna omfattas av sekretess enligt OSL och rör rikets säkerhet. Om förhållandet uppmärksammas i efterhand skulle det kunna förklara det rapporterade agerandet. Myndigheternas regler om informationssäkerhet är olika.

    I det fall uppgifterna som avhandlats under Marinstridsdagarnas första dag inte omfattas av sekretess enligt OSL är agerandet en begränsning av deltagarnas grundlagsfästa yttrandefrihet (2 kap. 1 § 1 regeringsformen) som saknar stöd i lag. Så ska vi inte ha det i Försvarsmakten, tycker jag. Begreppet sekretessklassificerat är entydigt definierat och är inte instrument för att godtyckligt hindra yttranden. En trubbig användning av sekretessinstrumentet medför också en urholkning av skyddet för uppgifter som verkligen omfattas av sekretess enligt OSL.

    /Kim Hakkarainen

    SvaraRadera
  6. Jag tittade på programmet, och det som var utmärkande som skilde dag 1 från de övriga dagarna var väl frågestunderna. Det kan tänkas att de kände att det var någonting som de inte hade full kontroll över? Sådana frågor som lägre befäl kan tänkas ställa är nog ganska mycket desamma som utländska organisationer ställer sig själva. Vare sig man väljer att besvara frågorna eller låter bli så kan vem som helst lära sig av svaret eller det uteblivna svaret. Kan det vara det?

    Roger Klang

    SvaraRadera
  7. Förr hemligstämplade man våra förmågor.
    Numera hemligstämplar man våra oförmågor.

    Dessutom har man den goda smaken att visa dem tydligt i tal och skrift!

    Suck!

    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förr hade vi inga förmågor...
      Nu har vi förmågor som svajar men vi har i alla fall kurage att diskutera dessa problem,,,,

      Radera
  8. Amiral Jonas Haggren, C PROD M låter meddela följande:
    "Inget är sekretessbelagt från dag 1. Jag och MI har inget emot att dag 1 kommenteras"

    Mycket bra att Marinens två främsta företrädare går ut och klarlägger eventuella missförstånd.
    Om det blir något gästinlägg här återstår nu att se.

    Om inte, så hoppas vi att Marinbloggen tar upp tråden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett inlägg från Marininspektören om första dagens föreläsningar kommer i Marinbloggen.
      /Jimmie Adamsson, 3.sjöstridsflottiljen

      Radera
  9. Nu vill man granska ÖB för brott mot rikets säkerhet!
    ÖB har nämligen avslöjat den offentliga "hemligheten" att Sveriges försvarsmakt är undermålig. Denna granskning är ingenting annat än trams!

    Om någon har begått brott mot rikets säkerhet, så är det den borgerliga regering som fortsätter att avrusta Sveriges försvarsmakt in abssurdum. Närmare bestämt Sveriges mest dumsnåle finansminister genom tiderna!

    Flygsoldat 113 Bom

    SvaraRadera
  10. Kan dock bli intressant att se var den juridiska gränsen går mot framtida utspel av FM,,

    jag vill också ha höjda anslag till FM men frågan är bara vad de medlen skall nyttjas till och motivet eftersom att allmänheten inte kommer att stödja sådana utspel.

    Enda vägen framåt är att kräva pengar för nyanställning av soldater.
    Detta kan accepteras på politisk nivå, kan accepteras av allmänheten och kommer att nyttjas av FM för att få en högre effekt.

    Att stoppa ned flera miljarder i några nya materiel projekt är tyvärr en dödfödd väg framåt.

    SvaraRadera
  11. Claes B Nilsson:

    Sverige har inte, och kommer inte att ha, ens ett "litet, effektivt och modernt försvar" om inte ganska betydande summor tillförs. Just nu kan vi inte försvara oss mot en kvalificerad motståndare någonstans under någon tid överhuvudtaget pga. att flertalet viktiga förmågor saknas och de som finns saknar uthållighet och personal. Jag ger dig rätt i att militärt försvar är ganska meningslöst att ha om inte samhället i övrigt är robust och uthålligt vid kris och konflikt, så även där behöver betydande summor tillföras för att bygga upp det civilförsvar som raserats om möjligt ännu brutalare än det militära försvaret. Saknas exempelvis drivmedels- och livsmedelsdepåer så handlar det om några få dagar innan samhället kollapsar vid en större kris. Det största hindret är dock mentalt, det betraktas som kufigt och foliehattigt att planera för annat än ständigt solsken och eviga sötebrödsdagar. Tyvärr är den generation som minns något annat utdöende.

    SvaraRadera
  12. I programmet för Marinstridsdagarna fanns ett antal föredrag som var markerade Hemlig/Secret. Tid och plats fanns angivet. Det är inte speciellt slugt att i förväg upplysa en främmande underrättelstjänst om vilka hemliga uppgifter som kommer att avhandlas, när det ska ske och var. Dessutom skulle enligt programmet en del av dessa hemliga föreläsningar ske på en biograf i Karlskrona dvs en lokal som Försvarsmakten inte har kontroll över. Betyget blir därför IG.

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna