28 januari 2013

Expressen om hemliga försvarsbloggar

Blev i dag minst sagt väldigt förvånad när dagens upplaga av Expressen öppnades och kunde konstatera att den innehöll en artikel om "militärens hemliga bloggare".

Det var inte det faktum att det skulle komma en artikel i Expressen, för det var redan känt sedan tidigare att Expressen hade en artikel på gång. Frågan var bara vilken dag den skulle komma.

Det som var förvånande var två saker. För det första att man hade dragit på med en helsida i pappersupplagan av tidningen. Det andra som förvånade var att artikeln var så pass välskriven och gav en förhållandevis rättvisande bild vilket inte alltid är helt självklart i en kvällstidning som vill sälja lösnummer på skandalavslöjanden.

Fokus låg med all rätt på den största, bästa och mest etablerade av bloggarna - Wiseman.

Att det är många som läser Wiseman´s Wisdoms var heller ingen nyhet, det har vi vetat om länge. De enda ur det politiska etablissemanget som ännu inte offentligt bekräftat, och framhållit försvarsbloggen som lärorik läsning är företrädarna från det största regeringspartiet. Det är också glädjande att Försvarsmakten, mycket tack vare nuvarande informationschefen Erik Lagersten, numera ser försvarsbloggarna som en naturlig del av försvarsdebatten och något som faktiskt kan vara av godo.

Men det finns tyvärr fotfarande individer som ser försvarsbloggarna som ett hot mot Försvarsmakten, och som tror att bloggarnas syfte skulle vara att aktivt motarbeta Försvarsmakten, vilket är helt fel!

Försvarsbloggens drivkraft är tvärt om att aktivt verka för en levande försvarsdebatt samt en bättre och mer relevant svensk försvars- och säkerhetspolitik som speglar verkligheten på ett bättre sätt än den gör i dag. Försvarsbloggarna kommer alltid ha en kritiskt granskande hållning när det kommer till försvarspolitiker som skönmålar verkligheten. Försvarsbloggarna kommer även att ta upp aktuella ämnen till debatt om saker som direkt rör Försvarsmakten. Förändrade arbetsvillkor eller avsked, inköp av dyra datasystem med begränsat bra output och avveckling av fungerande materiel är exempel på saker som alltid kommer att granskas med kritiska ögon.

Många med mindre bra kunskap och insyn tror att det sprids hemliga uppgifter på försvarsbloggarna, vilket självklart är helt fel. Har en skribent kunskap om ett ämne, så vet man också vad som eventuellt omfattas av sekretess. Av samma anledning så granskas kommentarer före publicering även om det rent juridiskt är kommentarens författare som är ansvarig för det som skrivs.

En av de detaljer som Wiseman pekar på i intervjun är det faktum att anonymiteten är ett utfall av risken för att missgynnas på arbetet, vilket har varit, och kan vara en realitet. Men för den här bloggen är inte detta den främsta anledningen till att den skrivs under pseudonym. Den största anledningen är att det skrivna ordet får stå för sig själv, och inte värderas mot vem/vilka som skrivit texten.

Man kommer då undan förutfattade meningar som "Den där gamla löjtnanten är väl ingen att lyssna på" eller "Hon, den där unga kaptenen, hon kan väl ingenting. Hon har ju ingen erfarenhet alls" eller det skulle till och med kunna låta så här. "En civilist! Har väl inget att tillföra i debatten om det militära försvaret".

Hade bloggens namn varit "Kommendör Häggs betraktelser" eller "Amiral Wachtmeisters blå tankar" så hade den förmodligen erhållit enorma mängder läsare för att det var "rätt" skribent, trots att den kanske helt saknat relevant innehåll.

Den största förtjänsten med att skriva under pseudonym är som sagt att varje läsare själv får bedöma om innehållet är läsvärt och relevant utan att färgas av namnet eller graden, eller till och med avsaknad av grad. Men förhoppningsvis får fokus även i fortsättningen ligga på innehållet i bloggarna, försvarsdebatten, och inte på vem/vilka som skriver. Det är en absolut nödvändighet!

För övrigt kan vi konstatera att facebooksidan till stöd för ÖB passerat 7000 medlemmar. Stort!

Bloggar: Cynismer, 6 mannen, Wiseman

17 kommentarer:

  1. Ytterligare en som ingen aning har.
    Kan man inte stoppa in alla journalister
    och andra "bättre vetande" i en bur och
    låta tex Johanne Hildebrandt ha en månadskurs
    i hur saker och ting egentligen ligger till !!


    Fru Elisabeth höglund skrev i följande länk:
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/elisabethoglund/article16139531.ab

    Citerar:
    Sveriges ­försvar
    Sverker Göranson, ÖB.
    … är så dåligt att vi bara kan hålla emot fienden i en vecka. Hade jag skrivit det här i tidningen hade ingen djävul brytt sig om det. Men nu var det vår egen över­befälhavare som sa det. Landsförrädare? ÖB – en ­säkerhetsrisk? Ja, de frågorna ska Säpo nu utreda. Jag tycker att regeringen borde sparka ÖB efter hans upp­seendeväckande uttalande, eftersom han på det här ­sättet faktiskt bjuder in ­fienden, vem denne nu kan tänkas vara.


    Mvh Ola

    SvaraRadera
  2. Hej,

    Tack för välskriven blogg. Hur hittar vi till Facebooksidan för stöd till ÖB?

    mvh

    Kristian Eklund

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://www.facebook.com/groups/134737713356977

      Radera
  3. Bra att även den debatten lyfts upp. Tycker FM och de flesta debattörer insett fördelen med anonymiteten, eller åtminstone accepterat den som ett faktum att förhålla sig till. Håller med om dess förtjänster.

    http://commanderslog.blogspot.se/2011/02/pseudonymens-fortjanster.html

    / Commander

    SvaraRadera
  4. Måste tillägga en sak till :)

    Sedan jag fann dessa försvarsbloggar
    så har jag följt er sedan dess :)
    Tack att du och dina vänner gör ett
    bra arbete och skriver om bra/intressanta
    saker, all heder till dig och dina vänner :)

    Mvh Ola

    SvaraRadera
  5. Försvarsbloggarna är bra i grunden. Men tyvärr är det för många av de ständigt återkommande debattörerna som har fastnat i kalla kriget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där får du gärna precisera lite bättre.

      Om du likställer strävan mot bättre försvarsförmåga med att "fastna i kalla kriget" så OK.

      Radera
  6. Försvarsbloggare är bra men nackdelen med anonymiteten är ju att enkom de negativa synpunkterna kommer fram.
    Tänk om Wiseman eller någon annan har påverkan på folks löner eller befordran i systemet,,,,?
    Vill de då bli emotsagda på sin egen blogg?
    Knappast ,,,därför uppstår fenomenet med att ett antal bloggare sprider vänliga ord mot varandra och till varandras artiklar eller kommentarer.
    Intressant dessutom är ju att många av de som kommenterar bloggarna förefaller att vara utanför FM utan någon större insikt.

    Som sagt positivt med bloggare men det finns vissa faror för enkelspårighet vilket anonym 22.25 förtjänstfullt lyfter fram om tex det kalla kriget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ...och du har gjort till din stående punkt att skriva kommentarer som denna oavsett vad som skrivs.

      Men det livar ju upp debatten så fortsätt skriv!

      Radera
    2. Åsiktsregistrering???...smile

      Radera
  7. Kvalitetsmässigt tycker jag att både du, Cynisk och Morgonsur håller minst lika bra kvalité

    Däremot så utgör Wiseman navet bland försvarsbloggarna vilket gör honom till den mest inflytelserika bloggaren.

    SvaraRadera
  8. Statsminister Fredrik Reinfeldt har just nedgraderat Försvarsmakten till ett SÄRINTRESSE för något fåtal invånare. Vår landsfader har således uttalat sig såsom om han vore en landsförrädare!

    Flygsoldat 113 Bom

    SvaraRadera
  9. Prio 1 i samhället är idag jobb.
    Prio 10 eller ännu lägre försvarsfrågor.

    Kombinera dessa två så får man upp försvarsfrågor högre upp på politikers och medborgares prioritetslista.

    Lär av redarföreningen

    SvaraRadera
  10. Statsministern har just själv förmått mig att fatta beslut att lämna det parti jag röstat på i hela mitt liv. "Power corrupts - and absolute power corrupts absolutely". Jag tror det var Lord Acton som skrev det.

    GMY

    Sinuhe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Kommer sannolik inte att rösta på moderaterna vid nästa val, han har förbrukat sitt förtroende.

      Radera
    2. Den som med gott samvete kan påstå att vi har ett bättre försvar idag än för 20-30 år sedan. Den personen måste vara både blind och naiv.
      "Då" kunde vi med gott samvete påstå att vi kunde hålla ut betydligt mer än en vecka. Nu menar jag hela landet och inte någon stad. Nu klarar vi aldrig en vecka.
      Moderaterna har tappat min röst åxå. Det är svårt att vinna en röst men förbaskat lätt att tappa den.
      Har moderaterna tappat förståndet helt...

      Radera
  11. @Chifen 15.12
    Må vara att M har tappat i förtroende bland försvarsintressserade men personligen vet jag ej vart man då istället skulle finna någon annan som har mera att utlova innan valet.
    Alternativet torde då bli att rösta blankt.

    SDs utspel är orealistiska och S trålar i vattnet efter flera röster innan valet men kommer ej att gå från ord till handling med ytterligare medel till FM efter en eventuell valvinst och övertagande av den politiska makten

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna