15 maj 2012

"Rejäl" militär upprustning på Gotland!Den som läste rubriken i tidningen Hela Gotland blev nog först mycket positivt överraskad :
"NY MILITÄR BAS PÅ ÖN". Nu var detta så kallad falsk marknadsföring, eller rättare sagt det var ingen särskrivning då tolkningen först blev militärbas och inte som skrivet militär bas.

Det hela handlade  inte om att bygga en ny marinbas (t-bas) som ersättning för att man avvecklat Fårösundsbasen. Det handlade inte heller om att basera ett förband med långräckviddigt luftvärn och ett kustrobotbatteri på Gotland för att öka försvarsförmågan av Sverige i Östersjön, vilket hade stått i paritet med utvecklingen i närområdet.

Nej, det hela handlade om en förläggning för 40 soldater (GMU motsv) på Tofta skjutfält. Enligt helagotland.se så "byggs det rejält åt försvaret på Gotland". Tänk vad orden "det byggs rejält åt försvaret" och en "militär bas" har fått en avsevärt annorlunda innebörd i media efter den ödesdigra strategiska black-outen.

Men vem vet. Kanske är det så enkelt att att man bara behöver lägga en kundvagn i PRIO på ett lv-robotsystem till Gotland, eller är måhända ett servicemeddelande rätt väg att gå?
Hela Gotland 1,2

8 kommentarer:

 1. Ja, vad ska man göra? Skratta eller gråta åt eländet.
  Vi här på teatern har valt att inte ha tråkigt på jobbet och därför valt att skratta åt det hela. Jag får dock erkänna att ibland känns det lite tjockt i halsen.

  Kan du bara komma på hur man gör i PRIO blir du den säkert första och enda på länge som får fram något vettigt ur burken.
  Lycka till men bli inte förvånad om det kommer en låda skofett istället.

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 2. Vilken mod/spel är bilden tagen ifrån?

  SvaraRadera
 3. Battlefield Gotland till BF2. En demo som några elever på Högskolan Gotlands spelutvecklarprogram gjorde för några år sedan. Tror inte den finns tillgänglig mer änsom några klipp på Youtube.
  /Bosse

  SvaraRadera
 4. battlefield vietnamn modden " Invasion Gotland, Sverige (eller ja P 18 , KA 3, Lv 2,A 7) mot USSR spec/mek styrkor. Tyvärr blev aldrig banorna kring Visby klara där J 35 Draken skulle mött Mig 21 Fishbed. modden var ett skolprojekt, jag har installationsfilerna om någon är intresserad f.ö.

  // Riksregaliet

  SvaraRadera
 5. I perspektivet av 15 stridsvagnar utan besättning är 40 GMU:are en REJÄL upprustning...

  SvaraRadera
 6. Vi har då inte nåtts av någon beställning på rb-system ännu.

  /Lv6

  SvaraRadera
 7. Det är inga större problem att lägga en kundvagn till Gotland, jag tror nog att det är gjort mer än en gång med lyckat resultat. Dock så kommer nog prylarna till Ubåten Gotland där de gör mer nytta än på Kalkstenshawaii. För övrigt är jag trött på allt gnäll om PRIO, systemet är f.n så mycket bättre än de system vi hade förr men det gäller nog att börja jobba och lära sig systemet och inte sitta och gnälla på läktaren som exvis Hr riksdagsledamoten Widman och många bloggare gör. Snart nog så kommer även reservdelshanteringen att fungera bra den också. Jämfört med utvecklingen och driftsättningen av några andra större materielsystem såsom Gripen, Visbysystemet, Göteborgskorvetterna med ingående SESYM så går utrullningen av PRIO som en blixt även om det är tungt just nu.

  //PRIO 4EVER

  SvaraRadera
 8. Med bara Hv på Gotland så krävs det inte särskilt mycket för en "rejäl upprustning". Man måste komma ihåg att media alltid överdriver lite. Förutom försvars förmågan som vi tappade när P 18 lades ner så tappade man ju även alla byggnader. Något man nu märkt..

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna