28 juli 2015

Uppdaterad 09.30: En ubåt på botten utanför Stockholms skärgård?Expressen slog på stort idag när man trummade ut nyheten om att en rysk ubåt har hittats på botten mycket nära svensk kust. Spekulationerna i media om vad det kunde vara slog nog tyvärr nya rekord under kvällen, och det var mest spekulationer utan några större inslag av fakta.


Jag tror personligen inte att det är någon ny rysk ubåt som ligger där på botten, jag tror att det här är något gammalt, vilket jag ska försöka härleda med så mycket fakta det går just nu, men utan att försöka fastställa något...


Den 23 juli 2014, d.v.s. förra året frågar en viss Peter Lindberg på ett dykforum på webben om någon har information om den ryska ubåten med namnet "Som". Den ska enligt Lindberg ha kolliderat med ett fartyg och sjunkit under första världskriget.

Av en händelse så har en av personerna bakom företaget Ocean X Team samma namn som personen på dykforumet. Nämligen Peter Lindberg. Är det en slump, någon helt annan? Ja kanske, eller kanske inte?

Tittar man på Wikipedia så ska den första ubåten i "Som-klassen" mycket riktigt ha kolliderat och sjunkit i Östersjön 1916. Längden på ubåten är 20 meter och den är ca 3 meter bred, vilket stämmer dessutom exakt med de uppgifter som kommer från dykarna. Den teorin bekräftades senare även av Per Andersson till Expressen.

Tittar man därefter på bilder från filmen på Expressens webbsida och jämför med bilder från nätet, och i synnerhet namnskyltens placering högt upp på förskeppet och nära den stolpe som sitter på däck ovanför namnskylten så ser det onekligen likadant ut.Tittar man på ytterligare en bild, en riktig närbild och då jämför en gammal bild på ubåtens namnskylt från den tid då den var operativ, med en bild från dykarnas färska bild som är publicerad hos Expressen så blir saken än mer klar (bilder länk i nedanstående tweet från Christopher Ekström).


Jag tror, jag säger tror, eftersom vi fortfarande inte vet, att det är den ryska ubåten med namnet Som, som sjönk 1916 och som man nu kanske har funnit, och slagit upp stort i media? Jag har  kommenterat det hela till SvD då jag anser att man dragit på alldeles för stora växlar med innebörden att det skulle vara en färsk händelse. Bilderna talar nämligen ett annat språk, detaljerna ser enligt min bedömning gamla ut.
– Just nu måste Försvarsmakten få göra sitt jobb och min reaktion är att det dragits på för stora växlar kring att det är vore en rysk ubåt från färskt datum. Det gynnar inte situationen att dra på så här stora växlar i ett tidigt skede, säger Niklas Wiklund.

Om det nu stämmer att det är den ryska ubåten Som (Catfish) man har hittat så var de båda företrädarna för Ocean X förmodligen mycket medvetna om vad det var man faktiskt hade hittat när man idag intervjuades i Expressen. Om så är fallet så har man med stor sannolikhet medvetet undanhållit en hel del information i intervjun. Kanske i syfte att skapa rubriker och PR för det egna företaget? Trots att dykarna förmodligen kände till vad det var man hittat så säger man att den "ser modern ut" i intervjun med Expressen. Man säger också att "den kan vara från 80-talet". Se intervjun här nedan...


Ännu mer intressant är att titta på kontaktuppgifterna på företagets webbsida, där man har uppgett "russian contacts". Det är också intressant vad som framkommer hos GP, dvs att man fått uppgifterna om ubåtens exakta position från företaget iexplore på Island. Även i Expressens intervju med de båda så framgår att det att de hade fått ett tips från ett isländskt företag om att en ubåt skulle ha förlist och ligga på havets botten – bara 1,5 sjömil, 2 750 meter, från den svenska ostkusten. En väldigt exakt siffra på avståndet från land, och således också en väldigt exakt position.
Vi kan inte släppa några uppgifter om hur det här företaget fick uppgifterna. Men vi kan säga att man hade uppgifter om att en ubåt förlist på den här platsen, säger Dennis Åsberg. Efter bara ett par timmars letande med en undervattensrobot hittade gruppen vad de sökt efter.

Tittar man närmare på det isländska företaget så drivs företaget av en ryss vid namn Alexey Mikhaylov som enligt vissa uppgifter också är chef för ett ryskt ubåtsmuseum.....


Nu återstår att se vad Försvarsmakten kommer fram till så vi förhoppningsvis kan lägga locket även på den här händelsen. Tyvärr fick media igång den ryska propagandakanalen Sputnik innan Försvarsmakten hann gå ut med sin syn på sakernas tillstånd.


Uppdatering 23:30: 

Ryska Wikipedia  har uppdaterat sin artikel om "Som"

Uppdatering 02:00: 

Ägaren till företaget Iexplore, Alexey "Max" Mikhaylov som enligt uppgift har tillhandahållit informationen till det svenska företaget, är enligt en artikel (sidan 33) tidigare dykare i ryska norra flottan, och hans far var officer i ryska flottan. Max har tidigare varit i Sverige och dykt på ubåten S-8 utanför Öland tillsammans med andra svenska dykare.

We returned on August
18th to dive the wreck of the sub again. This time, we had enlisted the help of a Russian dive buddy, Max Mikhaylov, to come with us to Öland. Normally, he is an IANTD instructor and, at the time, ran a dive center in the Maldives. But he just happened to be visiting us when we planned to dive the mys- tery submarine again.

For him, the coming dive would be a deeply personal quest. He served as a diver
in the Soviet Red Banner Northern Fleet in the Kola Peninsula and his father was an officer in the Navy.
He naturally felt connected to the crew of the sub and was com- mitted to helping us identify her.

Uppdatering 09:30

Ryska flottans officiella webbsida flot.com publicerar nu en artikel om händelsen, och man tar själv upp både den svenska  ubåtsjakten i oktober samt den i våras utanför Finland i samma artikel, vilket är mycket anmärkningsvärt.

En lång rad ryska nyhetssidor har nu börjat publicera nyheten:
RBK
Pressa Today
REN-TV
TV Rain ('Dozhd') har två bra Twitter-bilder att jämföra med 'Som'!
Yandex News länkar fler ryska nyhetssidor om ubåten.


På twitter har Julian Röpcke en mycket intressant bildjämförelse som är väl värd att titta på.
SR P1 har intervjuat en av dykarna, Peter Lindberg, som ställde frågan om ubåten "Som" på ett dykforum redan för ett år sedan. Lindberg uppger i intervjun att han fått en position från företaget Iexplorer där man enbart fått en position och frågan om man kunde genomföra en sökning där. Han uppger att Iexplorer förmodligen "fått uppgiften från något ryskt arkiv".


En detalj som är en parantes, men som ändå kan vara intressant i detta sammanhang. Wiseman har tittat på det aktuella dykbolagets ekonomi, som förefaller vara rätt dålig. Dessutom sammanfaller det hela med en marknadsföringskampanj...19 kommentarer:

 1. Översatt rysk sida om "Som"
  https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=ru&tl=sv&u=http%3A%2F%2Ftopwar.ru%2F20826-podvodnye-lodki-tipa-som.html
  Och sonarbilden i filmen ser ju rätt lik ut i aktern med propellern, jämfört med bilderna i länken

  Rysk Wikipedia:
  https://translate.google.se/translate?sl=auto&tl=sv&js=y&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fru.wikipedia.org%2Fwiki%2F%25D0%25A1%25D0%25BE%25D0%25BC_%28%25D0%25BF%25D0%25BE%25D0%25B4%25D0%25B2%25D0%25BE%25D0%25B4%25D0%25BD%25D0%25B0%25D1%258F_%25D0%25BB%25D0%25BE%25D0%25B4%25D0%25BA%25D0%25B0%29&edit-text=

  SvaraRadera
 2. Twitterinlägg vid händelser som denna liknar ett försök av tusen personer att lägga ett mycket stort pussel; det blir ingen snygg affär. Alla kämpar om att sätta den viktigaste pusselbiten, om man så ska ta hjälp av en avlägsen släkting i fjärran land, ett forum för mindre vanliga intressen, eller vad som nu kan vara lämpligt. Sedan gäller det bara att presentera allt i aggregerad form på någon blogg eller dylikt. Med dylika tillvägagångssätt, "framtwittrade" lösningar, tycks det att vi inte behöver några expertmyndigheter. Glad att jag missade den värsta stormen under kvällen, till förmån för en god bok och samtal.

  Det är mycket troligt att det rör sig om den äldre ubåten, som du beskrivit mycket väl.

  Apropå att någon i twitterflödena påpekade något om att ingen förser dagens ubåtar med vajrar och annat yttre krimskrams, det är säkert sant; 100 år en mycket lång tid, men rent generellt, om det var några som emellanåt körde runt med äldre utrustning så var det väl östblocket. Ubåten utanför Karlskrona 1981 hade enligt kommendörkapten Karl Andersson trådbandspelare ombord. Även om den endast användes som ett komplement, så var det något som vi knappt sett sedan 50-talet.

  Det är bra att du, och andra, påpekar att man har dragit alldeles för stora växlar, för tidigt, inte granskat informationen. Men, vi har just passerat fruntimmersveckan och befinner oss i rötmånaden, och det råder allmän brist på tunga inrikesnyheter, så jag är inte förvånad.
  /Ag

  SvaraRadera
 3. "Som" skulle helt enkelt vara "Malen" (som i europeisk mal, Silurus glanis) på svenska, eftersom några andra "catfish" (dvs malar) inte finns i Ryssland.

  Och att "Ocean X-team" är fulla av skit torde vara allmänt känt vid det här laget, efter deras UFO-tramserier och Atlantis-fynd i Österjön... Det finns en enorm mängd exempel på där de undanhållit information eller t.o.m ljugit för att dra till sig uppmärksamhet. Snokar man en stund på Flashback så klarnar det rätt fort - där har dessa tomtar och deras upptåg analyserats i fyra-fem år, och allt det här som ägde rum i dag följer deras sedan tidigare kända stil till punkt och pricka.

  SvaraRadera
 4. Känns som propagandakrigföring där Expressen använts som nyttiga idioter !

  SvaraRadera
 5. "Av en händelse så har en av personerna bakom företaget Ocean X Team samma namn som personen på dykforumet. Nämligen Peter Lindberg. Är det en slump, någon helt annan? Ja kanske, eller kanske inte?"

  Inlägget på uboat.net som lämnats av "Peter Lindberg" har e-postadressen petercentic@hotmail.com. Söker man vidare på e-postadressen så står det rätt klart att den faktiskt tillhör företrädaren för Ocean X Team.

  Mvh/Cm

  SvaraRadera
 6. Deras Panama-flaggade båt har legat i Berghamn på Åländska Eckerö hela våren. Jag kollade på deras videoklipp på hemsidan och kände igen den. Jag vet inte om man kan göra något av den informationen.

  SvaraRadera
 7. Ocean X Team vill skapa rubriker för sig själva. Redan 2011 fick Ocean X Team kritik för att dom "utnyttjat fyndet till att marknadsföra sig själva på ett olustigt sätt" när dom hittat ett föremål på botten i Östersjön. Detta när dom hittat ett runt föremål som dom själva trodde var vulkanisk aktivitet och fick andra att gissa på UFO. Så historian visar på hur oseriösa dom är. Självklart vet dodm vad det är för U-båt dom hittat och undanhåller detta i intervjun för att skapa rubriker...

  SvaraRadera
 8. Mycket intressant artikel.

  SvaraRadera
 9. Det som kraftigt talade emot att ubåten var gammal var avsaknaden av silt, gamla trålar, spöknät och beväxtning som normalt har byggts på under nästan 100 år på botten.
  Samtliga vrak som jag sett har haft gott om den varan. Ocean X Team har inte vare sig ålderbestämt, spekulerat eller identifierat henne. De har enbart rapporterat fyndet. Sedan har media själva spekulerat i åldern på henne. Div experter har talat om allt mellan några få år gammal till just mycket gammal ubåt.
  Att Peter Lindberg lagt ut en förfrågan bevisar verkligen inget. Han har säkert lagt ut hundratals frågor om andra vrak.
  Dessutom har vi inte kunnat jämföra tornet med någon bild på ubåtar som vi kunnat hitta och att det kyrilliska tecknet "b" inte finns med i modern stavning av COM. Det har försvårat identifieringen av ubåten.
  Cai Magnusson
  Kapten i Ocean X Team

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekommenderar att du tittar på intervjun med Expressen här ovan och då fundera särskilt på om de båda herrarna spekulerar runt ålder eller inte. Sedan kan vi nog lägga den diskussionen till handlingarna.

   Radera
  2. via Twitter klarades bestämning av typ samt individ ut på mindre än tre timmar efter att nyheten släpptes, så det var inte så svårt.

   Radera
  3. Jag tycker nog att ditt svar genererar ytterligare frågor förutom de som Skippern redan smulat sönder.

   1) Hur kommer det sig att du som professionell vrakletare inte känner till att beväxtning är rätt ovanlig i Östersjöm på djup överstigande 40 meter när vi som lekmän känner till det? Andra professionella aktörer som funnit WW1-ubåtar på större djup har ju hävdat att de är i skick som nya pga. omständigheterna i Östersjön men uppenbarligen är det ett okänt fenomen hos Ocean X Team?

   2) Ni uppger att ubåten ser ut att vara i oskadat skick, saknar silt, gamla trålar, spöknät och beväxtning. Ändå kan inte ni som professionella vrakletare bedöma att konstuktionen är 100 år gammal när ett barn kan skilja på en ubåt konstruerad vid förra sekelskiftet med en modern?

   3) Lekmän och experter har utgått ifrån en 30 sekunder lång och hårt klippt bildsekvens och utifrån det kunnat identifiera den aktuella ubåten. Enligt uppgift har ni mer än 30 minuters bildmaterial och trots det gott bet på det vi amatörer kommit fram till. Ni har dessutm haft flera dagar på er innan ni kontaktade Försvarsmaken och media.

   4) Peter Lindberg hade redan den 26 juli 2014 fått uppgifter om att vraket sannolikt var beläget mellan Swartklubben och Arholma. När Kristján Eldjárn på Ixplorer ger er koordinater och meddelar att "Vi vet att detta är ett mycket gammalt vrak, över hundra år och har varit på havsbotten i hundra år" så kanske man skulle kunna fövänta sig att Peter lägger ihop ett och ett.

   5) På frågan om uppgifterna om ubåtsfyndet är ett smart PR-grepp.

   "Nej, det vet jag inte. Det kan hjälpa eller stjälpa. För oss finns det inga pengar i ubåten. Jag hade helst velat att vi inte gått ut med det nu, men så blev det. Jag tror att någon hade börjat leta i arkiv och vi var rädda för att det skulle läcka ut", säger Stefan Hogeborn.

   Ok, vi har en ubåt som legat på botten i snart 100 år. Ni kontaktar försvarsmakten som identifierar farkosten inom 18 timmar. Men ni kan inte lugna er av rädsla för att "någon skulle börja leta i arkiv och att det skulle läcka ut" utan väljer att omedelbart kontakta Expressen om fyndet.

   Sorry kaptenen, det här är "Cirkeln på Östersjöns botten" all over again...

   //Cm

   Radera
  4. Hej Cai,

   hur ställer du dig till följande citat från Norrtelje Tidning: "När vi väl hittade den tänkte vi direkt att det var Som-ubåten från 1916. Vi går och hoppas att det är den."
   http://norrteljetidning.se/nyheter/nyheter/1.3086369-vill-samarbeta-med-ryssland

   Ni påstår även att det kyrilliska tecknet skulle "ställa till det". Hur kommer det sig; då en snabb sökning på som/СОМ ger till svar att det även fanns en samtida jagare med samma namn. Här kan man även se hur namnet stavas, Сомъ:
   http://oceania.pbworks.com/w/page/8469836/Russian%20Destroyers

   //L. Flata

   Radera
 10. http://www.vg.no/nyheter/utenriks/sverige/slik-fant-de-ubaaten-i-den-svenske-skjaergaarden/a/23496155/

  SvaraRadera
 11. "men rent generellt, om det var några som emellanåt körde runt med äldre utrustning så var det väl östblocket."

  Till skillnad från den svenska Försvarsmakten då?

  /Hålkortsmannen

  SvaraRadera
 12. – "När vi väl hittade den tänkte vi direkt att det var Som-ubåten från 1916. Vi går och hoppas att det är den." (Dennis Åsberg, juli 2015)
  Källa: http://norrteljetidning.se/nyheter/nyheter/1.3086369-vill-samarbeta-med-ryssland

  Det blir svårt att ljuga konsekvent i längden.

  Vi förstår verkligen att det kyrilliska tecknet "ställer till det". СОМЪ; undra vad det kan vara, kanske det är ett 'typo' och det var en ЪОМЪ ni hittade.
  Tänk att det även fanns en samtida jagare/torpedbåt med samma namn. Men det där tecknet, det ställer verkligen till det. http://guardcrew.com/sites/default/files/styles/media_gallery_large/public/Image00001_12.jpg

  Frågan har ställts; om detta rör sig om en informationsoperation, och det på rätta grunder. Men man borde nog även ställa sig frågan hur mycket bottentopografisk data, från deras tidigare "expeditioner", som möjligen kan ha överlämnats till ryska intressen.

  Skulle även vara intressant att titta på om de har utnyttjat auktionerna från tidigare fynd för att maskera betalningar av potentiellt utförda tjänster.

  SvaraRadera
 13. Och nu är det konstaterat att ubåten anträffats omkring 4,5 kilometer sydost om Grisslehamn.

  Det innebär att uppgifterna som Peter Lindberg fått på forumet uboat.net för drygt ett år sendan var korrekta där det hävdades att "Som" förlist mellan Svartklubben och Arholma.

  Trots det så drog Ocean X Team slutsatsen att det inte var den ryska ubåten som förliste 1916 som de hade hittat - rätt märkligt...

  Mvh//Cm

  SvaraRadera
 14. ‏"@wisemanswisdoms Den stora frågan som ännu inte behandlats rör positionen.
  Vem har gjort en så noggrann positionering att OXT bara
  har att åka dit och titta ner och hitta vraket direkt,
  2750 m från den svenska kusten (långt in på sv t-vatten)
  och varför fanns den positionen i ”ryska arkiv”?"

  Visserligen är det möjligt att ubåten radiotelegraferade sin position,
  strax innan den rammade s/s Ångermanland, till det av Ryssland olagligt
  militärt ockuperade och befästa Åland.
  Dock ter det sig osannolikt att ubåten tvärt skulle sjunka efter kollisionen
  med ångaren, varför det torde vara en avsevärd diskrepans mellan den faktiska positionen,
  av den sjunkna ubåten, och den senaste telegraferade positionen.

  Här ligger mer än en ubåt begraven!

  SvaraRadera
 15. Är det inte resultatet som räknas.
  Har någon annan hittat ubåten eller?
  Och oavsett vad en del tycker så är väldigt många nöjda med resultatet.
  Typiskt svenskt, att dem som lyckas med något måste man hitta anledningar till att kritisera.
  Och tror ni att allt kommer fram i media, det är inte dykarna som skapar och styr rubrikerna, det är media. Och vad vill media, jo sälja nyheter.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna