30 oktober 2014

4 årNoterade precis att det i dag är fyra år sedan jag skrev det första inlägget på den här bloggen och jag kan konstatera att det har hänt en hel del sedan dess. Inte minst inom försvarspolitiken och i vårt närområde, men också i detta forum. Antalet läsare har ökat konstant sedan starten, men det senaste året har ökningen accelererat ytterligare.

Antalet besökare under det senaste året har varit ca 1 miljon och det innebär att läsarna därmed har varit lika många under det senaste året som under de tre första åren tillsammans. Det i särklass mest lästa inlägget är "ny normalbild eller nytt kallt krig?" som jag skrev den 12 oktober. Ett inlägg som i dagsläget har uppnått 33.000 besök. Här nedan kommer lite snustorr fakta.


De fem största trafikkällorna, d.v.s. länkningar hit från andra sidor är:
1. Wiseman´s Wisdoms
2. Google
3. Twitter
4. Facebook
5. Cornucopia?

Läsekretsen kommer (i storleksordning) från följande länder:
1. Sverige
2. USA
3. Storbrittanien
4. Tyskland
5. Frankrike
6. Norge
7. Ryssland
8. Finland
9. Danmark
10. Nederländerna

De prylar ni läsare använder för att läsa bloggen är (i storleksordning):
1. Windows
2. Iphone
3. Android
4. Ipad
5. Mac

De webbläsare ni använder för att läsa bloggen är (i storleksordning):
1. Safari
2. Firefox
3. Chrome
4. Internet Explorer
5. Mobile Safari


Men det är inte bara här på bloggen som det ökat under året. Även på Twitter har ökningen av antalet följare varit markant. För ett år sedan kunde jag räkna 1400 följare och i dag är siffran 4690. Allt fler börjar använda detta snabba och ändamålsenliga forum för att sprida och ta del av de senaste nyheterna, men även debattera aktuella frågor.

Om sanningen ska fram så förhåller det sig dock som så, att om inte antalet läsare hade ökat som det nu har gjort, så hade det heller inte varit så särskilt stimulerande att driva en försvarsblogg. Det är spridningen och interaktionen med er läsare, personal i Försvarsmakten, politiker och media som gör att det känns värt att lägga den tid jag faktiskt gör på detta.

Tack för att ni läser! 

3 kommentarer:

 1. Jag kan bara instämma. Utan din blogg vore det ganska tråkigt på nätet. Sverige är ju knappast det maritimt inriktade land längre som vi kanske var de första årtiondena under efterkrigstiden, och antalet svenskar som är intresserade och kunniga på det maritima och kanske speciellt det marina området minskar förmodligen hela tiden. Därför blir ju din blogg (och alla andra som har samma inriktning) bara viktigare för varje år som går.

  SvaraRadera
 2. Jag är en av de som upptäkt dina alster de senaste året. Och det var saknaden av debatt och info runt oss som gjorde mig till en sökare.

  Och det som skrivs här, och på ett par andra bloggar är både skrämmande och uppfriskande.
  Ord som inte har så stor chans i de annars skandalorienterade "gammelmedia".
  I dessa media är det allehanda kändisars privata förehavanden som är det som genererar "mest lästa".
  Om då inte en FI behagar bli upptäkt. Då kan det även bli lite fokus under en vecka, men då givet att det är nya händelser varje dag. Upphör ny info, då försvinnet också gammelmedias intresse.
  Därför är du och de andra försvarsbloggarna oerhört viktiga.
  Demokratin, medvetandet och insikten om vilket läge nationen säkerhetspolitiskt befinner sig i är avhängigt Er info. Ty den kommer inte självmant från annat håll.
  Tack
  Mvh
  Gammal patrullbåtskock utan krigsplacering

  SvaraRadera
 3. Jag är också ny här. Det som fått mig att vakna och bli intresserad av försvarspolitik är politikernas kortsiktiga tänkande samt det hyckleri som tycks råda inom vissa områden (gäller tyvärr inte bara inom försvarspolitiken). Inte konstigt att Göran Frisk gjort braksuccé. Medborgarna bör få reda på hur saker och ting förhåller sig i större utsträckning än nu. I dagsläget vet man ofta inte vad man ska tro? Därför vill jag tacka dig och övriga försvarsbloggare för det arbete ni lägger ner när ni informerar allmänheten om ämnen som har med tidigare/rådande försvarspolitik att göra. Jag upplever det som att ni fyller ett viktigt tomrum. Ni går mer på djupet än vad övrig media gör (rent generellt) och så håller ni försvarsdebatten vid liv. Ni nyttjar nätet på ett smart sätt.

  Fortsätt så. Bra jobbat!

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna