6 maj 2011

Nya ubåtskränkningar i Stockholms skärgård?


Expressen meddelar i dag i en artikel att en privatperson vid Saltsjöbaden observerat ett föremål i vattnet som skulle kunna vara en ubåt. Då marinen ej genomfört egen verksamhet med ubåt i området så bör detta självklart utredas grundligt. Det finns gott om vatten (bottendjup) i det aktuella området, så en ubåt av mindre modell tar sig med enkelhet in på aktuell plats. Det som talar mot en eventuell utländsk ubåt är självklart uppträdandet (om det var en ubåt) i med delar av ett torn i ytläge under dygnets ljusa timmar. En ubåt vill som bekant se med inte synas.

Tokmoderaten har ett tänkvärt inlägg som rör Svensk förmåga till ubåtsjakt, något som i dag får anses som obefintlig efter alla nedläggningar och avveckling av materielsystem och plattformar för just ubåtsjakt.

Jag har själv tagit upp detta ämne tidigare i ett inlägg som rör avvecklingen av den svenska miniubåten Spiggen, och en rad andra inlägg rörande sjöoperativ helikopter.

Tittar man på bilderna som publiceras på SvD så är föremålet dock inte särkilt ubåtslikt, då det som skulle kunna vara tornet har helt fel propotioner till det som skulle kunna vara övriga skrovet. Tittar man noga på bilderna så finns det heller ingen tendens till strimmor från bogsvall, något som alltid förekommer i oika stor omfattning då ett föremål rör sig framåt i vattenvolymen. Exakt vad detta föremål är, tror jag vi aldrig riktigt kommer att få svar på.

DN har en artikel i samma ämne.

Samtidigt som denna eventuella kränkning av svenskt territorium sker så sitter man på HKV och överväger att stoppa intagningen av soldater och sjömän till våra förband. Saker hänger som vanligt inte riktigt ihop.

3 kommentarer:

 1. Ett sant UFO* med andra ord!

  Sen undrar jag om ryssarna skulle vara riktigt så puckade så att de lallar runt med en ubåt vid saltis. Om det är något som skulle väcka upp Sverige så är det en grundad ubåt i Stockholms inlopp... Alldeles för hög risk.

  Om man nu nödvändigtvis måste kartlägga Stockholms skärgård, varför inte bara använda en fritidsbåt + en sonar?

  *Unidentified Floating Object

  SvaraRadera
 2. Någon därute vill i all välmening understryka det faktum att vår sk "försvarsmakt" är komplett maktlös. Att främmande trupp obehindrat kan marschera rakt in på Rosenbad och ta över ledarskapet.

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 3. Här är en mer trolig förklaring till vad det égentligen var:

  http://www.dn.se/sthlm/avloppsledning-ingen-ubat

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna