12 maj 2011

Den misstänkta ubåten på Baggensfjärden

Flera bloggare har nu börjat skriva om det ubåtsliknande föremålet som fotograferades på Baggensfjärden utanför Stockholm i våras.

Bland annat har båda bloggarna och författarna Anders Jallai och Midvintermörkerförfattaren Cornucopia kommenterat händelsen. Gemensamt för de båda är att vi generellt sett (typiskt Svenskt?) försöker att hitta andra "naturliga" förklaringar till händelsen. För en kränkande ubåt kan det ju verkligen inte vara.......

Jallai har på sid blogg dessutom gjort en mer vetenskaplig analys av händelsen, som de facto visar att föremålet rör sig genom vattnet. Att det gett tydliga svallvågor som beskrivits, framkommer dock inte på bilderna.

Nu finns det en "tokig gubbe" som hävdar att det var en oljecistern som råkat hamna i vattnet och drivit iväg. En cistern som enligt den storyn skall ha fångats in och bärgats upp på land igen. Hur stor sanningshalt det är i detta ska man nog låta vara osagt. man får väl hoppas på att herrarna från KSI (eller vilka de nu är) även gjort hembesök hos de inblandade i den här storyn för att reda ut om inlägget var ren ironi eller har en faktisk sanningshalt i sig.

Min egen skepsis mot att det skulle verkligen är en ubåt bygger på bilderna. Om vi antar att det är en ubåt i ytläge och att det är tornet och skrovet vi ser, så är proportionerna helt felaktiga. Om vi antar att det enda vi ser är tornet så är det mer rimligt, men vad är i så fall det långsmala mörka som följer med. Min erfarenhet är att det är precis så is i vattnet ser ut när den är i smältfasen d.v.s. det man kallar för "rotten ice".

Ska vi då spekulera så skulle det med andra ord vara is som lossnat i strandlinjen och då tagit med sig en cistern/tunna/fat på vägen.

Om vi istället spekulerar vidare att det var en ubåt med tornet uppe så borde periskopet absolut varit uppe, alternativt en radar (dock med stor risk att signalspaningen plockar den). För hur säkerställer man att en ubåt i ytläge i dessa relativt trånga vattnen inte navigerar fel, jo genom att optiskt fastställa sitt läge i förhållande till farligheter och andra föremål i vattnet så som bojar, prickar, fartyg och båtar.

Något ytterligare som talar emot en ubåt är att någon annan person rimligtvis också borde sett föremålet, då det är gott om hus i området, och dessutom förekommer det sjötrafik i området trots den tidiga årstiden.

Trots min skepsis baserat på just bilderna, så vill jag understryka att jag absolut inte är så naiv att jag tror en främmande ubåtskränkning 2011 skulle vara otänkbar. Precis som framförallt Cornucopia skriver, så tror jag absolut att Ivan på andra sidan, gärna testar svenska försvarsförmåga om det är av intresse för honom.

Men just den här incidenten tror jag var något helt annat än en ubåt.

3 kommentarer:

  1. Objektet i vattnet är en rörledning som av någon anledning gått upp till ytan. För den som tvivlar är det bara att dyka ner och titta.

    SvaraRadera
  2. Vad hände med Skippers fortsättning på den mycket intressant berättelsen om sjömålsrobotar??

    SvaraRadera
  3. Den kommer, när jag fått tillbaka orken och lusten att skriva. Känns som om den kan vara på gång snart...

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna