18 september 2011

Enkätundersökning om Basorg 2013

Här till höger kan du se två enklare frågeställningar som vi skulle uppskatta om du kunde svara på. Den första är mer för att se vad du som läsare har för bakgrund.

Den andra berör det bemanningsförslag med personalramar som benämns "Basorganisation 2013". Det exakta innehållet i detta är kanske enbart känt för ett fåtal inom marinen. Men de flesta har sannolikt en uppfattning i frågan, och det har bloggats om detta i allmänna ordalag på flera håll. Bland annat hos Commander 1 2.

Tacksam om ni kan lämna er uppfattning i frågan här till höger.

14 kommentarer:

 1. Symtomatiskt att armén och FV är de som svarar flitigast. Tystnaden från berört vapenslag är som vanligt öronbedövande. Nu berör ju inte basorg 2013 bara marinen, så frågan kunde kanske ställts lite yvigare.

  SvaraRadera
 2. @Sumatra

  Ja, du har nog rätt. Men det är marinens bemanningssituation och den marina personalens åsikter som intresserar mest i denna fråga just nu.

  SvaraRadera
 3. Basorg 13 är lika förödande för Armén tyvärr

  SvaraRadera
 4. Problemet med de räkneexempel som utgör underlag för Basorg 13 är att förbanden (i vanlig ordning...) får sig tilldelat en personalram som man skall förhålla sig till. Man har börjat i totalt fel ända! Jag tror mycket väl att IO kan ta över en del av Basorg uppgifter, men dessa uppgifter är ej definierade i underlaget. Ej heller är Regional chefs uppgifter definierade och/eller skärningen mellan garnisons-/baschef och regional chef. Detta rör många uppgifter. Allt från enskilda bemanningsuppdrag upp till mobilisering. Vem skall lösa vilka uppgifter!?


  /Vagabond

  SvaraRadera
 5. 50 % av försvarsmakten saknas i svarsalternativen ;-)

  SvaraRadera
 6. HV/NS antar jag, men dom kanske inte räknas?

  SvaraRadera
 7. @Anonym

  Såvitt jag vet så utgör fortfarande Hemvärnet en del av Armén. Har du en annan uppfattning?

  SvaraRadera
 8. HV/NS påverkas ju också i Basorg. Basorg kan ju inte frikopplas från resultatet av uppgifterna till de regionala ledningarna. Sannolikt blir det väl så att utbgrupperna, med personal osv organisatoriskt kommer tillhöra de regionala ledningarna. Men även här så börjar man i fel ände. Uppgifter först - resurser (personalram) sedan.

  /Vagabond

  SvaraRadera
 9. @uppgiven

  Nja, det beror ju på hur man ser det. Hv-bat ska ju normalt ledas insatsmässigt av ATS, men de facto blir ju detta genom/via regementena som har utbildningsgrupperna. En del av regementena som har (utbildningsgrupper och) HV-bat är faktiskt marinförband/flygflottiljer (exvis MarinB/Amf1/F17). Sen har vi ju också HV-bat med marina uppgifter. Skall dessa också ledas av ATS? - Jag tror mig veta att MTS är av en annan uppfattning.
  Nåja, det hela reds nog ut när vi nu skapar de regionala staberna.....

  / Vagabond

  SvaraRadera
 10. @Vagabond

  Hur man än ser det så är Hemvärnet en del av Armén. Precis som Luftvärnet, även om delar av detta truppslag i krig leds av Flygvapnet...

  Mitt svar syftade på att Hemvärnet visst återfinns bland svarsalternativen, eftersom Armén är ett sådant.

  SvaraRadera
 11. Vad är HKV del av?
  Kan inte rösta

  SvaraRadera
 12. @1610

  Har du som officer din bakgrund i HKV. D.v.s. arbetat där ända sedan officerexamen så tycker jag allvarligt talat synd om dig som aldrig tjänstgjort ute i förbandsproduktionen. Då får du nog fylla i rutan "Annan bakgrund" som borde passa.

  SvaraRadera
 13. @Anonym

  #Såvitt jag vet så utgör fortfarande Hemvärnet en del av Armén. Har du en annan uppfattning?#

  Storleksmässigt är väl snarast Armén en del av Hemvärnet.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna