22 september 2014

Försvarspodden


Podcast är tydligen väldigt populärt numera. Det flesta kanske tänker humor a la diverse Filip & Fredrik-figurer. Men floran av ämnen utökas uppenbart och numera finns det även en "försvarspodd" i regi av Oscar Jonsson som doktorerar i krigsvetenskap på Department of War Studies, King’s College London.

I går kväll medverkade jag och Annika Nordgren Christensen och för den intresserade så kan man lyssna på mig, Oscar och Annika HÄR när vi bland annat pratar om kränkningar av svenskt territorium, ryskt maktspråk och om Försvarsmaktens öppenhet, eller rättare sagt motsatsen runt händelser så som kränkningar av svenskt territorium.

I Försvarsmakten pågår ett arbete med att se över rutinerna för att kunna bli mer öppna med viss information vilket jag och många andra välkomnar.

För er som inte redan läst så skrev jag under gårdagen ett inlägg om rysk flygaktivitet över Östersjön och i morgon kommer det ett gästinlägg här på bloggen så håll utkik.

1 kommentar:

 1. Jag saknar en nivå på försvarsbloggar som talar på vuxen-nivå.
  Pod inspelningen var av en 'akademisk-planta', dvs. en slags skolundoms nivå på frågor och teknik nivå. Trist att gästerna försöker lyfta resonemangen utan att stöta sig med frågaren.
  Ungefär som när brandkåren som skulle släcka den katastrofala skogsbranden irrade runt på skogsvägarna eftersom GPS-kartan inte var 'uppdaterad'. Experterna inne i systemet ser inte bristerna själva, vill inte bli för brutala I sin kritik, vill inte ta för stora risker.
  Militären själva ligger lågt, ska börja ge viss information om kränkningar.
  Det ger ett ängsligt intryck tyvärr. Krigets krav kommer aldrig fram med en så helt genomsyrad civil organisation/lagstiftning. Kanske dags att militären återfår sin militära status som fanns under 1960-talet. Personer i militär-uniform var underställda miltära lagar.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna