27 september 2014

Gästinlägg: Om Krim inte var en halvö och om den låg i ÖstersjönSå här en lördagkväll när de flesta svenskar ligger i soffan framför TV:n efter att ha avnjutit en bättre middag i radhuslängans trygga kvarter i ett Sverige där inget ont kan hända så bjuder jag i kväll på ett gästinlägg. Det är en fiktiv berättelse om ett scenario kring Ryssland, säkerhetspolitiken och Sverige. Tänkvärt, eller hur?

/ Skipper


------------------------

Under hösten fortsätter situationen i Ukraina att väga mellan krig och bräcklig fred. Egentligen förändras lite men många vackra ord och planer förs fram. I den osäkra situationen som råder känner sig Ryssland tvingade att helt stänga den gasledning som löper genom Ukraina till Europa. Av säkerhetsskäl.

Oturligt nog går Europa även meterologiskt en kall vinter till mötes. Nu i oktober faller temperaturen och behovet av gas för uppvärmning och el ökar kraftigt i Europa, inte minst i Tyskland.

Tursamt nog levererar Ryssland all gas de kan genom den gasledning som sträcker sig genom Östersjön, inom Svensk ekonomisk zon, och ned till de frusna Tyskarna. En bräcklig och politiskt känslig situation men av nödvändighet likväl ofrånkomlig för Europas politikska ledningar.

En särdelaktigt kall morgon i slutet av oktober vaknar Sverige upp till nyheten om ett terrorangrepp mot North-stream ledningen. Beklagligt nog vid den punkt som är närmast Gotland. Flödet måste nödstoppas och plötsligt blir det än kallare i Europa, på många sätt.

Ryssland uttrycker sin direkta avsky för att Sverige inte kan upprätthålla säkerhet inom sitt ansvarsområde och faktiskt mumlas liknande åsikter från kontinenten. Många förstår vad som håller på att hända, de är dock inte de som fattar besluten. Egentligen förstår nog även de vid makten vad som händer. De förstår dock också att det redan är för sent och att var och en måste se om sitt eget, utkylda, hus.

Ryssland är snabbt att få ihop en ordentlig arbetsstyrka, sätta dem på lämpliga arbetsfartyg och skeppa dem över till den nu utbyggda och djupt muddrade hamnen i Slite på Gotland. Bra arbetare har de också. Alla är män mellan 20 och 30 år gamla. Kortklippta och uppenbarligen förtjusta i vit och blå randiga undertröjor.

Arbetet med att reparera gasledningen påbörjas och även om det är ett komplicerat arbete så lovar Ryssland att snabbt återuppta gasleveranserna, lovordade av Europas politiker. Det svenska missnöjet kvävs i bruset och av våta filtar från kontinenten.

Sverige skickar delar av det stående försvaret till Gotland för att visa närvaro och, ja egentligen varför vet man kanske inte men det måste ju göras.

Tyvärr räcker inte den ökade svenska militära närvaron. Istället får den stora mängden journalister som samlats utanför Slite hamn första parkett till ytterligare bevis för Sveriges oduglighet. På något outgrundligt vis lyckas ytterligare ett terrorangrepp ske. Den här gången mot de oskyldiga och hårt slitande ryska arbetarna i Slite. Sverige har än en gång kapitalt misslyckats att upprätthålla ordning och säkerhet inom sitt territorium.

Skadorna blir tursam små. Från rysk sida deklareras att en mindre militär enhet, ett drygt hundratal soldater, måste skickas till Slite för att upprätthålla säkerheten för arbetarna. Sveriges protester kvävs än en gång av tungviktarna på kontinenten. Det börjar bli riktigt kallt nu och i ärlighetens namn, det är ju redan för sent.

Endast timmar senare avseglar ett fartyg från en rysk hamn. Lastat med 124 soldater, lätta vapen och förvånansvärt många lastbilar. Enhetens uppgift är ju endast att skydda de ryska intressena i Slite hamn, inte att invadera Sverige – något som påståtts från Stockholm men tydligt tillbakavisats från Moskva.

Det gick ju egentligen inte så illa. Ryssland stod vid sitt ord och inga fientliga händelser inträffar på Gotland. Endast vid infartsgrinden till det område i hamnen där ryssarna finns kan man observera soldater. Uppenbarligen där för att säkerställa att den bristande svenska säkerheten inte hotar reparationen av gasledningen.

Inom kort återupptas gasleveranserna, yllefiltarna kan läggas tillbaka i garderoberna i Berlin och allt är frid och fröjd.

Tyvärr måste Ryssland stå kvar i Slite, det kan ju hända igen.

Tyvärr visar även nytagna satellitbilder att vissa av de lastbilar som medförts den lilla militära enheten från Ryssland utgör åtminstone ett SS-300 batteri och vad som bedöms vara ett Iskander-system.

De bilderna är det nog bäst att ingen får se.

/ Dalton

17 kommentarer:

 1. En invändning som många säkert kommer med mot scenariot ovan är "alla vet ju att det inte finns några terrorister på Gotland!", och det är sant. Tyvärr finns det dock svenska fascister/nazister (SvP) vilket RT och andra ryska statliga tidningar rapporterat flitigt om på senaste. Det kan inte vara svårt för rysk underrättelsetjänst att värva några nötter från SvP, lura dom att hålla en demonstration på Gotland och sedan utföra ett "terrorattentat" mot gasledningen som skylls på "svenska nazist-terrorister".

  Det känns mer eller mindre som en tidsfråga innan det händer. En sak känner jag mig säker på, Gotland kommer att ha ett starkt försvar inom något år, frågan är bara vad det är för nationalitet på försvaret...

  Här är två exempel på när RT i somras uppmärksammat svenska neo-nazis.
  http://rt.com/news/184032-sweden-neonazi-clashes-antifascists/
  http://rt.com/news/182376-sweden-police-neo-nazi/

  SvaraRadera
 2. Puffar för Unicorns, a k a Morgonsur, mycket välskrivna essäer på samma tema:

  http://forum.soldf.com/topic/10924-sverige-blir-anfallet/

  http://forum.soldf.com/topic/27288-sverige-blir-anfallet-ii/

  SvaraRadera
 3. Nord Stream AG i Zug Schweiz har rörledningen klassad hos DNV, Statoil Norge Pipeline Repair System (PRS) bistår via avtal med repration vid ev skada, allt med experter från olje & gas industrin. Några kortklippta 30 åringar i vit och blå randiga undertröjor blir det nog inte tal om. Kvalificerade ingenjörer från Italien, Nederländerna, Danmark och Norge i högteknologiska fartyg kommer till platsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Politik är att vilja" Olof Palme
   "Politik är det möjligas konst" Otto von Bismarck

   Den som inte har förstått det har inte förstått någonting om storstrategi och geopolitik.

   Roger Klang

   Radera
 4. Hoppsan hejsan så det kan gå...

  Simon Skämtaren

  SvaraRadera
 5. I vilket skede sätter vi in musikkårerna?

  SvaraRadera
 6. Fear porn.

  Därmed inte sagt att dagens försvarsförmåga är i närheten av vad man vill påskina utåt.
  För övrigt är det ju klart uttalat att HELA SVERIGE INTE SKALL FÖRSVARAS.

  Regleringsbrevet ser mer ut som en budget för ett företag än en guide för hur försvaret skall organiseras.

  Var finns den debatten?

  SvaraRadera
 7. Det blir vär när vi spelar på sista versen, eller?!

  SvaraRadera
 8. Väntar med intresse på 'Nya Regeringen' och ny Försvarsminister.
  nya MP är för: vilket försvar ?
  Pang för varje krona !

  SvaraRadera
 9. Som sagt, bedömningen av intentionerna med, samt resultatet av, sanktionerna är felaktig.

  I övrigt samstämmig.

  Vill vi ha bibehållen fred inom vårat territorium så väl som bibehållen (återtagen?) roll som förhållendevis stor kugge i maskineriet för bibehållen fred i vårt närområde - så måste Sverige göra tydligt att vi dels har möjlighet att värna vår suveränitet och dels har möjlighet att med militär kraft stå upp för den fred vi värnar i området.

  Tro det eller ej, så är vapenkraft en nödvändig beståndadel i bibehållen fred.

  En nation är ingen villa, ett tjutande larm håller inte lede fi borta. En klisterlapp från larmfirman (nato) är ingen garanti.

  Försvaret är ingen hemförsäkring.

  /Styrman långt från bryggan.

  SvaraRadera
 10. Alltid skrämmer det någon. Men de raketbaser Ryssland har i Kaliningradområdet räcker fuller väl för att bekämpa eventuella fiender ute på Atlanten. Det atr missilerna mindre än tre minuter att korsa Östersjön så varför ryssarna skulle ha intresse av att landa på vår mest efterblivna ö är obegripligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OM man kan upprätta tex AA-system på Gotland så skulle man täcka hela södra östersjän långt in över Södra sverige och änd upp till Stockholm.
   I praktiken skulle tex NATO-flyg som skall till Baltikum inte komma fram utan att passera denna luftförsvarsskärm...
   Dessutom kan man få Iskandermissilerna att räcka hela vägen till bla Norge eller Danmark....

   Radera
 11. Om man ska ponera att ryssarna blir tvungna att vara kvar på Gotland och att det visade sig att det var Spetznaz själv som låg bakom bombattentaten mot gasledningen på Gotland, då är det noggrant planerat,av herr Putin som vill hota Sverige till underlåtelse, och att man samtidigt ger den svenska naziorganisationen Vitt Ariskt Motstånd skulden för attentatet i syfte att slingra sig bort från den skuld som Spetznaz har

  SvaraRadera
 12. Iskander missilerna har räckvid 30-40 mil. Därför skulle ryssarna gärna ha lite framskutna baser så missiler kan nå tex Stockholm vb.
  Då har de punggreppet klart. Då äger de Sverige politiskt, annars bye-buy infrastruktur/försvarsförmåga. Elstationer, broar,vattenverk. Förband syns på satelitbilder så en Iskander på dem också. Därför är Gotland o Åland på Putins önskelista. Inför Vinterkriget ville Stalin ha mark av Finland för att trygga Leninggrads försvar. Putin lever kvar i det tankesättet.Och i Ryssland tillåts inte oposition. Hans tankar bara förstärks av medsägarna han omges av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iskander-M extended range når någonstans mellan 600-700km.

   Radera
 13. Så småningom... ryktas det, att bilderna man fått på terroristerna... liknar män som till helt nyligen haft en karriär på... Фс...б !!!
  Och Gotland kan läggas som en i raden till alla Maskerovkii's som ex. ryska höghus o gröna män på Krimhalvön...

  SvaraRadera
 14. Om man betraktar Ukraina och Krimscenariot så kan man ju kanske förutsäga att om detta skulle hända på Gotland så skulle det från alla håll vara välregisserat och planlagt, och där regissören har besatt alla rollerna efter eget huvud... Om man först placerar några "infiltratörer och terrorister" för att skapa en viss oordning så kan man då gå in och annektera för att återställa ordningen... En kvalificerad gissning är väl att det är ungefär det vi kan förvänta oss av framtida rysk krigföring och retorik...

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna