26 december 2015

Årets sista SvD-kolumn

hittar du här....

Jag vill även passa på att önska alla läsare en god fortsättning på julen.

6 kommentarer:

 1. Göranson med ett "s". Det borde Du ha lärt Dig nu....

  SvaraRadera
 2. Jag upplever det som att medierna ink du har mållåst på hjälp med spanings-JAS till Frankrike, mig veterligen är logistik en annan av de saker dom de bett om.
  Har Frankrike gjort några uttalanden?
  Det är mycket möjligt att vi inte agerar kraftigt nog men att det faller på JAS det tror jag är en chimär skapad av oss själva.

  SvaraRadera
 3. Jag glömde, god jul och ett härligt gott nytt år önskar jag dig. Fortsätt med det du gör, du är en inspirationskälla för många.

  SvaraRadera
 4. GOTT NYTT ÅR till er alla.

  Landets nya försvarsmaktsledning med ÖB i spetsen har ett flertal gånger påtalat att de skall berätta vad det nuvarande försvaret kan och inte vad det eventuellt skulle ha kunnat. De säger sig också vara stolta över detta kunnande.

  Det FM skulle kunnat uträtta i en framtid, beskrev ju vår förre ÖB, mycket tydligt då han formulerade det s.k. ”enveckasförsvaret”. Dit är det ju som alla förstår en massa utbildningstid, övningar, personal, materiel och framföt allt en massa pengar. I nuvarande verklighet så kommer ”enveckasförsvaret” aldrig att uppnås.

  Det skall bli spännande att höra vad den nya FML kommer att döpa sin vision av försvarets kunnande. Som det ser ut nu är det en himmelsvid skillnad mot ”enveckasförsvaret”.
  Vi lär, inte ens med väldigt god förvarning, komma fram till platsen för bataljen med så speciellt många av de få förband som hinner reagera.
  Den eventuella fiendestyrka som tålmodigt väntar på oss måste minskas betydligt mot tidigare scenario.
  Tiden, vår lilla styrka kan göra något som helst motstånd, måste givetvis också skrivas ner rejält.
  O.s.v.

  Den tidigare ÖB var också väldigt tydlig med vad som var minimum när det gällde påslag i budgeten och konsekvenserna av uteblivna medel. Nu blev påslaget lite mindre än hälften av minimum.

  Här måste politikerna ha dragit ner på ambitionerna i försvarsbeslutet. ÖB och politikerna är nöjda och anser sig kunna genomföra allt?

  När och var togs detta beslut och hur ser det ut?

  Dessutom börjar man nu använda sig av herr Tolgfors spänstiga räknesätt igen.
  80 plan var absolut minimum under en rad förutsättningar, anskaffande av kvalificerat medeldistans LV, beväpning till planen m.m.
  Det blev 60 plan och ingen annan satsning.
  Nu påstår man från FML att 60 är mer än 100 plan och fullt tillräckligt?
  Är detta också en beslutad ambitionssänkning?

  Det finns dessutom flera uttalande som tyder på en betydande ambitionssänkning när det gäller vårt framtida försvar.
  Bland annat uppmanas alla att bortse från det gigantiska ”materielberget” som växer väldigt snabbt under kommande år.

  Allt detta rimmar väldigt dåligt med vad samma personer säger sig utläsa i det förändrade omvärldsläget.
  Här är något som går i otakt och bör nog förklaras så vi som betalar begriper.

  Jag har väldigt svårt att förlika mig med sättet att uttrycka en mening i ord och göra något helt annan i handling. Är inte detta beteende föremål för någon typ av diagnos?
  Ska jag vara ärlig så hade jag nog förväntat mig ett omtag och ett delvis förändrat försvarsbeslut med tillhörande budgettillskott, inte detta.

  Suck!

  F.d. Teaterdirektören.


  P.S.
  Kan man anta att det kommer ett utspel av FML i Sälen där de berättar om allt det nya FM kan och de anställda skall vara så stolta över?

  ”Sextiominutersförsvaret” , med tillfälligt sammansatta styrkor, materiel av typen ”upphittat i förrådet”, nästan på en plats, med mycket god förvarning, hjälp med transport och logistik (enligt solidaritetsklausulen) gärna vid hyfsat väder och fienden bör ej överstiga kompanistorlek/motsv;-((

  Den stora frågan blir vilka politiker som ställer sig upp och hyllar den nya ambitionen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diagnosen kan sammanfattas med "inadekvat verklighetsuppfattning"
   och är ganska vanlig, människor lever i olika vanföreställningar,
   önskedrömmar och självbedrägeri.

   men detta är nog något större, något slags storhetsvansinne,
   att Sverige efter Poltava och 1809 äntligen ska få vara med
   på banan igen, bland de stora, som humanitärt katastrofcentrum :-O

   Det var ju vad som hände vid Stalingrad, bland annat, när inte kartan, propagandan och verkligheten stämde, (6e armen fick inget understöd, ingen föda, inget drivmedel, inget krut, inga kulor, dvs logistiken glömdes bort) så vändes ett omfattande övertag till en miljon mans kapitulation, och det var då man ändrade på verkligheten, det är hur enkelt som helst, man blundar och önskar. Glappet tilltar, men faktum var att tyska kvinnor på hemmaplan började knorra rätt rejält, när inte verkligheten stämde, deras söner och män dog försvann, så hemmastödet började som sagt svikta rejält, propagandan till trots, för på gatan, råder gatans villkor, det vet ryssar, och säkert även balter och finländare, och sedan har vi stormakten Sverige, och det tål att upprepas, det var när östtyska nyhetsbyrån ofta hänvisade till BBC i viktiga frågor, som alla fattade att de som satt vid megafonen förstod att de som lyssnade förstod, att de som sände förstod, att de själva inte trodde på budskapet, och förstod att de som skulle "informeras" var medvetna om det samma. Alla låtsades, och om alla låtsas, så blir det ganska absurt, och overkligt.

   Ofta pekar man finger åt andra, men som man säger i Sverige, tomma tunnor skramlar mest. Nu ska väl politiken ställas mer till ansvar är FM, för vad är att alternativet till att inte gilla läget? Revolution och civil olydnad är enbart förbehållet de intressen, som vill ha en starkare stat och mer skatt, men utan monopol på våld, tror landet heter Utopia. Centerpartiet har köpt berättelsen, nymoderaterna (inte moderaterna), mp är mest frälsta/saliga, och därefter v och Fi, samt Bommersvikssocialisterna, de gamla sossarna har helt säkert varit föremål för utrensningsaktioner :-

   God fortsättning på det nya året
   S.W

   Radera
 5. En del säger att saker och ting återkommer och går igen.
  Jag vill härmed tipsa om en bok som generalstabens litografiska anstalt gav ut om vårt försvar.
  Boken är redigerad av Erik Malmström och heter "Medborgarboken om folkförsvaret".
  Den innehåller mängder av pedagogiskt upplagda fakta om vad försvaret innehåller och vad de ska och kan göra. Boken är på 333 sidor och går igenom de mesta av försvaret inklusive ekonomiskt-, industriellt försvar, krigshushållning, åtgärder på arbetsmarknaden, frivilligorganisationer o.s.v.

  Kanske ett gratistips till någon PR-byrå?

  Pust!
  Det var på den tiden då namnen Stockholm och Malmö bars av jagare och inte vedettbåtar.
  Dock fanns vedettbåten HMS Jägaren, fast i en annan skepnad än nuvarande.
  Det var på den tiden då två av våra pansarskepp kunde leverera mer artilleri i kaliber 15 cm och större(28 cm) än den sammanlagda mängden som hela försvarsmakten kommer att ha i en framtid.
  Dessutom fanns det sex pansarskepp till, utöver dessa två!

  Dessvärre skulle mycket av det man så stolt visade upp i boken visa sig vara hopplöst föråldrat och helt ute på det moderna slagfältet bara några månader senare. Det tog mer än tjugofem år att reparera!

  F.d. Teaterdirektören.


  P.S. Boken gavs ut i februari 1939 så den kom helt rätt i tiden. Lite på framkant kan jag tycka:-))
  P.S.2 Läsningen om det då blott tre år gamla kustartilleriet är som en rysning längs ryggraden.
  "Sjöfrontsartilleriet består av fjärrförsvars-(20 mil+), spärr-(upp till 20 mil) och strandförsvarsartilleri." Pjäserna består av fasta och rörliga kanoner, haubitser och kulsprutor.
  P.S.3 Fartyg med minröjningsuppgifter benämns ingå i "renhållningstjänsten" längs våra kuster;-))

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna