4 december 2015

Försvarets ForumFörsvarsmaktens personaltidning Försvarets Forum skördar segrar. Mycket välförtjänt. Tidningen har gått från att för ett antal år sedan mest kunnat liknats vid FM Pravda. Denna stämpel har successivt arbetats bort, och i dag är tidningen något helt annat. 

Tidningen har blivit mycket bra ur flera aspekter. Journalistiken, om man får kalla det så i en personaltidning, har lyfts ett flera nivåer. Artiklarna är både djuplodande och rättvisande och spänner över en stor bredd. Det finns också ett forum för medarbetarna att föra fram sina åsikter på ett sätt som inte fanns tidigare, vilket givetvis är bra.

Att tidningen form och layout dessutom har blivit mycket tilltalande är också bra. Den har en given plats bland samlade böcker numera.

Tidigare har Försvarets Forum segrat i tävlingen guldbladet som bästa personaltidning. Nu har man erhållit ytterligare bevis genom att tidningen igår vann silver i kategorin Best Public Sector/Government i den internationella tävlingen The International Content Marketing Awards 2015.

Redaktören för Försvarets Forum, Dag Enander har givetvis en stor del i dessa framgångar. Stor grattis!

8 kommentarer:

 1. Mycket intressant! - tydligen finns det olika utgåvor av nämnda alster. Den Försvarets Forum som jag får i min brevlåda har verkligen inte förändrats utan är precis lika miserabel som den alltid varit. Den enda förändring som jag noterat är att den är mindre och tjockare. Det är för mig ofattbart att Försvarsmakten väljer att lägga pengar på den här typen av produkt och dessutom kalla den personaltidning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får vi nog samma utgåva. En klapp på axeln till Officerstidningen, som skildrar verkligheten ute på förbanden på ett sätt som är betydligt närmare verkligheten än FM Pravda.

   Radera
  2. Hmmmm... Jag får samma utgåva som dig. Kan det vara så att allt skall ses genom betraktarens ögon?
   Det kan ju vara så att betraktarens syn har ändrats och det är där de olika utgåvorna bildas?

   Innehåller i tidningen riktar sig mer till de "troende" än till de "vetande". Budskapet är väl att ni skall bli mer troende.
   Meningar som känns igen från tidigare är väl sådana av typen "Vi är bättre nu än någonsin tidigare" och "vi måste berätta vad vi kan och vara stolta över detta".
   Vår ÖBs uttalande, i forumet, om att medlen nu räcker till att uppfylla uppdraget i inriktningsbeslutet skulle vara intressant om han ville utveckla:-)

   Dessutom är väl tidningen inte direkt någon källa till fakta utan snarare tyckande och önsketänkande.
   Detta har dock de troende svårt att se .

   Suck!

   F.d. Teaterdirektören.

   P.S. Skulle vara intressant om FML i klartext berättade för svenska folket precis det ÖB säger. Vad försvaret kan och vilka, vilka delar som vi inte kan skydda. Så får politikerna berätta varför och motivera.

   P.S.2 "fastna inte i bristerna" har en helt annan betydelse för ett antal kvinnor som genomförde militär utbildning för några veckor sedan. På grund av att vi är bättre än någonsin och allt går enligt plan så saknades uniformer. De tilldelades då något som i mina förvanskade ögon såg ut som en gammeldags motoroverall. Varje gång de skulle kissa ute i skogen hördes "fastna inte i bristerna":-))

   P.S.3 En annan mening i forumet som nog blir en klassiker är plutonchefens svar på vad han gillar med PRIO. "Praktiska saker går snabbare", blev svaret. Här får jag en nästan religiös känsla av troende;-)

   Radera
  3. PRIO har fått mycket välförtjänt skit och lämnar mycket att önska när det kommer till användarvänlighet och funktionalitet. Däremot ÄR det faktiskt så att vissa praktiska saker går fortare i PRIO än de gjorde förut. Jämför t.ex. tiden det tog att manuellt med penna, miniräknare och beräkningsunderlagsblankett (komplett med karbonpapper) redovisa hur du arbetat en viss månad och sedan tiden det tog för någon administratör att knappa in detta i lönesystemet. Denna redovisning och godkännande går med PRIO både fortare och enklare.

   Radera
  4. Dessvärre vet jag att man inte gjorde på samma sätt överallt inom FM.
   Men under min tid som plutonchef hade jag att kontrollera att mina undersåtar skrivit på i rätt ruta och angett rätt lista.
   L1 innebar att de hade arbetat en helt vanlig vecka. L4 att de varit med på övning nr xx och medföljande tillägg/avvikelser o.s.v. Perioderna var ca fyra-fem veckor långa och hade inget speciellt inträffat så behövdes ingen annan åtgärd från min sida.
   Vid svåra fall av avvikelse så kunde jag behöva skriva min signatur i en pytteliten ruta och godkände därmed arbetstagarens påstående. (övningsdygn, övertid, annan kostnadsbärare eller kostnadsställe m.m.) När jag var nöjd med deras prestation på beräkningsunderlaget satte jag min signatur i rätt ruta och lade underlaget i adjutantens postfack i rätt tid.
   Tid som åtgick i genomsnitt cirka tio minuter i månaden per anställd.
   Väntetiden för ett enda samtal till "helpdesk" under senare tid överskred denna tid med råge.

   Numera åtgår dessutom en hel del tid till det "praktiska" att få ut lönen man redovisat. På min tid som plutonchef fanns kassaavdelningen kvar på förbandet. Där löstes alla problem "rakt över disk" av den enskilde på några minuter. Jag har fått mejl från sådana som kämpat i månader och år för att få rätt ersättning från PRIO. Vem minns inte problemen men semesterersättningarna under sommaren?

   Ska vi räkna timkostnader genererade av tidsredovisning så vinner nog det gamla systemet än så länge. Man har ju lovat från FML att PRIO så småningom skall spara miljarder åt FM varje år. Man är väl inte riktigt där än:-)

   "Fanjunkare, blyertspennorna var slut på förrådet". Hmm... fanjunkaren öppnar kassaskåpet och tar ut ett pappersblock. Han mumlar lite för sig själv och skriver lite i blocket. Han river av en sida och tjongar dit en stämpel.
   "Här, låna min bil, du vet var "Böcker och papper" ligger, säger han samtidigt som han överlämnar bilnycklar, rekvisitionsblanketten och körorder?"
   "Ja, fanjunkare!"
   "Åk dit och köp fem dussin blyertspenna nummer två!"

   Tjugo minuter efter att bristen/problemet uppstått är pennorna på plats. När kommer vi dit hän att det går snabbare med PRIO?

   F.d. Teaterdirektören.

   P.S. Jag förstår inte riktigt vad du menar med "komplett med karbonpapper". Karbonpappret var fast monterat i våra beräkningsunderlag. Hade ni lösa karbonpapper?

   Radera
 2. Väldigt många av oss som jobbar i den privata delen av arbetsmarknaden hade uppskattat en tidning som Försvarets Forum väldigt mycket! Den viktigaste resursen hos er och hos alla andra som har anställda är personalen och det förbises ofta. En personaltidning med hyggligt innehåll låter ju utmärkt. Kan lova att större delen av oss andra som inte jobbar i FM saknar en arbetsgivare som bryr sig över huvud taget!

  Peter Olsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. "En arbetsgivare som bryr sig"
   Kanske har det farit dig förbi att det förekommit uppsägning av personal via sms. Fast det kanske är kutym där du jobbar?

   Radera
 3. "......tidningen igår vann silver i kategorin Best Public Sector/Government ..."

  Government: från latinets verb guvernare, att kontrollera, och latinets substantiv mens, sinne. /Mark Passio streetwise spirituality

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna