10 juni 2011

Ubåt eller isflak?Nu var det väldigt länge sedan jag skrev ett inlägg. Det är nästan så att man får lite dåligt samvete. Att stänga ned bloggen helt hade väl varit ett alternativ, men det känns inte heller rätt. Vem vet när engagemanget och lusten att skriva kommer tillbaka. Kanske förr, kanske senare eller kanske i morgon?

Alla mina bloggrannar gör som vanligt ett bra jobb när de aktivt bevakar försvarsrelaterande händelser och frågor, även om jag generellt tycker att de återkommande skandalerna och klavertrampen från, och runt just FM minskat något den senaste tiden vilket är glädjande.

Hos bloggrannen Klart Skepp har jag aktivt följt en debatt som rör främst Amfibieregementet och hur man hanterar frågan om de civilas tillträde till markområden i anslutning till Berga örlogsbas. Något som kanske förvisso något felaktigt benämns "Amfibiebataljonens charmoffensiv mot "locals" i Berga". Det man kan säga om den debatten är att inläggen kommer både från "pannbenen på regementet" och de gamla flottisterna som gärna vill ha kvar sina båtar där de alltid har haft dom. Rätt eller fel lämnar jag obesvarat än så länge.

Angående "ubåtsincidenten" på Baggensfjärden här under våren, så har denna händelse som de flesta redan känner till utretts av FM. Det var ingen ubåt, utan en badflotte. Att det avlånga mörka på bilden faktiskt var just IS, var den första spontana slutsatsen baserat på mitt tränade sjömansöga, vilket jag också skrev i mitt förra inlägg. Att det var en flotte/flytbrygga som isen tagit med sig var svårare att se. Det är till och med väldigt vanligt att man ser just sådana här mörka isflak sent på issäsongen då den sista fasta isen släpper från de inre vikarna och driver ut mot öppnare vatten. Däremot är det glädjande att en rapport av detta slaget inte bara avfärdas som påhitt utan verkligen utreds. För det finns inget som säger att det inte är en främmande ubåt som hemmafrun ser på Baggensfjärden nästa gång.

Återkommer med ett inlägg om nya stödfartyg till flottan och del 2 i min påbörjade historiska återblick om RBS-15.

1 kommentar:

  1. Väntar med spänning på robothistoriken=) bra blogg för övrigt.

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna