23 juni 2011

Specialförbanden förbereder för insats

FM specialförband SOG förbereder sig för en marin insats utanför Libyen. Allt enligt www.mil.se. SOG (särskilda operationsgruppen) är som bekant ett nytt förband inom FM från 1 januari 2011, och är en sammanslagning av f.d. SSG och SIG, d.v.s. den stridande enheten och underrättelseenheten inom specialförbanden.

I artikeln så nämns tyvärr inte det marina specialförbandet STE (sjötransportenheten) som kommer att bli en oerhört viktig komponent om en marin insats med bordning av fartyg som huvuduppgift kommer att bli aktuell. Den info som tidigare fanns på FM hemsida är borttagen, men finns fortfarande att läsa här. STE tillhör organisatoriskt 1.ubåtsflottiljen i Karlskrona.

Att man väljer att nu förbereda SOG och STE för en insats inom ramen för operation Unified Protector i Libyen som rör bordning, tyder på att man antagligen bedömer det som en högriskoperation, annars hade man sannolikt använt marinens stående bordningsstyrka i Göteborg som organisatoriskt tillhör Amf1. 

2 kommentarer:

 1. Det finns en anledning till att man använder SOG istället för bordningsstyrkan: Bordningsstyrkan har 90 dagarns NTM, SOG är något snabbare.
  Det har inget med risker att göra......

  SvaraRadera
 2. Jag läste annonsen -"officer, specialistofficer eller reservofficer"? Ska det vara så svårt att skriva annonser i enlighet med det nya personalförsörjningssystemet, kan man undra....

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna