13 december 2011

Sabotage eller bara en slump?Det händer saker runt om i Sverige som får mig och säkert många andra att påminnas om filmen Förebudet från 1987 som skulle göra alla svenskar mer medvetna om sabotageverksamhet i Sverige mot viktiga samhällsanläggningar och kuppföreberedelser.


I januari 2011 så har sabotage mot fibernätet i Norrland (data och telefoni) genomförts, Kablar har klippts av på flera ställen och slagit ut stora delar av kommunikationen. De naiva hävdar att det är tjuvar som ville ha kopparkabel. Den realistiske inser att man inte behöver klippa en fiberkabel på flera olika ställen för att inse att den består av fiber och inte koppar. Många samhällsviktiga funktioner slogs helt ut av detta sabotage. Bloggrannen Cornucopia skrev om detta tidigare i år. Där finns även ett inlägg som berör ämnet sabotageverksamhet i Sverige.


2007 genomfördes motsvarande sabotage mot kommunikationer. Denna gång slog man även ut P4 sändarna som har till uppgift att sända ut katastrofinformation vid ett allvarligt läge. Är detta en slump?


I slutet av 2010 blev hela Gotland utan ström. Orsaken är fortfarande ej helt utklarad.


För ett år sedan hade vi det förorenade vattnet i Östersund där 20 000 människor blev smittade av parasiten Cryptosporidium. Det märkliga är att man ett år senare fortfarande inte vet orsaken till utbrottet och att det fortfarande utreds. Frågan är egentligen hur avloppsvattnet kom in i dricksvattnet?


I april 2011 drabbades Trollhättetågen av ett omfattande sabotage där man till och med försökt att dölja det man gjort genom att återställa kopplingsboxar så att det skulle ta längre tid att upptäckas. Någon koppar stöld handlade det sannolikt inte om denna gång heller.


Nya händelser i dagarna


I dagarna har MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap påbörjat en utredning om varför IT-leverantörern Tieto plötsligt drabbats av oförklarliga driftsstörningar. Något som i sin tur drabbar myndigheter och företag i Sverige.


Så sent som i går misstänkte man att vattnet i Borås medvetet hade förorenats genom att en inspektionslucka hade brutits upp. Nu har man spolat ur ledningarna och säger att vattnet är drickbart igen, vilket det säkert är. Men det beror mer på att ledningarna är spolade än att det verkligen inte fanns något gift (B-stridsmedel) i systemet. Varenda hobbykemist vet att man måste veta mot vilket ämne/kemikalie man skall testa vattnet, för att verkligen skall vara garanterad att det är helt felfritt, eller rättare sagt ej varit kontaminerat.


Men det är klart - det är säkert bara slumpen och naturliga förklaringar till allt ovanstående....


Samtidigt - än i dag - så finns det fortfarande nummersändare som sänder kodade signaler i etern.11 kommentarer:

 1. I Östersund var det väll en felkopplad toalettstol? För övrigt i en gammal jobbarkompis bostadsrättshus.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 2. Du glömde för övrigt "kopparstölden" när man klippte fiberkabel i anslutning till järnvägen i Sunderbyn utanför Luleå samtidigt som man gjorde likadant samtidigt samma helg utanför Umeå. Man slog bort mycket mobiltelefoni och internet i norra Norrland.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 3. @J.K

  Nej, #Östersundsincidenten" är ouppklarad och kommunen har lagt ned försöken med att leta orsaken. Man misstänkte ett tag en felkopplad ledning. polisen fortsatte dock sökandet, vilket jag tycker säger en hel del...

  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.366423/ostersund-slutar-soka-orsak-till-parasiten-i-dricksvattnet

  SvaraRadera
 4. http://op.se/lanet/ostersund/1.2571272-nasta-steg-i-jakten-rensa-ledningarna Åtminstone en smittkälla hittad. Sedan är det väll i sin ordning att fortsätta leta?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 5. Ibland är det nog bra att upprepa...

  "Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity."

  I "stupidity" ingår även snålandet som gjort att beredskap, riskanalyser och framför allt kunskapen i organisationerna är kraftigt eftersatt. Sen krävs det inte mycket för att något ska hända eller att det får väldigt stora proportioner om det händer något.

  SvaraRadera
 6. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4855173

  Glöm inte detta.

  Roger Klang

  SvaraRadera
 7. Inte var Tieto-haveriet oförklarligt, förutom när VD skall förklara saken för arga kunder. Så som det brukar vara så hade ledningen vägrat lyssna på teknikernas sakkunskap och istället sparat in/sparkat gnällspikarna. http://www.idg.se/2.1085/1.419612/tieto--blaskarmar-och-kraschade-band

  SvaraRadera
 8. Samtidigt som höstens stora ryska övningar och ubåtkränkningen i Göteborg skedde ett antal sabotage/infrastrukturavbrott i Sverige. Kolla datumen. Det är inte osannolikt att man i det tysta övar diversionsförband skarpt. Sverige är ju totalt ofarligt att öva sådant i.

  SvaraRadera
 9. Nya skolan?

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203430404577093872426329082.html

  SvaraRadera
 10. @Cornucopia

  Passa dig så att ingen kallar dig för konspirationsteoretiker. För du vet väl att något sådant aldrig skulle kunna hända i Sverige. I synnerhet inte av vår fina granne i öst som har blivit så snäll och inte längre har några militära ambitioner..........

  (För den som inte förstår ordet ironi, så hänvisas ni till följande sida.) http://sv.wikipedia.org/wiki/Ironi

  SvaraRadera
 11. Pekade bara på datumen. Det kan förstås lika gärna vara ett slumpmässigt anfall av nyliberalismen. När övningsperioden var över föll dock infrastrukturavbrotten.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna