3 december 2011

Stort underskott i FM ekonomi inför 2012Till att börja med så kan man backa bandet några månader och se vad Försvarsmaktens GD Ulf Bengtsson sade  i september 2011.

 Jag förklarade också att min bedömning är att Försvarsmaktens ekonomi är i balans fram till 2014. De siffror som FOI beräknat får stå för FOI, säger Ulf Bengtsson.
Som vanligt är ekonomin i balans och allt är frid och fröjd i organisationen Försvarsmakten hela vägen fram till år 2014. Alla kan med andra ord sitta lugnt och se fram mot två år med mycket bra förbandsverksamhet. Detta tillstyrkes av försvarsminister Tolgfors. Se även ett inlägg hos Wiseman i samma ämne,  där han ställer frågan hur mycket balans det egentligen råder i FM ekonomi. Frågan är samtidigt vad ordet "balans" egentligen innebär för FM?

Kraftfulla ekonomiska nedskärningar inför 2012

Trots att allt var frid och fröjd i ekonomin för någon månad sedan har nu Försvarsmakten aviserat stora kraftfulla nedskärningar i ekonomin inför 2012. Någon exakt summa är det svårt att få grepp om. Men det har talats om summor över 1 miljard kronor, vilket är oerhört mycket pengar för ett enda verksamhetsår.

Förbanden har nu av C PROD fått preliminära reduceringspaket samt erhållit direktiv att ta fram förslag på hur man skall spara in dessa summor. För marinens del kan detta innebära att merparten av de större övningarna nästa år får stryka på foten. Att detta kommer direkt efter att förbandsövningen SWENEX fick stryka på foten i slutet av 2011 är inte alls bra för de marina förbandens förmåga att verka i en sammansatt sjöstyrka.

Som lök på laxen publicerar DN och SvD en kort notis kopplat till att oppositionen säger nej till implementeringen av FM LOG till FMV.

Förutom att FM och marinen i samband med detta sannolikt inte kommer att kunna uppnå de av MI uppsatta målen med att öka förmågan till väpnad strid mot en högteknologisk motståndare så finns det andra problemområden. Hur ska FM kunna motivera de anställda soldaterna och sjömännen till fortsatt anställning om fartygen kommer att nöta kaj större delen av året. Då kanske sjömannen väljer att gå till annat arbete, eller en högskoleutbildning som startar redan vid sommaren 2012, vilket då kommer att dränera besättningarna på ett icke önskvärt sätt.

Ironiskt nog så löser det ena problemet nu sannolikt det andra. Sjöstridskrafterna hade ändå tvingats till kaj för att förbandens sjömän var kommenderade till högvaktstjänst, vilket innebär att en stor del av årsarbetstiden går åt till just detta ändamål. Nu löser de ekonomiska nedskärningarna det problemet per automatik.

För att återgå till problematiken som kan komma i samband med att det nu kan bli svårt att hålla motiviationen upp hos de anställda soldaterna och sjömännen. Man har redan i dag svårigheter att rekrytera och framförallt behålla GSS inom FM om man lyssnar till de som sitter mitt i verksamheten. Lyssnar man på försvarsminister Tolgfors så är självklart detta inte något problem utan rekryteringen går som på räls....

Men läser man de verkliga siffrorna bl.a. hos bloggkollegan väpnaren så inser man snart att Tolgfors siffror inte alls speglar den verklighet som finns utanför regeringskansliets dörrar.

Slutsatsen är att med denna ekonomiska utveckling, mycket med koppling till övergången till anställda soldater och sjömän, så ser framtiden inte speciellt ljus ut så här en mörk kväll i december.

Läs även följande bloggar  i samma ämne:
Cynismer
Chefsingenjören
Försvar & Säkerhet

5 kommentarer:

 1. Så gott som samtliga planerade övningar för 3.sjöstridsflottiljen är strukna i det styrkort som delgivits. Nu har vi således anställt soldater och sjömän, men har inte råd att öva med dem. Marinen har tidigare alltid haft stor tillgänglighet med kompetenta fartyg/fartygsbesättningar som politikerna efterfrågar. Försvarsreformen med fler anställda har nu urgröpt ekonomin så att vi inte längre får öva. Tillgänglighet på kompetenta fartyg kommer att sjunka. Precis vad oppositionen tidigare varnat för. Allvarligt! Konstigt att sjömännen drar....

  Ännu knepigare att förklara är att Norge med sina nybyggda fartyg varit inbjudna till SWENEX under hösten 2011. Denna övning ställdes in. I stället planeras för svenskt deltagande med en Visby-korvett under den stora Norge-övningen Cold Response 2012. Nu visar det sig att pengarna inte räcker till. 1500 anställda marksoldater dyker upp,men 43 personer i en Visby-korvett får inte komma av penga-brist. Vilka signaler sänder Sverige? Pinsamt!!

  SvaraRadera
 2. Huvudet på spiken som vanligt!! Återigen får vi ett kvitto på att vi som faktiskt jobbar ute i verksamheten är väldigt mycket mer insatta i hur det egentligen står till i FM än nötterna uppe i högsta ledningen.
  Hur många ute i landet varnade inte för att just det här skulle hända??
  Undrar om man skulle ta och skriva sig en teateruppsättning med namn " Försvarsmaktens omstrukturering", namnet lockar nog inte, men förställning skulle nog bli en succe.
  Tragik och komik i en sällan skådad blandning!

  /Uppgiven anställd

  SvaraRadera
 3. Det kommer knappast dyka upp några 1500 anställda marksoldater.

  SvaraRadera
 4. 2012 blir inte roligt. FM borde avbryta marknadsföringen direkt för att bibehålla någon värdighet.

  SvaraRadera
 5. Eller varför inte göra en reklamfilm där soldaterna sitter och spelar kort på luckan eller spelar innebandy för 19:e gången samma vecka med berättarrösten: "Välkommen till vår verklighet"?

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna