18 juli 2012

Uppriktighet, kompetensbrist eller ren lögn?

I samband med lite research inför ett kommande inlägg hittades jag följande tal som Sten Tolgfors(m) höll ombord på KBV 002 Triton i Visby Hamn 2010, d.v.s. för enbart två år sedan. Ett utdrag ur hans tal:
Sverige har en flotta där fem nya Visbykorvetter stegvis blir operativa och ett ubåtsvapen i världsklass, som övervakar Östersjön och utgör tröskel för fientligt agerande. Flera av våra grannar saknar ubåtar. Flottan inriktas liksom flyget i första hand för närområdesuppgifter.Det finns ingen aktör i närområdet som idag har förmåga eller vilja att landstiga mot en kvalificerad motståndare. Vi har beslutat att på Gotland förrådsställa materiel för ett stridsvagnskompani. 
Dessa uttalade ord från vår f.d. försvarsminister ter sig oerhört märkliga när de flesta som följde den militära utvecklingen i Ryssland redan då hade en helt annan uppfattning av läget än den som Tolgfors förmedlade.
Att läsa dessa ord från två år tillbaka samtidigt som man i dag läser artiklar som den här och även läser Cornucopia och Wisemans senaste inlägg känns mycket märkligt.

Försvarsmaktens yngsta medarbetare har uppenbart en klart bättre omvärldsuppfattning än f.d. ministern.

Var Tolgfors uppriktig i sitt tal, eller var han bara felaktigt informerad av sina tjänstemän på departementet?

5 kommentarer:

 1. Medveten lögn är ett annat alternativ.

  Tyvärr verkar det som om det är mer regel än undantag att moderata försvarspolitiker far med grov osanning - och som INTE går att skylla på ren och skär inkompetens.

  När en moderat politiker som påstår sig ha gått på handels och vara utbildad civilekonom är totalt obekant med begreppet "inflation" och dess påverkan på penningvärde och köpkraft - då kan det inte vara annat än lögn.

  När man inte ens bemödar sig med att ta reda på fakta utan rapar om sanna osanningar som resten av det moderata anhanget - utan att ens reflektera över det man skriver då är det inget annat än en medveten lögn.

  En minister som är som en stammande papegoja som lydigt upprepar företrädarens lögner - trots att man med tanke på bakgrunden vet att personen i fråga är väl medveten om lögnerna.

  Tydligen har den sjuka som länge infekterat FM spridit sig till det politiska skiktet...

  ALLT för den egna karriären. Säg och tyck det husse tycker och säger - fast mycket mer och mycket högre!

  Jag undrar dessutom vad försvarsberedningen ska ägna sig åt - för överförsvarsminister Borg har ju redan bestämt budgeten, statsministern konfirmerat den och en verkställandegrupp bestående av tre glada amatörer från moderaterna är utsedd - även om detta förnekas efter den pinsamma "läckan" till svd.

  "Nä - jag e inte bitter..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker samma, fast lite mer och lite högre... :)
   Väntar fortfarande på att du skaffar ett twitterkonto och levererar dina knivskarpa "oneliners" direkt till försvarspolitikerna.

   Radera
 2. Han kan ju mycket väl ha rätt, men eftersom det svenska försvaret inte gärna i dagsläget kan beskrivas som kvalificerat så har vi desto större anledning att känna oro.

  SvaraRadera
 3. Tyvärr får jag nog konstatera att herr Tolgfors försökte vara så uppriktig och sann som han bara kunde. Dock matades han av information vars riktighet i många fall saknades helt.
  Detta märktes vid flera tillfällen då han själv upptäckte att de "fakta" de så kallade "sakkunniga" hade försett honom med inte stämde.
  Ibland gick ju tjänstemännen bakom honom med kvasten och lade tillrätta vad han sagt och egentligen menade.
  Hans karriär som försvarsminister var väl inte tänkt som något annat än en parentes. Det tycker jag att han uppnådde.

  Man kan ju undra vad nuvarande har för målsättning. Det finns nog de som ser henne som ett offerlamm efter nästa försvarsbeslut. (hon som räddade kvar AMF 1)

  Nu tar "nya förmågor" eller ska jag säga "hängrännor" tillfället i akt!

  Ja, vad säger man då om fru Widegrens senaste?
  Hon konstaterar att staten om några år förfogar över 55 nya helikoptrar. (hkp14 och 15)
  Om dessa plus de (4) som sjöfartsverket idag disponerar säger hon följande.

  ”Men vem som i framtiden får huvudmannaskapet för dem är av underordnad betydelse.
  Att hantera skattemedel bra innebär att vi får ut mer maritim beredskap för pengarna. I många kustkommuner kan det handla om närvaro och trygghet. Helikoptrarna skall stå till samhällets förfogande.”

  Hon menar något luddigt att; ”Samtidigt finns en ny syn på hur man kan utnyttja den här stora investeringen både civilt och militärt”.

  Hon konstaterar ännu luddigare att; ”Politiker måste vara hängrännor och tänka brett”.

  Jag har precis för mig att ”maritimutredningen” föreslog att sjöfartsverkets helikoptrar skulle överföras till kustbevakningen?
  Här kommer en ny puck in på banan av fru Widegren.
  Fast egentligen undrar jag om hon egentligen vet vad hon föreslår överhuvudtaget?
  (60-talet helikoptrar 24/7/365?)

  Jag tror att det finns andra som har en bestämd uppfattning om vem som skall vara huvudman för de nya helikoptrarna.

  Men vem vet? Det kanske är alliansens mening att sprida ut dem längs våra kuster, med ett tjugotal på västra sidan och resten längs södra, östra och norra sidan. En del skrov behöver nog byggas om lite grann men vi har ju bra kontakter med en norsk firma som hanterar detta under vilket decennium som helst.
  Med sådana här politiker behöver vår försvarsmakt ingen yttre fiende.

  SUCK!

  Teaterdirektören, semestrande på Sveriges framsida.


  "Helikoptersatsning kan öka tryggheten i Bohuslän". Dagens (19/7) Bohusläningen sidan 6.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid lika tänkvärda kommentarer. Fortsätt så! Avser att återkomma i ett senare inlägg till helikopterfrågan. Ha en trevlig semester i Bohuslän!

   Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna