30 oktober 2012

Två år av försvarsbloggande

Denna dag för exakt två år sedan skrevs de första raderna på den här bloggen. Sittandes hemma i soffan en regnig höstdag bestämde jag mig för att starta en egen blogg inspirerad av storbloggarna Wiseman och Chefsingenjören. Anledningen var enkel. Bloggen skulle bli en ventil för mina egna funderingar runt vad som hände, och framför allt inte hände inom marinen. Även om jag inte räknade med att särskilt många skulle läsa mina rader på bloggen så var det ändå en sorts befrielse att få skriva av sig tankarna runt de marina försvarsfrågorna.

Efter två år så har bloggen Skipper fått betydligt fler läsare än vad jag ens hade vågat hoppats på när jag drog i gång. Från att enbart fokuserat på marin sakfrågor har perspektivet utvidgats till att även omfatta försvars- och säkerhetspolitiken, d.v.s. förutsättningarna för att Försvarsmakten ska kunna fungera på avsett sätt.

Det absolut första inlägget jag skrev på bloggen tog upp stödfartygsfrågan. Intressant är att det inte hänt särskilt mycket konkret i frågan förutom en mängd turer fram och tillbaka på Prod Marin, FMV och försvarsdepartementet, och just nu ser det dessutom rätt mörkt ut rörande dessa fartyg över huvud taget med hänsyn till det ekonomiska läget i Försvarsmakten. I övrigt kan jag konstatera att min uppfattning i frågan inte har förändrats under de två år som gått.

Jag tror att försvarsbloggarna fyller en viktig funktion för att hålla den så viktiga försvarsdebatten levande även om vissa uppfattar oss som "de negativa försvarsbloggarna där ute". Bloggarna täcker glappet som finns mellan de officiella kanalerna i form av Försvarsmaktens egna hemsidor/bloggar och snacket i fikarum och på mässar. Jag upplever själv att diskussionerna blivit fler och bättre runt aktuella frågor, om det beror på bloggarna låter jag vara osagt, men tror att de kan vara en bidragande anledning. Jag skulle varmt välkomna fler bloggar, framförallt marina sådana och i synnerhet från amfibiekåren där det största debattglappet finns just nu.

Hela 240 inlägg har det blivit under de två år som gått och besökarantalet till bloggen ökar konstant. 
Twitter har tillkommit som ytterligare en bra kanal att föra försvarsdebatt på, om än i enklare form. Ni som inte redan är twitteranvändare - se till att bli det så ni inte missar något intressant.

Avslutningsvis ett tack till alla ni som läser och framförallt kommenterar på bloggen, det är tack vare er som inspiration till att fortsätta skriva infinner sig. Förhoppningsvis blir det fler inlägg till debatten framöver.

13 kommentarer:

 1. Grattis och till din ära tar jag en slurk kafffe ur termosmuggen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kollega. Håll ut i busken och passa dig för Sandy.

   Radera
 2. Du har gjort, gör och kommer säkert göra goda opinionsbildande insatser framöver också.
  Tack för ditt energiska arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för värmande ord. Ska göra mitt bästa även fortsättningsvis.

   Radera
 3. Grattis och bra jobbat!
  Fortsätt vara vårt sökljus i Marinen.

  SvaraRadera
 4. Grattis till två år med intressanta inlägg! Stort tack för din ideella arbetsinsats med bloggen. Den fyller en viktig funktion i försvarsdebatten.

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 5. Å alla anonyma kommentatorers vägnar tackar jag dig för att du ger oss anledning att kommentera!

  SvaraRadera
 6. Grattis! Själv har jag försökt blogga 4-5 gånger under tio år men det är alltid roligare att delta i rullande diskussioner.

  SvaraRadera
 7. Grattis! Det är svårt att dra igång en blogg, eller så är det bara roligare att delta i redan rullande diskussioner.

  SvaraRadera
 8. Grattis!

  Jag vill på detta enkla sätt framföra hela teaterns gratulationer till jubilaren.

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna