1 februari 2013

På Öland är försvaret inget särintresse!



Som bekant förklarade ÖB för en tid sedan att Sverige kan försvaras på en plats i högst en vecka, om regeringen skjuter till en avsevärd summa pengar skall tilläggas. Något som statsministern enligt sitt senaste uttalande inte verkar ha några som helst planer på att göra.

Några veckor senare fortsatte ställföreträdande insatschefen Berndt Grundevik att förklara vilka fem strategiska platser som Försvarsmakten kommer att tvingas välja mellan att kraftsamla till. Norrbotten, Stockholm, Gotland, Göteborg eller Skåne är de platser som möjligtvis kan hoppas på Försvarsmaktens skydd i händelse av ett angrepp mot landet.

Man kan då konstatera att den sydöstra landsänden inte kommer att husera något som helst militärt försvar så när som på något enstaka hemvärnsförband.

På Öland har man tagit detta på allvar! Något som varje svensk medborgare borde göra. Man kanske helt enkelt är mer medvetna om sitt utsatta läge om man bor på en ö där den enda förbindelsen utgörs av en lång bro över Kalmarsund? På södra Öland i Mörbylånga kommun har innevånarna insett att man nog får klara sig själva nu när statsministern fastställt att det inte finns något militärt hot mot Sverige som motiverar ett territoriellt täckande försvar. "Därför har vi inte ett heltäckande försvar" även om hans försvarsminister fortfarande ständigt hävdar att "Hela Sverige skall försvaras"?

Av den anledningen har innevånarna i Mörbylånga kommun tagit saken i egna händer och startat en insamling till förmån för försvaret av södra Öland.
Även på Öland är nu oron uppenbarligen stor över Sveriges oförmåga att skydda folk och terräng på ett ur försvarssynpunkt godtagbart sätt. Ett antal ölänningar boende i den sydöstra delen, och därmed ganska glest befolkad del av Mörbylånga kommun, har startat en insamling för att stärka om inte landets så åtminstone Ölands försvar.
Pengarna vill man att kommunen ”förvaltar till dess att det har uppnått den summa att det går att göra en investering av exempelvis en luftvärnsrobot.”
Ölänningarna har alltså börjat samla pengar till en luftvärnsrobot på ett konto som Mörbylånga kommun förvaltar. Man kan möjligen tro att detta skulle vara ett tidigt aprilskämt i en lokaltidning, eller bara ett i raden av lokala inslag i den försvarsdebatt som som nu blossat upp, men som man från regeringen kan fortsätta att nonchalera.

Men för regeringen kan sådant straffa sig i längden! Det finns två oerhört viktiga slutsatser som man hoppas att våra styrande politiker drar av denna tragikomiska solskenshistoria.

 • Svensken har insett att hela Sverige varken kan, eller kommer att försvaras med nuvarande nivå
 • Svensken vill att hela Sverige skall försvaras vilket förutsätter en seriös försvarspolitik

Så här vill vi inte ha det på Öland!


7 kommentarer:

 1. Dags för Sverige att anta ett "Second amendment"?

  SvaraRadera
 2. Hm...

  Under WW2 samlade företag, kommuner och andra in pengar och köpte sig ett luftförsvar. Det kanske är dags att ta fram de inköpta 40 mm Boforskanonerna igen.
  Hela västkusten försvaras numera av en(!)så ett litet tillskott mätt i procent av ökad försvarsförmåga skulle det bli ett betydande tillskott.

  Eller varför inte på Blocket? "Tre antika kanoner (obs ej använda) bytes mot någorlunda modern Lvrobot".


  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 3. Pansarbåtsinsamlingen 1912, någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver inte gå tillbaka till 1912. Det har faktiskt skett en insamling till försvaret även i modern tid. En insamling med namnet Gåsefjärdsinsamlingen anordnades av en civilperson i Virserum efter incidenten med U-137 i Karlskronas skärgård. Syftet var att insamla medel till ett nytt ubåtsjaktfartyg som skulle få namnet Gåsefjärden. Tyvärr blev resultatet ganska magert (en dryg miljon om jag minns rätt). De insamlade medlen överlämnades till Marinen och används så vitt jag vet till stipendier för officerare som utbildar sig i ubåtsjaktteknik. Jag tror inte att det fungerar med dylika insamlingar till försvaret så länge det inte finns ett reellt hot mot landet.

   /Per

   Radera
 4. 1912 gick ca 14% av statsbudgeten till Flottan och 49% av hela statsbudgeten var försvarsutgifter... Detta kompletterades som bekant med både pansarbåtsinsamling och bondetåg för man inte var nöjd med hur ministären Staaf (Socialister och liberaler) skötte försvarspolitiken.

  SvaraRadera
 5. På tal om särintressen. se detta:http://www.youtube.com/watch?v=lVATujHhnsg

  SvaraRadera
 6. På tal om särintressen: http://www.youtube.com/watch?v=lVATujHhnsg

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna