11 april 2013

Galenskapen inom försvars- och säkerhetspolitiken fortsätter!


Försvarsminister Karin Enström förvånar nog inte någon längre. Vi vet vid det här laget exakt vad som komma skall vid varje enskilt uttalande och vid varje framträdande.

Sveriges försvarsförmåga är som vanligt mycket god. Den är självklart avsevärt mycket bättre än när Alliansregeringen tillträdde 2006 och i bland hör man till och med att vår försvarsförmåga i dag är bättre än för 20 år sedan.

Den nymoderata försvarsreformen är även den mycket lyckad, i synnerhet är rekryteringen till det nya systemet med anställda soldater och sjömän en så oerhört lyckad  satsning att det är cirka 10 till 14 sökande till varje plats. Värnplikten var ju faktiskt helt värdelös med alla dessa oanvändbara soldater som fanns på den tiden.

Som om det inte vore nog med detta så har vi nu en betydligt högre tillgänglighet på våra nya världsbästa "stående förband" än vad vi tidigare hade med de inneliggande värnpliktskullarna på landets regementen, flygflottiljer och fartygsförband, De var ju som bekant helt oanvändbara och värdelösa.

De nya Moderaterna genomför till skillnad från tidigare regeringar nu "satsningar" på Försvarsmakten. En av satsningarna är att gå från 100 stridsflygplan till 60. Man genomför även andra satsningar där man halverar antalet tillgängliga artilleripjäser i Försvarsmakten från 48 till 24. Man har satsat så mycket på detta system att numerären enligt uppgift för tillfället är noll, eller möjligen en?

Man har nyligen aviserat att man "satsar" på att modifera våra stridsbåtar. Är det någon oppositionspolitiker som funderat på att ställa frågan om det är det totala beståndet som modifieras? För det kan väl inte vara så att det bara är en bråkdel som ska modifieras, vilket skulle innebära att resten av båtparken så småningom kommer att falla för åldersstrecket och vi då har en faktisk smygreducering.. förlåt satsning...på/av försvarsförmågan??? Men sådana detaljer behöver ju varken riksdag eller någon annan informeras om...

Man anskaffar även ett "ytterst kvalificerat" och "långräckviddigt" luftvärnssystem i form av IRIS-T som kompensation för "satsningen" där 40 flygplan bara försvann, så vad är problemet? Varför bråkar alla?

Ja listan över nymoderaternas "satsningar" på försvaret kan göras mycket lång!
För säkerhets skull bör nog tilläggas att det förekommer en stor portion ironi i ovanstående text!


*** *** *** *** *** *** *** ***


I dag skriver SvD som vanligt initierat och bra om försvars- och säkerhetspolitiken. Rysslands mångmiljardsatsning på militär förmågeuppbygnad i vårt omedelbara närområde är dagens ämne.

För den som på regelbunden basis följer försvarsdebatten är inte detta några överraskande nyheter. Allt detta har vi känt till under lång tid, och försvarsbloggarna har skrivit spaltmeter i ämnet under flera års tid. Att nu få draghjälp i ämnet försvarsupplysning från riksmedia är ett gott tecken. ÖB:s uttalande om "en-veckasförsvaret" var som bekant gnistan som behövdes för att debatten skulle komma i gång på allvar. I SvD:s artikel hämtar Holmström information ur den mycket läsvärda finska rapporten om rysk försvarspolitik som alla borde läsa, i synnerhet våra försvarspolitiker!

”Målet är att skapa enheter med hög insatsberedskap som kan åstadkomma resultat västerut genom att direkt från sina fredstida baser sätta in överraskande attacker”, slår rapporten fast. Strategin är att snabbt och överraskande slå ut en motståndare som paralyseras, varpå större ryska förband sätts in. En sådan strategi skulle inte bara lamslå det angripna landet utan även ställa Nato inför fullbordat faktum.

Vi var nog många, som när vi läste artikeln i morse tänkte att den kommer att bemötas med standardrepliken från vår försvarsminister Karin Enström "Ryssland utgör inget hot och de rustar från en mycket låg nivå". Vi behövde inte vänta så värst många timmar innan standardsvaret kom som ett brev på posten i samma tidning. SvD presenterade nämligen en intervju med ministern under eftermiddagen.

Något direkt militärt hot från Ryssland till följd av den militära upprustningen vill Karin Enström inte prata om. Hon väljer också att hellre kalla upprustningen för en modernisering.   " – Upprustningen, som du beskriver det, sker från en låg nivå. Det är en modernisering eftersom man inte har kunnat satsa under en lång tid."

Att det råder stor oenighet inom regeringen i försvarsfrågan får vi ytterligare ett bevis för när vice statsministern och folkpartiledaren Jan Björklund till skillnad från Karin Enström ånyo uttrycker stor oro för utvecklingen och rustningen som sker i närområdet.

Något annat vi försvarsdebattörer länge oroat oss för är att försvarsberedningen under ledning av moderaten Cecilia Widegren är mer av ett beställningsjobb av finansen, än en oberoende utredning. Sanningen ligger sannolikt någonstans däremellan. Vi vet sedan tidigare att ett NATO-medlemskap inte får utredas, och att man ska utgå från en prolongerad försvarsbudget. Vilka andra styrningar har beredningen fått? Vi har inte ens fått se det fullständiga direktivet till försvarsberedningen ännu. Har man fått muntliga direktiv att den militära uppbygnaden i närområdet ska tonas ned i slutrapporten? Man kan åtminstone börja fundera på om det finns sådana muntliga "tips" till Cecilia Widegren?

Ett ytterligare mycket oroväckande bevis för att det skulle kunna förhålla sig på det viset är Jan Björklunds uttalande om försvarsberedningen och att folkpartiet där inte får gehör för sin oro?

Får Folkpartiet gehör i Försvarsberedningen?
– Det har vi inte fått än. Men den här typen av rapporter måste alla lyssna in och ta del av.
 Jan Björklund säger att den nu arbetande Försvarsberedningen, som leds av Cecilia Widegren, M, måste fundera på hur försvaret ska stärkas och anger själv tre klara prioriteringar:  – För det första behöver vi ett försvar av Gotland. För det andra behöver vi luftvärn med längre räckvidd. För det tredje så blir det nya yrkesförsvaret för litet och för dyrt. Vi behöver en mix av yrkes- och mobiliseringsförsvar för att till en rimlig kostnad ha en mycket större krigsorganisation, säger Jan Björklund

Övriga medlemmar i försvarsberedningen uttalar sig också i ärendet. Det som man slås mest av är Peter Hultqvist (s) mer återhållsamma uttalanden. Han har tidigare varit mycket kritiskt till Moderaternas nonchalans av försvarspolitiken och läget i närområdet. Hultqvist pratar numera dessutom i termer av rysk "försvarsförmåga" när det i praktiken handlar om att Ryssland även bygger upp en omfattande offensiv förmåga samtidigt som man över offensiva operationer så som landstigning och luftlandsättning. Man får hoppas att Hultqvist enbart är felciterad.

Ytterligare ett bevis för att försvarsberedningens kommande rapport inte verkar vara av så särskilt stor betydelse för moderaterna kan man konstatera när Karin Enström redan innan rapporten släppts beslutat att minska Försvarsmaktens personalkostnader med 500 miljoner genom att ta bort 500 officerare och 300 civilanställda. Nu kommer nya direktiv, innan försvarsberedningen ens har lämnat i från sig någon rapport, om att HKV ska minskas med ytterligare 200 tjänster!

Det har skrivits förut, och måste skrivas igen. Regeringens försvarspolitik är naiv och ytterst oseriös! Var ska detta sluta?

Bloggar: Sjätte mannen, Cornucopia, Wiseman, Oscar Jonsson
Media: Aftonbladet, SvD, SvD

25 kommentarer:

 1. Det där ironi-avsnittet verkade inte vara så mycket ironi. Snarare mer ett exempel på hur retoriken låter numera inom område efter område. Den största satsningen från regeringen förefaller vara på just retorikens område och hitintills har den varit oerhört framgångsrik inom såväl försvar, skola, omsorg som rättsväsende, infrastruktur och integration.

  Det som går mot den strömmen är EU-anpassningen, där vi är bäst i klassen hela tiden och dessutom en av de största nettobetalarna.

  SvaraRadera
 2. Om man från politiskt håll fortfarande anser att de Ryska styrkorna rustar från en "låg nivå"?

  Vad skall vi då benämna vår egen försvarsmakts nivå, och vi kan väl inte med bästa vilja i världen påstå att vi upprustar?

  Snarare är det väl så att vi avrustar från en icke mätbar nivå i sammanghanget?

  Det är otroligt att man som före detta militär kan bli så politiskt prostituerad att man går med på att säga vad som helst!

  Tyvärr har den där verkligheten en otrolig förmåga att när man minst anar det komma ikapp önskedrömmar och allmänt flum.
  Eftersom våra politiker anser att stora delar av vårt försvar finns att hitta i något annat land vore det kanske en ide att se vad vi kan få för 40 miljarder i t.e.x. Finland, Estland, Polen?

  Jag tror inte heller våra folkvalda förstår vilket ansvar de har att axla i försvarsfrågorna. Några verkar dessutom inte förstått vad de uttalar sig om överhuvudtaget.
  Det verkar tyvärr som att en del tror att det rör sig om särintressen liknande en ljusreglerad gatukorsning hemma i kommunalfullmäktige.
  Tyvärr hittar jag inte så mycket ironi i ditt inlägg! Det mesta är tyvärr så som det ser ut idag! (de politiska fantasierna överträffar ibland dikten)

  Vi här på teatern funderar på att öppna en av våra salonger för att hjälpa arbetssökande. Arbetsförmedlingen verkar vara positiv och betalningsbenägen.
  Det finns massor av ämnen som vi kan lära ut till de arbetssökande. Minor med hjälp av tillfällig materiel, olika sjukvårdsprylar av tillfällig materiel, sprängning av vägtrumma med hjälp av tillfällig materiel, hur genomföra operationer utomlands med tillfällig materiel, beställa tillfällig materiel i ett SAPsystem,för att nämna några.

  Teaterdirektören.

  P.S. En officer i de Ryska styrkorna har i genomsnitt fått tre gånger högre lön de senaste fem åren. Det kallar iallafall jag en satsning.
  Kanske något att ta fasta på även om vi i Sverige givetvis startar från en "låg nivå".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte mer än instämma med Teaterdirektören,
   Hela vårt försvar är ett halvfabrikat även vår kära Karin.
   Är trion Fredrik-Anders-Karin sveriges svar på Arne Treholt.
   Är det frågan om en medveten nedrustning som pågår, vad är tanken och syftet bakom lögnerna.
   Försvaret är så långt nere i botten att kalla det för ett försvar är löjligt. Med facit i handen så skulle vi inte klara av att försvara oss i 12 timmar. Det var sanningen och inget annat.
   Är det inte dags att vi säger ifrån, demonstration?

   Chiefen

   Radera
 3. Tråkigt och jag håller med om att situationen är katastrofal, men för att ändå försöka nyansera det hela lite grand så är nog inte allt bara svart eller vitt. Just nu har Sverige (med 5 moderna eller moderniserade AIP ubåtar) det starkaste ubåtsvapnet i Östersjön, och förmodligen, efter Tyskland, det näst starkaste minröjningsvapnet (med 7 moderniserade minröjningsfartyg samt ytterligare ett antal fartyg med minröjningsförmåga men andra huvduppgifter). Dock så kommer Sverige inte längre att ha det starkaste ubåtsvapnet i Östersjön när alla sex tyska U31 ubåtar är i tjänst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att Ryssland inte har möjlighet att flyga hit soldater!

   Radera
  2. Perman
   va skönt att vi har schyssta ubåtar men du glömde ju morderna visby med grymt luftvärnsskydd.

   Radera
  3. Ryssarna kan väl ta reguljärt flyg om inte annat. Det gjorde ju ett italienskt kompani bergsjägare för några år sedan som skulle till en NATO övning i norska Kristiansand, men som av någon anledning lyckades landa och embarkera i skånska Kristianstad till synes helt utan problem.

   Radera
 4. Hehe -kul att det går åt rätt håll, allt blir bättre och mer lyckat ju mindre försvarsbudgeten är...

  De som såg presskonferensen med dåvarande statsekreteraren vid Fö Hr. Håkan Jevrell i samband med Genomförandegruppens beslut 2007, kommer kanske i håg hans motivering kring lv-robot till Visby. Han talade bl.a. om "effektiviseringar" i materielprocessen. Hr. Jevrells uttalande kring Visby korvetternas "effektivisering" så att de inte längre behövde luftvärnsrobotar, motiverade han med att tidigare korvetter minsann klarade sig bra med sina två pjäser och att Visby med smygegenskaperna klarade sig bra med en enda pjäs. Frågan är om inte regalskeppet Wasa i Jevrells värld med sina 64 kanoner är svenska flottans dugligaste luftvärnsplattform -någonsin. Vad den nuvarande statsekreteraren anser i frågan är för stunden okänt.

  SvaraRadera
 5. Sverige säljs ut bit för bit, så varför inte sälja hela Sverigepå ett bräde? ryssarna väntar bara på att Sverige har tunnat ut försvaret så mycket att det blir lättare att occupera och införliva.
  Mogens Glistrup sa på sin tid att försvaret skulle avskaffas och ersätta med en telefonsvarare som sa, vi ger oss.

  SvaraRadera
 6. Men om man bara läst teoretisk företagsekonomi så blir det kanske naturligt att man ska ha alla produktionsenheter i drift och undvika saker på lager, för det är dyrt. Ökar behovet så ska man få leveranser Just In Time. Så när situationen blir hotfull lägger vi en order i PRIO och får ett skräddarsytt försvar med DHL. (Förmodligen restnoterat, men ersatt med VDV)

  Från en låg nivå, ja. Men vad är nivån på nuvarande och målsatt förmåga, det är väl det som är intressant?

  SvaraRadera
 7. Jägareförbundet har omkring 200 000 medlemmar i tre samverkansområden fördelade på 23 länsjaktsvårdsföreningar och 362 jaktvårdskretsar. Varje medlem förfogar över ett eller flera gevär. Jägareförbundet har således fler gevär (och större sammanlagd eldkraft) än Försvarsmaktens pytte-armé.

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så rätt, så rätt
   SUCK! SUCK!

   Chiefen

   Radera
  2. Det är detta som karin Enström tänker på när hon säger att vårt försvar är bra.

   /Joners

   Radera
  3. @Flygsoldat 113 Bom

   Som tur är så räknar man inte eldkraft i antal gevär... Jag tror nog att en enstaka 9040-pluton har mer eldkraft än landets samtliga jägare.

   Radera
  4. Ja, det är väl en anledning att avskaffa kpistskyttet,(för de femtekollonarna som leder regeringen) sportskjutning öht och sedan jakten a lá grodkokningsprincipen. Varför avskaffades beredskapspolisen utan uppmärksamhet?

   Radera
  5. Beredskapspolisen avskaffades då den nästan aldrig användes, kanske pga avsky från polisfacket och polisledningen.

   Radera
 8. Men dom är fler. Och finns över HELA riket.

  SvaraRadera
 9. De finns i hela landet men varför ska de försöka försvara landet när de inte har regeringen bakom sig. Om de skulle göra motstånd mot en ev angripare så skulle de bli bestraffade av den regering vi nu har.
  M är ett flum-parti där C är på väg in i samma flumvåg. Jag fattar ingenting, finns det någon som kan förklara vad som händer med gamla sverige. Jag hoppas verkligen att vikingen i oss vaknar och ställer allt tillrätta,
  Uppgiven

  SvaraRadera
 10. Att Moderaterna skulle ligga i nivå med miljöpartiet i försvarsfrågan trodde jag aldrig skulle inträffa. Ack så fel man kan ha. Jag vet, ärligt talat, inte hur man ska få moderaterna till att ändra sin försvarspolitik. Det känns uppriktigt sagt hopplöst just nu, i synnerhet om det redan nu framkommer att Björklund och FP inte har fått gehör för sin ståndpunkt i försvarsberedningen, suck.

  Det krävs nog en "palatskupp" hos moderaterna vid en valförlust 2014, för att få till en ändring. En uppgift för "gammelmoderaterna" att ta tag i innan det är försent.

  Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt Fredrik Reinfeldt är Försvarsmakten ett särintresse, dvs oväsentligt. Enligt mig är Fredrik Reinfeldt en Quisling, dvs landsförrädare. Statens främsta uppgift är nämligen att försvara oss mot yttre hot. Men detta begriper inte inkompetenta statsministrar. Vi får hoppas att Moderaterna får 2 procent av rösterna i kommande val.

   Flygsoldat 113 Bom

   Radera
  2. Fredrik Reinfeldt var mycket nära att ordna en perfekt avvägning mellan olika funktioner, han skulle dock ha sett till att finansdepartementet och finansministern hållit sig till sitt och aldrig ha gjort sig av med Odenberg.

   Radera
  3. Precis som blinda hönor kan finna ett korn ibland, kan även perukstockar ha tur när de famlar i okunnighetens mörker. Att nästan finna en perfekt avvägning är dock lika illa som att nästan finna ett korn då man pickar.

   När Odenberg fann sig omgiven av perukstockar frånträdde han sitt uppdrag som försvarsminister på egen begäran. Det var alltså Odenberg som gjorde sig av med Reinfeldt.

   Flygsoldat 113 Bom

   Radera
 11. Hört i köket!
  "Du sa att du skulle satsa rejält på den här såsen, vad händer?"
  "Jag reducerar den kraftigt"!

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 12. Hej gubbar, du ska läsa Söderbergs "Generalkonsulns F-båtsmiddag". Det beskrev presis som ni gör nu. Varför Ryssland ska slår mot Sverige? Finns det något som den ryska staten behövs i Sverige så mycket att anfalla Sverige? Det finns tillräckligt många stenar och skoggar i Ryssland för att ta sig i så här aventyr. Och det är klart att blir bättre om Sverige investerar i förskning (reellt inte konst och teater) och utbildning.

  SvaraRadera
 13. Läser i Grönköping posten att Hr flyg öveste Hermon Goring skulle
  göra en insats då en flyglotta haver hört ett buller från öster.Detta för att förhindra inflygning över vårt område.Men när vår käre flygöverste skulle starta sitt plan mot vår svurne fi,då blev vi alla förskräckta då planet saknade propeller.Dock kan meddelas att vittnen har sett två svarthåriga typer nära vår flyghangar.Förmodligen icke Grönköpingsbor?Dock säger vår talesman Herman Kraft att förmodligen skulle det planet till Island.Då Island saknar så kallat luftförsvar.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna