18 januari 2013

Följetongen om luftförsvaret fortsätter

Vad ska bort i försvarsministerns lattjolajbanlåda?
I går kom beskedet om att Försvarsmaktens medges att anskaffa 60 JAS 39E vilket jag skrev om i gårdagens inlägg.

Som bekant så har ÖB uttryckt behovet av stridsflygplan i ett spann om 60-80 flygplan.
ÖB har även förklarat att om den lägsta siffran skulle väljas, så måste man för att kunna upprätthålla ett tillräckligt luftförsvar även utöka det markbaserade luftvärnet med ett kvalificerat långräckviddigt robotluftvärn. Detta poängterade ÖB särskilt när han satt i en offentlig hearing i försvarsutskottet innan jul.

I går skrev min kollega Wiseman följande rader i sitt inlägg om JAS 39E.
Frågan är nu när det kvalificerade luftvärnssystemet köps in och vilket det blir. Tyvärr finns det nog försvarspolitiker som tror att IRIS-T är ett kvalificerat luftvärnssystem som säkrar svensk luftförsvarsförmåga…
Det hann inte ens förlöpa ett dygn innan farhågan som vi alla haft, men knappt kunde tro skulle bli en sanning blev en realitet. Försvarsministern bekräftar i en intervju med Ny Teknik exakt det som Wiseman beskriver, och som inte fick bli en sanning! En katastrof för svensk framtida luftförsvarsförmåga!
Ny Teknik: ÖB rekommenderar köp av 60-80 plan. När ni nu har bestämt er för ÖBs minimigräns – måste då andra delar av luftförsvaret stärkas? Vilken förmåga skulle ersätta 20 nya Jas-plan i luften?
Försvarsministern: I december godkände riksdagen att regeringen fick beställa 40-60 plan och regeringen har nu valt att besluta om det högre antalet dvs 60 plan. Antalet motsvarar det operativa behov som Försvarsmakten angivit i sina underlag till regeringen. Regeringen fattade strax innan jul beslut om att Försvarsmakten ska få anskaffa ett nytt luftvärnsrobotsystem Rb 98. Med anskaffningen får vi ett modernt, kvalificerat luftvärnsrobotsystem.
IRIS-T SLS som regeringen anskaffat är:
- inte färdigutvecklat!
- ett korträckviddigt system
- ett mycket osäkert kort då Sverige blir en av de första kundera
- en flygburen korthållsrobot (Rb-98) som modifieras till att kunna skjutas från marken
- främst avsedd för närskydd av ex. flygbaser och viktiga anläggningar
- utrustad med IR-målsökare, inte radarmålsökare vilket begränsar effekten avsevärt
- främst en ersättare till RBS-70.
- inte en ersättare för det extremt föråldrade systemet med medelräckkvidd RB-97 Hawk
- inte heller ett kvalificerat system som regeringen uppenbart tror

Exempel på kvalificerade system som skulle krävts för att motsvara de 20 JAS som valdes bort är: Europeiska Aster 30 , Ryska S-300 och  S-400 samt Amerikanska MIM-104 Patriot

Att nu försvarspolitiken genom försvarsdepartementet och ministern nu basunerar ut att detta är den robot som ska kunna fylla differensen mellan ÖB:s önskemål om 80 flygplan till regeringens beslut om 60 flygplan, är inget annat än en fullständig katastrof!

Det anda vi hör är att "Försvarsförmågan ökar genom Alliansenssatsningar på försvaret"
Det enda vi ser i praktiken är en konstant reducering i numerär och nu även i reell försvarsförmåga.Var ska detta sluta?

Uppdaterat:
På minuten när publicerade även Wiseman ett inlägg i samma ämne.
Samtidigt kommer beskedet att ÖB är sjukskriven p.g.a  arbetsutmattning. (DN, 6mannen)
Ylva johansson (s) uttalar sig osmakligt om ÖB på twitter, men får göra en pudel (Expressen, Aftonbladet)

23 kommentarer:

  1. Jag kommer faktiskt att sakna ÖB för han verkar vara en av de första i vår ledarsfär som faktiskt vågar säga någonting.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag instämmer. Nuvarande ÖB har gjort en kovändning jämfört med de första åren i ämbetet. Jag är imponerad och positivt överraskad. Hoppas verkligen ÖB kommer igen med krafttag!

      Radera
  2. Tyvärr har Sveriges luftförsvar sedan Nordenskiölds dagar varit en "two man show" dvs SAAB och Flygvapnet, vissa bubblare som RB68 Bloodhound gjorde korta inspel.

    Exempelvis flottan har varit helt utan kvalificerade luftförsvarssystem sedan kryssaren Gotland pensionerades 1960 (mycket intressant att redan 1955 sätta ombord ett LFC!). Kryssare och jagare var helt akterseglade i robotåldern trots tappra försök av CM/CKF att embarkera bla Terrier på kryssarna. Inget fel på våra eldledningar och akan, men de duger BARA till självskydd.

    Med krympande numerär och budgetar får vi inte låsa oss i gamla ramar, hur har sjöstridskrafternas roll analyserats i framtida luftförsvaret, både som sensor och vapenbärare. Lek med tanken vad tex en begagnad Arleigh Burke eller varför inte haka på något av de europeiska fregattprojekten, så långräckviddiga sensorer och robotar flexibelt kan röras efter kusten eller för den delen skydda delar en expeditionär kår i ett kustnära missionsområde - det är riktig littorial warfare. Exempelvis sasa under Baltops 2000 när USS Ross låg på strömmen att hon ensam erbjöd luftförsvar mellan Nyköping och Uppsala på från bojen på Strömmen. HMS Daring har nyttjades för luftförsvaret av London under OS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra kommentar.
      Detta har självklart inte utvärderats eller analyserats av någon trots att det borde vara en självklarhet.

      I Sverige är vi som du säger låsta i vårt mindset att flottan inte har något kvalificerat LV, och kommer aldrig att få något heller.

      Här måste det hända något.

      Radera
    2. Att kalla kryssaren Gotland för ett kvalificerat luftförsvarssystem är att ta i. Visst, man satte dit några extra 40mm akan på akterdäck när katapulten försvann men att kalla den för luftvärnskryssare var lite väl optimistiskt även för den tiden.

      Något lfc fanns aldrig ombord, däremot en rudimentär jc. Vilket teknikmässigt motsvarade vad vi hade före Stril 50. När Stril 60 infördes så försvann de tekniska förutsättningarna för att effektivt leda jaktflyg från flottans fartyg.

      Beträffande om flottans fartyg ska vara en del i luftförsvarssystemet, så visst. Med länk 16 m fl så kommer äntligen den förmågan. Fast jämfört med en PS 861 så blir nog alla fartyg en tämligen dyr sensor, inte minst med tanke på att personalen är vår dyraste resurs idag.

      Radera
    3. Arleigh Burke klassen är förmodligt vis det mest kapabla ytstridsfartyg som idag går att köpa. Med de senaste luftvärnsrobotarna så kan man nog också inkludera Norrköping och Gävle i luftförsvaret från bojen i strömmen, och därtill en kapacitet mot ballistiska robotar som vi idag bara kan drömma om. Dessutom så lär man också kunna slå ut eventuella S-400 och Iskander system vilka kan hota Sverige direkt på marken utan att ens behöva lämna svenskt vatten. Tyvärr så är det nog inte möjligt att komma över dessa begagnade, och nya så kostar de ca 12 miljarder kr styck. Sett över fartygets livslängd så kostar nog ett sådant fartyg mer än en miljard kr om året lite beroende på hur man använder det. Rent ekonomiskt är det ju inte omöjligt att införskaffa men de skulle ta en ganska betydande andel av försvarsbudgeten. Frågan är vad man får för pengarna relativt andra satsningar?

      Radera
    4. Tog kanske i lite när jag kallade Gotland en kvalificerad luftförsvarsenhet är nog att ta i, dock var hon ett väldigt intressant försök, men ack så kort. Hon skrotades readan 1960 utan ersättare efter Flygvapnets dolkstöt i Fb58. Även Göta Lejon och Halland med sina PS-47 torde ha gjort nytta i rikets luftförsvar. Men ingen av de Svenska kryssarna är ju riktigt jämförbar med en Dido eller Atlanta. Göta Lejon utreddes af för Terrier som sina Holländska kusiner "De Ryuter"/ "Seven Provincien".

      Ett fartyg kan göra mycket mer, medan hon är en länk i lv kedjan med sina sensorer och långräckviddiga vapen. Det vore tjänstefel att inte analysera sjöstridskrafternas möjligheter i rikets luftförsvar.

      Radera
    5. Ah, dolkstötslegenden igen ;-)

      Visst, PS-47 var en för sin tid kompetent radarstation. Men i och med Stril 60 och den automatisering av luftförsvaret som det medförde så blev det svårt att använda sig av sensorer som inte kunde länka in bild till lfc typ 1 eller rrgc. Det gick helt enkelt för långsamt att få fram informationen.

      För flottans eget skydd så undrar jag om inte valet av eldrörsluftvärn var bättre. 15 och 12 cm artilleri med zonrör torde ha varit mer tillförlitligt än de tidiga luftvärnsrobotarna som Talos/Terrier/Tartar.

      Idag erbjuder tekniken helt andra möjligheter. Det torde vara fullt möjligt att med länk 16 dela information från korvetternas radarstationer, även om det förmodligen ställer lite hårdare krav på utbyggnad av länkstationer för att få fullgod täckning på låg höjd över hav. Men är Visbykorvetterna egentligen intresserade av att sända med sin luftspaningsradar kontinuerligt?

      Radera
  3. Precis som mycket annat är luftvärnet ett "system av system".

    Nu tar vi ett steg genom att byta ut rb-70.
    Nästa steg blir att byta ut rb-97.

    När vi har gjort det har vi förhoppningsvis ett kvalificerat luftvärn.

    "- inte färdigutvecklat!"
    "- ett mycket osäkert kort då Sverige blir en av de första kunderna"

    Vad är det för argument? Hur många av dagens system i flottan hade vi haft om vi resonerat så?

    Lägg energi på att få en vettig Lv-förmåga på Krv Visby istället för sådant struntprat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Argumenten är riktade mot att denna robot ska kunna ersätta 20st JAS 39E (i praktiken 40) vilket även du vet att den aldrig kommer att kunna göra.

      Argumenten är INTE MOT roboten som ersättare till RBS-70. Där fyller den nog sin funktion mycket väl.

      M.h.t ministerns uttalande, och den i övrigt ansträngda försvarsekonomin, hur och när tror du ett långräckviddigt lvrb-system ska anskaffas då? Den finns ju inte ens med i mtrl-planen som sträcker sig till 2020?

      Om du läser bloggen så kan du dessutom hitta ett stort antal inlägg där lvrb till Visby avhandlas. Men det är en helt annan fråga än denna.

      Radera
    2. Med tanke på att regeringen beställt att FMV ska handla från hyllan(redan utvecklat och battle proven) och sedan med andra handen beordrar FMV att beställa ett ej utvecklat och battle proven system. Det är det som vi kritiserar.

      Radera
    3. Daniel, den strikta materielförsörjningsstrategin är ändrad men den du nämner låg fast när LV6 och FMV pekade ut IRIS-T.

      J.K Nilsson

      Radera
    4. Materielförsörjningens inriktning säger följande:

      Följande principer bör tillämpas:
      • Vidmakthållande och uppgradering av befintlig materiel bör, om det är ekonomiskt försvarbart och operativa krav kan uppnås, väljas före nyanskaffning.
      • Nyanskaffning bör, när sådan är nödvändig, i första hand ske av, på marknaden befintlig, färdigutvecklad och beprövad materiel.
      • Utveckling bör genomföras först när behoven inte kan tillgodoses enligt ovan.

      När det gäller IRIS-T så borde det omfattas av den första punkten eftersom detta är en befintlig robot. Notera också att det står "bör" och inte "ska".

      Radera
  4. Sveriges urusla sk "försvarspolitiker" kan närmast jämföras med klåfingriga 3-åringar. De måste hela tiden pilla på allt som de inte begriper!

    Flygsoldat 113 Bom

    SvaraRadera
  5. Först en ÖB som hastig lämnar Sälen med magsjuka. Nu sjukskriven i två veckor på grund av utmattning... Luktar skumt. Vad blir nästa steg? Längre sjukskrivning pga att ÖB gått in i den berömda?
    Undrar vem som regisserat detta? Äntligen ÖB vågat säga sanningen så skjuts han i ryggen. Han lär inte få en fin befattning i Bryssel som sin föregångare efter sin pensionering som Överbefälhavare...
    Jaja hoppas det bara är jag som är konspiratorisk.

    Kn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Regisserat detta?

      Jösses,,,nu förstår jag varför rikspressen har börjat att ta bort kommentarer på nätet.

      Radera
    2. Det PERSONEN som innehar befattningen ÖB minst av allt behöver nu är skriverier som dessa. Alla vi som drabbats av "utmattning" vet hur illa och obeskrivligt för andra det är. Ingen som inte varit där själv kan begripa fast de säger: jag förstår...
      Låt ÖB vila upp sig utan en massa spekulationer om bakomliggande orsaker! Vi som officerare borde ha fingertoppskänsla nog att låta ÖB vara i fred under sjukskrivningen, kroppen och hälsan bryr sig inte om grader och befattningar.
      /Också kn

      Radera
  6. Finlands nya luftvärn. Nåt för samarbete? http://www.defenseprocurementnews.com/2013/01/16/finland-updating-its-air-defense-systems/

    SvaraRadera
    Svar
    1. NASAMS har för kort räckvidd, sämre än vår gamla Hawk.
      Men den är säkert mycket prisvärd i förhållande till sin kapacitet

      Radera
    2. Det gamla vanliga dilemmat,,,alla beundrar Finlands försvars budget och förmåga att ta ut mera effekt av systemet än Sverige,,,men i slutändan vill ingen befatta sig med undermålig finsk materiel...

      Radera
  7. Läs gärna Öv Klevensparrs inlägg på Wiseman.

    SvaraRadera
  8. Till alla som säger att ÖB först nu blir klarspråkig. Jag uppfattar inte att någon i försvarsledningen inte är rak och tydlig men det innebär ju inte att de pratar med den politiska nivån via medierna. Brukar vara kortsiktiga vinster. Hoppas ÖB snart tillbaka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Historiskt sett har i stort sett samtliga ÖB (Hederstedt undantaget) uppfattats som mer frispråkiga ju längre deras ämbete förlöpt. Som pensionärer talar de helt fritt. Över detta kan man fundera.

      Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna