24 april 2013

Ryska påsken igen!


Skriver i kväll ett tredje inlägg om "ryska påsken" då mediabevakningen och nyheterna i ämnet fortsätter att flöda samtidigt som nya uppgifter kommer fram.

Den mest uppseendeväckande nyheten levererar kollegan Antonsson då han framför uppgifter som varken SvD eller Försvarsmakten tidigare tagit upp. Uppgifterna gör gällande att en rysk Mainstay A-50 utrustad med störsändare (vilket förvisso inte är särskilt sannolikt då det är en flygburen radar, och inte ett flygplan avsett för att bedriva telekrig/störsändning) skulle agerat bakgrundsstörare under delar av flygföretaget. Om uppgifterna stämmer, vilket man dock bör ha ett kritiskt förhållningssätt till, så är det med stor sannolikhet väldigt unikt, och väldigt oroväckande. Har Ryssland genomfört aktiv radarstörning mot Sverige sedan kalla kriget?

Westerholm skriver i dag ett mycket läsvärt inlägg om dessa händelser och påstår indirekt att det skulle vara näst intill kriminellt att Silwer ljög för svenska folket och media om detta? Delar dock inte den uppfattningen då det är högst olyckligt att uppgifter som dessa läcker ut. Skulle Silwer eller någon annan företrädare för Försvarsmakten stå i TV och erkänna att ja, den ryska störsändningen var perfekt för att slå ut radarn vid X och X? Nej, Westerholm, det vore oerhört oproffsigt att bekräfta om vi nu blev blinda under en begränsad tid den där påsknatten. Nu vet vi inte om de uppgifter som olyckligt läckt ut stämmer, och man får hoppas att ingen heller kommer att bekräfta detta i så fall.

Det som Westerholm däremot har helt rätt i är att Försvarsmakten gärna ger förskönande bilder till det politiska systemet varför det politiska systemet gör fel prioriteringar. Detta är ett mycket stort problem inom Försvarsmakten generellt sett där politiker vid förbandsbesök allt för ofta får en glättig presentation av allt bra förbandet lyckas göra, och allt för sällan om de uppenbara bristerna och problemen. Vilken förbandschef vill framstå som negativ?

För den som vill sova gott så kan man gärna läsa sagan om det svenska försvaret. Men var inte oroliga. Sverige har beredskap med JAS 39 Gripen dygnet runt, året om.

Media: SvD 1 2 3, DN 1YA, SMP, Sydsvenskan,
Bloggar: Cornucopia 1 2, Random thoughts, Svenska Freds, Wiseman, Wiseman

12 kommentarer:

 1. Det som ej bör ska komma ut är om den eventuella störningsmattan var effektiv eller ej.
  Dock, har ryssarna gjort detta hoppas jag innerliga att det kommer till allmänheten kännedom och att någon kunnig förklarar betydelsen av detta för folket.
  Om inte en krigshandling så en enorm provokation!

  //Jonas75

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jonas, jag instämmer helt och hållet!

   Radera
 2. "Det som Westerholm däremot har helt rätt i är att Försvarsmakten gärna ger förskönande bilder till det politiska systemet varför det politiska systemet gör fel prioriteringar."

  Ja, Försvarsmakten publicerar ju till och med en hel tidning som har detta som huvuduppgift.

  SvaraRadera
 3. Radarstörning används ALLTID i samband med flyganfall. Det är lika vanligt som kamouflagefärg och annan maskering av militära objekt. Att använda radarstörning i fredstid är dock ovanligt. Men nu har vi uppenbarligen hamnat i en ovanlig situation, nämligen kalla kriget 2.0.

  Det första som måste göras är att rensa Rosenbad från landsförrädare. Att ha sådana element i rikets ledning utgör nämligen en säkerhetsrisk. Därefter måste Försvarsmakten ges möjlighet att upprusta till en rimlig nivå. Det senare innebär att försvarsanslaget inledningsvis höjes med en faktor 3, för att senare anpassas till erforderlig nivå.

  Alternativet är att söka ryskt medborgarskap. Välj själv det alternativ som önskas!

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 4. Flygsoldat 113 Bom,

  Nej radarstörning används faktiskt inte alltid i samband med flyganfall.
  Radarstörning annonserar anfallet.
  Anfaller man på låg höjd, anflygning under radartäckning med snabb stigning i samband med vapenfällning så är störning inte alltid nödvändigt.

  //Jonas75

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Jonas Hedlund
   Ok, ingen regel utan undantag!

   Flygsoldat 113 Bom

   Radera
 5. Hej Skipper!
  Granska dina källor mer kritiskt.
  Det här inlägget är ju snudd på desinformation.
  Jag kan bara konstatera att både A. och W. har
  ”noll koll på läget” vad gäller aktuell händelse.
  // Den gamle

  SvaraRadera
 6. Nu har regeringen ljugit så mycket att de inte längre kan skilja på lögn o sanning.
  Karin måste ändå vara årets svenska lögnare. Jag som trodde att våra politiker skulle vara ärliga och sakliga. Den som ljuger mest blir statsråd.

  SvaraRadera
 7. Märker inte den som stör, om störningen lyckas?

  SvaraRadera
 8. Den gamle: Det är väl lika mycket desinformation i dina påståenden?
  Vilka belägg har du att allt är fel och alla bloggare har fel? Vilken position har du?
  Jag kan bara hålla med Skippers analys om att FM generellt skönmålar situationen och försvarets förmåga. Detta inkluderar förbandschefer som verkar vara "överpositiva" enligt gällande protokoll.
  Varför FM ger två olika versioner avseende incidentberedskapen där man påstår en sak på sin hemsida 24-7-365 dagar om året och en annan i sin årsredovisning är en gåta för mig. Främmande makt bryr sig väl inte nämnvärt om öppna källor då man kontrollerar detta själva irl så hemsidan kan väl bara vara avsedd att invagga svensken i en falsk trygghet.

  SvaraRadera
 9. Jag satt så att säga på ”första parkett” när det aktuella företaget dök upp i Finska viken.
  //Den gamle

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna