29 juni 2013

Att beskriva saker för vad de är - Löpa 2

I dag skriver DN:s reporter Ewa Stenberg en mycket intressant artikel om försvaret och försvarsmateriel. 

Det obefintliga artilleriet avhandlas tillsammans med visbykorvetterna där jag för övrigt anser att Widman, om hans uttalanden stämmer, är lite fel ute. För 10 år sedan hade det varit mer korrekt om vi hade haft dagens facit. Men nu har vi två korvetter av version 5 levererade även om det finns en del övrigt att önska. Bland annat ska hela ubåtsjaktsystemet HYDRA bytas ut innan det knappt har använts, vilket ändå får betraktas som ett stort misslyckande. Det finns de som påstår att delsystem alltid behöver omsättas med jämna mellanrum, vilket är en mycket dålig ursäkt i just detta fallet. Att det fortfarande saknas lv-robot vet vi också. Men det är inte detta som är anledningen till detta inlägg.

Det är mycket glädjande att det var någon, i det här fallet Stenberg som nappade på min uppmaning från inlägget om rikspjäsen att ta upp frågan om sjöoperativ helikopter för ubåtsjakt på amma sätt som man gjort rörande det obefintliga artilleriet. I mitt inlägg skrev jag följande rader.

Något som är allmänt känt, men som ännu ej fått något genomslag i media trots att flera försvarspolitiker till och med debatterat ämnet i rikdagen under ledning av Allan Widman (fp) är den totala avsaknaden av helikopterburen ubåtsjakt, en förmåga som nu sannolikt är helt förlorad och kommer kräva många år för att återta, om den ens är möjlig att återta till samma nivå som tidigare? 
Vilket av de stora mediahusen blir först att ta upp detta så viktiga ämne till debatt?

Det blev Ewa Stenberg och DN som gjorde det. Det var även detta som renderar i ett nytt inlägg "att beskriva saker för vad de är".

I det här fallet är det inte skribenten utan FMV som uppenbart inte beskrivit saker för vad de är för DN:s reporter. Stenberg har inför artikeln varit i kontakt med FMV:s chef för helikopteravdelningen som uppenbart har skönmålat svaret på en fråga som man definitivt förstått innebörden av.
Helikopter 14, som S-regeringen beslutade att köpa 2001 för drygt sex miljarder kronor. De skulle ha slutlevererats 2008, nu levereras de helikoptrar som kan användas för ubåtsjakt först 2014. Fram till dess får den svenska militären klara sig utan den förmågan, för det finns inga andra helikoptrar som går att använda till ubåtsjakt.
Det här är verkligen att vilseleda så väl journalister som svenska folket. Det står fullständigt klart, vilket även har debatterats i riksdagen, att den helikopter som levereras under 2014 till Helikopterflottiljen och 3. skvadronen i Kallinge inte på långa vägar har kapacitet och förmåga för ubåtsjakt. Helikopter som levereras kan flyga, men inte utföra några sjöoperativa uppgifter alls.

Sonarsystem och ledningssystem kan i bästa fall enligt uppgifter finnas på plats runt 2019-2020. Om vi kommer att få se en helikopter beväpnad med ubåtsjakttorped i framtiden återstår att se. I dagsläget har Försvarsmakten inte ens gjort en beställning på ett vapenpaket.

Att FMV ger media svaret att vi har en helikopter för ubåtsjakt redan nästa år är en lögn utan dess like. Sluta skönmåla och beskriv saker för vad de är. Jag hoppas verkligen att Ewa Stenberg kommer att följa upp detta reportage och ställa FMV mot väggen.

Att beskriva saker för vad de är - Löpa 1

4 kommentarer:

 1. Dessvärre är han ju långt ifrån ensam på ljugarbänken.

  http://www.forsvarsmakten.se/sv/om-forsvarsmakten/Lattlast-information-om-Forsvarsmakten/Standig-beredskap/

  "Dygnet runt, året om står ett antal JAS 39 Gripen i beredskap för att avvisa främmande flygplan som utan tillstånd tagit sig in på svenskt luftrum."

  SvaraRadera
 2. @ Skipper

  Nu är detta ju inte den enda lögnen som levererats på sistone....

  Hela korthuset är ju uppbyggt på lögner och fria fantasier i power point!

  Det kan även vara på sin plats att påpeka att RIKSPJÄSEN inte är en RIKSPJÄS utan en RIKSPROTOTYP d.v.s. en rullande experimentverkstad (enligt ansvarig på FMV)

  Alltså är RIKSPJÄSEN - vilken egentligen är en RIKSPROTOTYP - egentligen bara en RIKSILLUSION, ett epitet man även kan använda på den lilla operettförsvarsmakt som finns kvar...

  Apropå helikopter 14 var det ju intressant att läsa att "experterna" på upphandling av försvarsmateriel - FMV - skrivit ett så uselt kontrakt med tillverkaren att det skulle kosta lika mycket att bryta som att fullfölja. Det är inte konstigt att 43 miljarder per år inte genererar någon försvarseffekt att tala om!

  Ledningssystemet till hkp 14 är väl även det värt att granskas under lupp. Jag har hört en prislapp som skulle få vilken skattebetalare som helst att börja tugga fradga av ursinne. När ska man våga sätta tummen i ögat på SAAB och inte låta företaget skära guld med täljkniv utan att leverera användbara produkter till ett anständigt pris....

  Nästa svarta hål är PRIO. Jag undrar hur många miljarder prestigen kommer att kosta...  SvaraRadera
 3. FMV (Försvarets Mesyrverk) är inte särskilt affärsmässiga. Där sitter ett gäng amatörer som möjligtvis klarar av sina privata inköp, dock utan att pruta. Vilken gammal hederlig hästhandlare som helst skulle göra bättre inköp till en bråkdel av kostnaden. Problemet med hästhandlare är att sådana har de affärsmässiga talanger som krävs, men saknar CV. I avsaknad av CV är hästhandlare tyvärr inte anställningsbara inom de statliga verken.

  SvaraRadera
 4. Föreställningen att förmågan till helikopterburen ubåtsjakt skulle infinna sig synkront med FMV överlämning till FM av materielsystemet HKP14B vittnar om såväl avgrundsdjup brist på kunskap som en besvärande naiv inställning till frågans komplexitet.

  Saliga äro de enfaldiga, ty de kunna le åt eländet...

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna