30 juni 2013

ÖB i en längre intervju i TV4

Efter att ÖB hade landat i Visby och blev intervjuad av SVT så begav han sig in till Visby och en längre intervju med TV4. Här kan vi ånyo konstatera att ÖB kraftfullt tonat ned sin retorik. Sex minuter in i inslaget svarar ÖB bland annat på frågan huruvida ÖB anser att Sverige kan försvaras här och nu av den försvarsmakt vi har i dag? Svaret blev "Absolut!"

Sverker%20G%C3%B6ransson%20om%20f%C3%B6rsvarsdebatten


Att Försvarsmaktens mediastrategi i årets upplaga av Almedalen handlar om att lyfta fram de positiva sakerna med Försvarsmakten är helt uppenbart. ÖB trycker på samma saker, försvarsmaktens positiva leverans här och nu, i såväl SVT som i TV4. Bra att allt positivt lyfts fram, men när TV4:s programledare lyfte fram de problem som tidigare debatterats i media, även av ÖB, så märktes tydligt att dessa saker inte skulle manglas igenom igen. ÖB ville inte ta frågorna på det sätt man kunnat hoppas på.

Det här kan ju ha flera anledningar. Bedömningen är att förhållandet mellan Försvarsmakten och Försvarsdepartementet under de senaste två månaderna börjat tina något. Av den anledningen kan det vara så att ÖB inte vill hälla ner en ny hink med is i den dialogen. Det handlar om prioriteringar helt enkelt. Har man följt debatten och retoriken i detalj under en längre tid så kan man tydligt se att det skett en förändring, detta samtidigt som ÖB mellan raderna och i korta övergångar ändå (fortfarande) säger att man måste uppnå balans rörande verksamhet, personal och materiel.

Huruvida det här är rätt väg att gå, och om det är rätt retorik återstår att se. Det vi dock redan nu kan konstatera är att det kommer bli väldigt svårt att framgent diskutera Försvarsmaktens förmåga eller oförmåga att försvara Sverige här och nu när ÖB svarat "Absolut ja" på den frågan. 

4 kommentarer:

 1. Delar din uppfattning. Tydligt att Försvarsmakten retirerat i dessa frågor. Tyngdpunkten ligger att döma av dagens intervjuer på det som är 1A i mediehantering. Att hänvisa till människor och känslor. Här handlar det om all personal som gör ett oerhört bra jobb just nu när det pågår stor övningsverksamhet i Östersjön. På så sätt desarmerar man också frågan kring den verksamheten eftersom man är först att föra den på tal och man kan utgå från att journalisterna är minimalt pålästa i denna aspekt av ämnet.

  SvaraRadera
 2. Klart att vi kan försvara oss här och nu!

  Fast det är klart, det förutsätter givetvis att angriparen utgörs av max pluton beväpnade med varsin vässad mango...

  Skämt å sido.
  Synd att ÖB ger vika för det politiska trycket. Skall bli intressant om några år att få läsa vad han egentligen tycker. Jag utgår då ifrån att han fungerar som övriga pensionerade generaler.

  SvaraRadera
 3. Det verkar som om vår ÖB slutit avtal med Mefistofeles. Nedtonad retorik mot större budget. Vad man kan lära av sagan är att man alltid blir blåst, hur sockrat budet än må vara. ÖBs agerande är märkligt, då ett undergräver hans trovärdighet. Varför inte tala klarspråk? Läser i dagens SvD att även utländska aktörer börjar höja på ögonbrynen. Slutresultatet lär landa i "nya rationaliseringar", omfördelningar och höjning på 1.5 miljard.

  SvaraRadera
 4. Har sett ÖBs intervju ännu en gång och förstår ingenting. Undergångstonerna är bortblåsta och han är nu bästa kompis med försvarsministern. Hans tidigare utspel om att FM kan tvingas lägga ner en hel försvarsgren känns väldigt avlägsna. Jaha då tummade väl ÖB på sanningen tidigare, allt är frid och fröjd och moderaterna har haft rätt hela tiden. Vi kan lägga ner debatten.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna