11 februari 2014

Gästinlägg: Tron är bara halva sanningenDagens gästskribent har under flera år förekommit i kommentarsfältet här på bloggen. Mest känd är han förmodligen som gästskribent hos Chefsingenjörens numera något avsomnade blogg. Chefsingenjören blev som bekant uppsagd från Försvarsmakten via SMS då han valde att inte skriva på utlandsobligatoriet och har därmed bytt arbetsgivare. Glädjande nog har gästskribenten valt att fortsätta skriva intressanta inlägg, nu på den här bloggen istället. Välkommen hit Sumatra

/ Skipper

----------------------------------

Vi hör våra militära chefer uppmuntra personalen att delta i debatten men oroar sig för personangrepp på bloggar och twitter. Nu är det ju inte på deras bloggar försvarsdebatten förs och enligt mitt förmenande så håller bloggägarna efter kommentarsfälten på ett föredömligt sätt. Vad som sägs och uttrycks på bloggarna, är för dem klart underordnat att någon broder ilsknar till över sakernas tillstånd.  Gud må förlåta denne broder somliga rader, ty det är ganska magert med seriösa beskrivningar av egna och andras militära förmågor från den politiska nivån.

Vi var nog inte så få som blev kraftigt besvikna, när de nya moderaternas försvarspolitik klarnade. Kanske inte så konstigt om någon broder i frustration gör som den arge klockmålaren och lackar ur.

Redan gamle Fröding kunde på sin tid förvånas över fenomenet med oväntade förändringar;
Dock syns mig sällsamt, att det enda sannaså underbart kan byta form och färg.
Det som istället borde oroa är att ”ansvariga” politiker gör utfästelser av typen "hela Sverige skall försvaras".

Det är förmodligen bara nästan halva sanningen, fast fel halva. Kanske lite som hos Bette Midler; 
”Jag vet aldrig hur mycket av det jag säger som är sant”. Den andra halvan innehåller bl.a. uppgifter om hur länge detta försvar går att upprätthålla och med vad detta försvar skall ske och hur den dimensionerande motståndaren är beskaffad.

Syftet med verksamheten verkar vara att hålla svenska folket i okunnighet om tillståndet i Försvarsmakten, enligt principen Det man inte vet, har man inte med att göra. 

För mig verkar det osannolikt om man själva verkligen tror på det man själva säger. Ett omtänk eller ett tänk överhuvud taget är nog långt borta, för som Camus uttryckte saken Att börja tänka är detsamma som att börja bli ´underminerad´." Det lär dock bli gott om tid för begrundan för våra blivande oppositionspolitiker efter valet. Ty efter dina ord skall du dömas rättfärdig, och efter dina ord skall du dömas skyldig (Matteus 12:37). Det är egentligen ganska enkelt. Som varje småbarnsförälder vet, luktar det illa så byter man. Återstår bara problemet med vad man skall byta till, nu när alla partier ”triangulerat” sig in i det mitterstas innersta.

För 10-15 år sedan var ordet förändringsobenägen en stämpel man satte på personal inom sjukvården, polisen, försvaret m.fl. ställen, för den som inte omedelbart bejakade anbefallda ”förändringar”. Det intressanta är att i nuläget har de förändringsbenägna bytt plats och benämning med de förändringsobenägna. Intressant fenomen!

I nuläget skulle vi behöva fler förändringsbenägna i beslutsfattande positioner inom försvars- och säkerhetspolitiken, fast det lär väl inte inträffa inom överskådlig tid. Det går säkert bra att hitta anhängare av det rådande paradigmet: "Keiner ist so verrückt, dass er nicht einen noch Verrückteren findet, der ihn versteht.", som Nietzsche uttryckte saken. 

Kanske enklare att bekymra sig om tonfallet i vissas kommentarer ändå.

/ Sumatra

27 kommentarer:

 1. Äsch, med 8-10 sökande till varje plats, så är det nog ingen fara på taket...

  SvaraRadera
 2. Det är valår, dvs politikernas prioriteringar finns på annat håll än hos ett särintresse. Försvarspolitiker talar om förstärkningar och de satsar. Kollegor i höga positioner väljer att i bästa fall förneka FM svagheter. Vi väntar inte på systemkollapsen, vi är i den. Men bilen går bra...

  SvaraRadera
 3. "Keiner ist so verrückt, dass er nicht einen noch Verrückteren findet, der ihn versteht."
  Betyder: Ingen är så galen att han inte hittar en ännu galnare som förstår honom.

  SvaraRadera
 4. "Keiner ist so verrückt, dass er nicht einen noch Verrückteren findet, der ihn versteht."
  dvs. Ingen är så galen att han inte hittar en ännu galnare som förstår honom.

  SvaraRadera
 5. Jag älskar medborgare som verkligen vill att Sverige skall försvaras och handlar därefter. Vi kan kalla dem "bakåtsträvare". Rikets säkerhetspolitiska problem består i att "bakåtsträvarna" alltmer ersätts av naiva och aningslösa individer som aldrig upplevt bränsle- och livsmedelsbrist, än mindre ett månadslångt el- och teleavbrott.

  SvaraRadera
 6. @ F-soldat Bom

  Det samhälle som har tagit höjd för ett månadslångt elavbrott finns inte på världskartan. Önskar hellre en starkare försvarsförmåge före att spendera pengar på oljeförråd, matförråd, drivmedelsförråd för en nation omfattandes 9 miljoner invånare under en tidsperiod om 6-12 månader.

  Det finns intressant säkerhetspolitisk litteratur du kan ta del av vilket berör tidsperioden efter 1945 om du vill utveckla dig.

  Avslutningsvis kan jag upplysa Sumatra om att FM i alla avseenden är ramstyrt vilket innebär att det oavsett utfall av valet i september ej kommer att förändra sakernas tillstånd. för FM. Skall dock bli intressant hur lång tid efter valet som det börjar att knorras om att socialdemokraterna och miljöpartiets försvarspolitik ej förändrar inriktningen för FM.

  Det finns två sanningar:
  Man vinner aldrig ett val på försvarspolitiken.
  Man förlorar aldrig ett val på försvarspolitiken.

  Har man ej insett det kan man börja blogga om annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det egentligen för mening med en höjd ambition för det militära försvaret utan en grundläggande krisberedskap? Hur skulle försvarsviljan vara hos rikets ledning såväl som hos Försvarsmaktens personal i en konflikt om stora delar av befolkningen svälter och/eller fryser ihjäl i ett strömlöst land utan mat?

   Att det civila försvaret avvecklades, trots alla ord om ett vidgat säkerhetsbegrepp, är nog den mest tragiska delen av försvarskollapsen.

   Radera
  2. Att FM är ramstyrt innebär långt ifrån att ramen – likt en naturlag - är en gång för alla given.

   Eftersom förväntningarna inte är så högt ställda på (s) och (mp) avseende försvarspolitiken, så tror jag inte att den framtida besvikelsen kommer att kunna mäta sig med de moderata väljarnas besvikelse över De Nyas kovändning i försvarsfrågan.

   Du har nog rätt i att ”man” varken vinner eller förlorar politiska val på försvarspolitiken. Däremot lär oss historien att hela folk kan förlora sin nationella frihet och självbestämmanderätt på att inte ha tagit frågan på allvar. Att komma på en hedrande andraplats kan vara förbundet med ett högt pris i dessa sammanhang.

   När det gäller förrådshållning av – bl.a. för folkförsörjningen – viktiga varor, så skall behovet ställas mot landets förmåga att militärt skydda handel och sjöfart i ett krisläge. Förr hade vi både bra förrådshållning och god förmåga till militärt skydd av den import och export som vårt land är extremt beroende av. ”Någon” har ändrat på båda dessa viktiga parametrar.

   Nu handlade inte mitt inlägg om detta, utan mer hur man uttrycker sig och förhållandet till fakta och någon form av sanning och påvisbar riktighet i det man säger och gör.

   Din avslutande mening är lite förbryllande; ”Har man ej insett det kan man börja blogga om annat”?

   Radera
  3. Anonym 23:26
   Det första du kommer upptäcka vid ett fientligt anfall är att belysning, radio och television slocknar. Det andra du kommer varsna är att bankomater, kassa-apparater, bensinpumpar, telefoner, datorer, kylar, frysar och spisar är obrukbara. Det tredje du kommer varsna är att en hungrig, frusen, trött och utmattad individ i ett kollapsat samhälle är värdelös som soldat.

   Lycka till med din starka försvarsförmåga!!!

   Radera
  4. Det var en av anledningarna till att vi hade ett totalförsvar. Det som vi klarade av när vi var fattigare är rimligt att klara av i dag, om vi prioriterar om.

   Radera
 7. "8-10 sökande till var plats" då det egentligen handlar om lindrigt internetintresse och inga riktiga sökanden och kan jämföras me företagsevalueringarna före internetbubblan sprack. Företaget fick sin värdering baserad på antalet "hits", även om det inte tjänat in en krona.

  Jag satt med på affärsförhandlingar där vuxna och erfarna affärsmänniskor intalat sig att det var den verkliga världen de förhandlade om. Nu förväntas det bli bra efter 2013... Allting löses då.

  SvaraRadera
 8. När man inte ser skillnad på rött och blått, spelar det någon roll om man röstar då?
  Eller är det bättre att inte ge sitt samtycke till processen som helhet genom att nöta sofflocket?

  SvaraRadera
 9. Bäste Sumatra, jag är ledsen men jag måste beslå dig med en felaktighet. Det var Heinrich Heine som myntade uttrycket "Keiner ist so verrückt....". Han säger det angående tyskarnas karaktär i reseboken "Die Harzreise".

  Uttrycket har senare felaktigt tillskrivits Nietzsche.

  Nu ska jag sluta besserwissra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lugnt.

   Nietzsche blev ju galen och jag förstår hans skrifter till fullo. Därför anade jag inte att Heine var inblandad.

   Radera
 10. Bäste Sumatra, jag är ledsen men jag måste beslå dig med en felaktighet. Det var Heinrich Heine som myntade uttrycket "Keiner ist so verrückt....". Han säger det angående tyskarnas karaktär i reseboken "Die Harzreise".

  Uttrycket har senare felaktigt tillskrivits Nietzsche.

  Nu ska jag sluta besserwissra.

  SvaraRadera
 11. Anonym 23:26
  Det första du kommer att upptäcka vid ett fientligt anfall är att belysning, radio och television slocknar. Det andra du kommer varsna är att bankomater, kassa-apparater, bensinpumpar, telefoner, datorer, kylar, frysar och spisar är obrukbara. Det tredje du kommer varsna är att en hungrig, frusen och utmattad individ är värdelös som soldat.

  Lycka till med din "starka försvarsförmåga"!

  SvaraRadera
 12. Underbart inlägg! Gott med ett skratt innan läggdags. Välkommen tillbaka, Sumatra! /C

  SvaraRadera
 13. Men om jag nu tillåts fortsätta att spekulera i galenskaperna och att ingen får tolka detta inlägg som rasistiskt får jag framföra följande funderingar. Vad är sannolikheten för att ex Ryssland om runt 20 år skulle vilja anfalla och ta vårt land genom ett militärt angrepp. Jag menar, vi har ju som nation genom århundraden krigat mot ryssar och både vunnit och förlorat, men aldrig inom vårt nuvarande lands gränser. Men, ok idag är väl sannolikheten så nära noll man kan komma, men om 20 år? Tja, vad vet jag men i vart fall troligen en mycket liten risk. Men, om det nu skulle hända så är väl frågan om hur mycket militär förstörelse med därvid uppkomna förluster vi skulle få utstå innan vi blev ockuperade. Sedan måste man fråga sig hur livet skulle gestalta sig om c:a 20 år i ett av Ryssland ockuperat samhälle. Tja, om man ser på hur Ryssarna lever idag, åtminstone i storstäderna tycks deras liv vara ganska lika vårt. Javisst, man har begränsad yttrandefrihet och i Sveriges fall skulle det stå andra namn på dörrarna i riksdagshuset, men för gemene man torde inte skillnaden vara så påtaglig. Vi skulle ha våra jobb att gå till och vår polismakt skulle få "hjälp" av rysk vilket torde göra att våra "blöjrånare" och annat löst folk fick annat att tänka på till allmänhetens fromma.

  Men det finns ett annat hot mot vår kultur och frihet som vi inte har något som helst försvar mot utan i stället gör vad vi kan för att uppmuntra. Jag tänker på vår nuvarande invandring av militanta muslimer vars mål är att införa sharialagar i vårt land med allt vad detta innebär. Jag talar alltså inte här om vår invandring i stort utan bara kring de extrema grupper som redan fått fäste här. Ni kan ju redan på Youtube lyssna till en moderat riksdagsman som är Imam och med glad min svarar på frågor i det han förklara storheten i ett sådant samhälle. Precis som i Ryssfallet är sannolikheten i dag för ett sådant maktövertagande så nära noll man kan komma, men om 20 år! Vem vet, det enda jag vet är att ingen ens vågar ta upp hotbilden. Hur skulle det nu se ut om vi blev "ockuperade" av denna makt? Ja i vart fall inte militärt mer än kanske i någon kuppform. Men om vi tittar hur livet ter sig i sådana länder, ex Saudiarabien eller Iran så är det samhällen som i vart fall jag inte skulle vilja leva i. Ett samhälle avsevärt mer omvälvande än det Ryska. Nåväl, några tankar bara rörande eventuella framtida hotbilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 80 % av all religiös förföljelse sker mot kristna. Just i skrivande stund pågår etnisk rensning av kristna över större delen av Mellanöstern. I vårt land förekommer ingen etnisk rensning av kristna. Här är det judarna som är utsatta för detta fenomen, men jag noterar inte att någon verkar bry sig. Detta gör i alla fall mig upprörd.

   Radera
  2. Samtidigt som vi tycks vara låsta att över huvud taget prata om detta. Kom ihåg att jag i mitt inlägg pratade om spannet 20 år och bortom detta. Det militära tillkortakommanden däremot får man i vart fall ventilera även om man ibland får känslan av att tala för döva öron.

   Radera
 14. "Men aldrig inom vårt lands nuvarande gränser..." Öh, har du aldrig hört talas om slaget vid Sävar 1809? Eller de ryska härjningarna längs Roslagskusten? Ockupationen av Gotland?

  Hade historieböckerna tagit slut när du började på gymnasiet?

  SvaraRadera
 15. Eller förresten; slaget vid Lund och slaget vid Helsingborg? Är det inte inom Sveriges nuvarande gränser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessa slag var dock mot danskar så vitt jag minns...

   Radera
  2. Ja, än lyser den skånska myllan vit av danska skallar.

   Radera

 16. Lite rekommendationer till herr Schulte och andra moderater av den nya sorten.

  Regeringens hemsida för statistik.
  Militära utgifter 2007 42378 procent av statsbudgeten 5,51.
  Militära utgifter 2012 41251 procent av statsbudgeten 5.09.
  En ökning?

  Sipri anser att Sverige minskat sina militära utgifter under tio års tid.
  Se text och tabeller på deras hemsida.

  Herr Schulte tycker vi skall ringa FOI och fråga!

  Jag väljer att läsa deras rapport FOI-R-3508-SE från okt 2012.
  Försvarsutgifter i.... Av Peter Nordlund och Janne Åkerström.

  Några citat ur texten.

  "I en ny rapport från FOI jämförs försvarsutgifter i tio olika länder. Sveriges försvarsutgifter har minskat snabbare än i de övriga länderna."

  "De svenska försvarsutgifterna har gått från en första- till en sistaplats bland de nordiska länderna under 2000-talet, mätt som andel av BNP."

  "Sverige är ett av de länder inom Europa och Nato-sfären (inkl. partners) som kraftigast minskat sina försvarsutgifter, procentuellt, sedan millennieskiftet."

  Slutsats i rapporten.

  "De svenska försvarsutgifternas utveckling, under den studerade perioden, sticker ut i en internationell jämförelse. Bland studerade länder har Sverige haft den klart lägsta utvecklingen av försvarsutgifterna sedan år 2000 och BNP-andelen har gått från en topposition bland de studerade mindre länderna till en sista-position."

  Rapporten finns på FOIs hemsida att ladda ner och innehåller beskrivande tabeller, siffror och grafer för den intresserade.

  Jag vet inte riktigt vad det är för tabeller eller vad han vill visa med dem i sitt blogginlägg. Jag vet heller inte varifrån de härstammar.

  Med anledning av att risken är stor att jag svarar på fel fråga och därmed levererar fel svar, avser jag inte på något sätt bemöta herr Schultes senaste utsvävningar.

  Jag vill bara upprepa mitt tips till honom att, om det finns ett genuint intresse, ta det lugnt och läsa på vad som har hänt och ska hända inom försvarspolitiken. Jag tycker han kan börja med att få sina funderingar analyserade/rättade av Alliansens försvarspolitiker genom att ställa sina frågor till dem.

  Påminner om att den politiska Alliansviljan, i praktiken, vill att Sverige, om cirka tio år, skall kunna försvara en plats om förvarning fås, minst trettio dagar i förväg, under en vecka. Tillskjuts inte mer medel från och med 2015 försvinner även denna målbild i fjärran.

  Teaterdirektören.

  SUCK!

  P.S. Ni som varit med ett tag känner kanske igen formuleringarna om fel svar och frågor från förre FÖmins tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessvärre verkar min rubrik till kommentaren ovan ha försvunnit i cyberspace;-)

   "När tron är hela sanningen", ska det stå överst i kommentaren.

   Teaterdirektören.

   Radera
  2. Bara de intellektuellt underprivilegierade förväntas nog tro på de Nyas försvarstal. Ibland kan tillräckligt stor dumhet inte skiljas från ren illvilja eller så är det helt enkelt en diskriminering av verkligheten.


   Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna