6 november 2014

Svenska flottan är en NATO flotta i ryska ögonFick i dag ett tips via Twitter om webbsidan English Russia. Det intressanta är inte sidan utan en av de bilder som någon privatperson har tagit i stridsledningscentralen ombord på det ryska örlogsfartyg.

Det aktuella fartyget är Druzhnyy, en fregatt av Krivak I-klassen som under hela sin livslängd har tillhört ryska Östersjömarinen med basering i Baltijsk fram till att hon avvecklades från aktiv tjänst runt 2004. Hon var bl.a. utrustat med den spektakulära sjömålsrobot-torped SS-N-14 Silex som i grunden är en SS-N-9 sjömålsrobot med en ubåtsjakttorped hängandes under. Roboten kunde användas både mot fartyg, då man flög in med både robot och torped i fartyget. Alternativt kunde roboten släppa den målsökande torpeden i ett område där en ubåt bedömdes uppträda.

Druzhnyy som först hade bognummer 726, och senare 754 (ryssarna brukar byta) var ett fartyg som många svenska örlogsfartyg stött på ute på Östersjöns vatten under årens lopp.

När Druzhnyy avvecklades 2004 var tanken att hon skulle bli ett levande museifartyg i Moskva dit hon bogserades och förtöjdes. Det blev dock aldrig något museum, men hon ligger kvar där än i dag.

Det intressanta är som sagt de bilder (IK-blad) som fortfarande sitter uppsatta i stridsledningscentralen. Ett bildkollage ned rubriken NATO FLOTTOR visar den svenska korvetten HMS Stockholm (andra bilden från vänster) tillsammans med bl.a. en dansk Willemoes torpedbåt. Det visar tydligt på vilken syn Ryssland har på Sverige. Vi är ett NATO-land i deras ögon.Tack till @Darkwand för tipset.

10 kommentarer:

 1. Sverige
  1. samarbetar och övar med NATO, samt deltar i NATOs kolonialexpeditioner och
  2. för ganska fientlig politik mot Ryssland.
  Så Sverige är de facto en NATO-stat, förutom att NATO inte behöver skydda Sverige om något händer. Bra jobbat där.

  SvaraRadera
 2. Kul att du gillade länken :)

  SvaraRadera
 3. Druzhnyy var jag ombord på när hon (och en minsvepare av Yurka klassen) gjorde ett örlogsbesök i Göteborg nån gång på 80-talet. Roligt att se en av sjömännens reaktion när jag frågade honom om SS-N-14 systemet på fördäck ;-)

  Det var f ö tydligen bara de fartyg som hade fått högsta betyg i den årliga kontrollen som fick besöka utländska hamnar i den sovjetiska flottan.

  SvaraRadera
 4. Sannolikheten för att Ivan anser den Kungliga svenska örlogsflottan utgöra en del av den nordatlantiska försvarsorganisationens sjöstridskrafter får nog i sammanhanget ändå anses vara försumbar.
  I Natostaternas flottor saknas varesig strategi, beväpning eller tydliga rules of engament...

  SvaraRadera
 5. Alla som är förvånade, räcker upp en hand.

  Det vore bättre att ha goda relationer med ALLA sina grannar, än att de har bilder på oss som potentiella mål. Att de har dessa bilder har ju lite mer vårt smygande med det mesta att göra. Aldrig raka rör, utan en massa mummel om diverse kompromisser, anpassning med mera.

  Det bästa vore för Sverige som helhet att "odla ett rejält par nötter" och föra en politik som är likadan som den man säger att man för. Livet vore enklare för alla.

  SvaraRadera
 6. Tänk ändå vilket slöseri!

  I världens modernaste flotta är trettio års tjänstgöring ingenting för ett fartyg medan Ryssland redan pratar om museifartyg innan denna ålder;-)
  Korvetten på bilden fyller väl trettio tjänsteår till våren?

  Allt som inte var från Sovjetunionen var väl på den tiden från NATO, i deras ögon?

  Pust!

  F.d. Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 7. Instämmer med att vi bör ha goda relationer med grannarna.
  Ett sätt att visa det är att protestera mot Usas statskupp i Ukraina och dess stöd till fascisternas massakrer därstädes. Nu stängs rysk TV i lettland därför att den TVn talar om just fascister(som ju ogenerat viftat med naziflaggor) Detta Lettland där parlamentariker årligen deltar i SS-marcher.
  I England hotar de att stänga Rysslands TV Russia Today för att de låter separatistsidan skildras.

  SvaraRadera
 8. Öppen fråga (något off-topic) till er som verkligen kan materiel sidan:

  skulle en marin version av HKP 16 (antar att det är S-70 Seahawk som skulle vara aktuell)
  kunna fungera som ubåtsjakt resurs direkt, rätt av?
  Obeaktat kravet på utbildad och övad personal.

  Dessutom - kan en helikopter fungera som plattform för att bära en sjömålsrobot eller en
  långräckviddig attackrobot på samma sätt som ett flygplan?

  Skulle vara intressant att få lite fakta om detta.


  // Adam Holm

  SvaraRadera
 9. Kollade just din artikel i DN om u-båtsjakt.
  Nånting som jag alltid funderat över jag som är bergrumspervo och besökt en del av vårt fasta kustförsvar är varför blev det så löjligt bråttomt att avveckla kustförsvaret, ibland känns det som hela försvarsberedningen som tog det beslutet satt i knät på främmande makt, måste ju varit en kapitalförstörning av rent brottsliga proportioner och dom borde ställas inför rätta för förstörelse av allmän egendom..
  Lasse

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna