7 januari 2015

Medaljerad av Kungliga ÖrlogsmannasällskapetDet här inlägget har jag sparat för att börja året med att skriva något i positiv bemärkelse. Den 17 november tilldelades jag Kungliga Örlogsmannasällskapets guldmedalj under akademiens högtidssammanträde i Karlskrona, och jag vill genom detta inlägg tacka akademiens ledamöter för utmärkelsen.

I det pressmeddelande som skickades ut den 24 september framgick motiveringen. 
Kungliga Örlogsmannasällskapet, en av de kungliga akademierna och instiftat 1771, har beslutat att tilldela örlogskapten Niklas Wiklund akademiens guldmedalj. Wiklund tilldelas akademiens främsta medalj för synnerligen framstående gärningar inom akademiens ansvarsområde under pseudonymen ”Skipper”. 
Örlogskapten Niklas Wiklund, Tredje Sjöstridsflottiljen, har under flera år initierat och kunnigt engagerat sig i försvarsdebatten under pseudonymen ”Skipper”. Wiklunds engagemang i försvarsdebatten imponerar och de brister främst marina, i Sveriges försvarsförmåga som ”Skipper” har belyst samt även de förslag till lösningar han presenterat har bidragit till att skapa en försvarsdebatt värd namnet och att försvarsfrågan kommit upp inför rikdsdagsvalet. Samtidigt har debattviljan hos Försvarsmaktens personal ökat och öppenheten för en debatt om försvaret synes ha ökat.

Sammantaget motiverar detta att Wiklund tilldelas akademiens medalj i guld.

- Jag vill gratulera Niklas Wiklund till akademiens guldmedalj och tacka för ett utmärkt utfört arbete. Han har bidragit till att skapa debatt kring försvarsfrågor på ett mycket kunnigt och initierat sätt. Han har agerat i sann anda av Kungliga Örlogsmannasällskapet, säger, Thomas Engevall, ordförande för Kungliga Örlogsmannasällskapet.Det är givetvis mycket stort och hedrande att tilldelas en medalj från en kunglig akademie, och i synnerhet av den högsta valören guld som jag har förstått inte ens delas ut varje år.

Det här innebär också att det nu finns ett fysiskt bevis för att det numera är accepterat att som aktiv officer driva och deltaga i den alltmer intensiva försvarsdebatten, något som känns extra viktigt i tider då omvärldsläget försämras och vårt eget försvar krymper.

Högtidssammanträdet med medaljeringscermonin efterföljdes av en mycket trevlig middag på sjöofficerssällskapets mäss.


Det finns ytterligare en anledning för mig att rikta mitt tack till KÖMS.


Till helgen startar Folk & Försvars rikskonferens i Sälen dit jag mycket glädjande är inbjuden i rollen som "Skipper" (Jag har inga uppdrag från, och representerar således inte Försvarsmakten, SvD eller KÖMS utan enbart mig själv). Men att resa upp till Sälen och deltaga i konferensen är givetvis inte gratis, och det är något jag får bekosta ur egen ficka till skillnad från representanter från media, företag, myndigheter och andra organisationer.

Nu förhåller det sig dock som så att Kungliga Örlogsmannasällskapet har erbjudit sig att stå för mina omkostnader i samband med mitt deltagande i Sälen, vilket är mycket välkommet och något jag är ytterst tacksam för.

Jag vill genom detta inlägg rikta ett stort TACK till Kungliga Örlogsmannasällskapet för utmärkelsen och för sponsringen av mitt deltagande i Sälen!

14 kommentarer:

 1. Gratulerar! Mycket välförtjänt!

  SvaraRadera
 2. Grattis! Mycket välförtjänt!
  GMY

  SvaraRadera
 3. Grattis! Fantastiskt!

  SvaraRadera
 4. Vem skulle annars ha den? Chefsingenjören på sin tid eller Carl "WW" Bergqvist? Visst, men nu är det ditt idoga arbete vi saluterar.

  Grattis!

  SvaraRadera
 5. Stort grattis, Niklas! Tror du kommer trivas som fisken i vattnet under rikskonferensen och säkerligen göra stor nytta i diskussionerna! Sten

  SvaraRadera
 6. Ytterst välförtjänt Nicke! /Brassen

  SvaraRadera
 7. Ytterst välförtjänt och stort grattis!

  SvaraRadera
 8. Ett stort grattis till en eminent bloggare!

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 9. Bra jobbat !
  Med vänlig hälsning, Jonathan

  SvaraRadera
 10. Grattis och tack! Du gör om möjligt ditt land en ännu större tjänst när du informerar om försvaret och säkerhetsläget än när du faktiskt tjänstgör. Jag och många med mig har fått upp förståelsen för hur viktigt försvaret är tack vare bloggare som du och Wiseman och det har fått en påverkan för hur jag röstar i våra demokratiska val men även hur jag diskuterar omvärld och politik. Ni bygger en folkrörelse. Än en gång tack!

  SvaraRadera
 11. Vill verkligen gratulera dig! Vill även skicka ett tack till KÖMS som är i takt med tiden genom att stödja dig. Det hade inte hänt för trettio år sedan även om det var en hel del sanningar som hade behövts sägas då också. Du skall även ha tack för att du inte bara framföra kritik utan på ett konstruktivt sätt föreslår lösningar.
  /Örlkn i reserven

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna