19 februari 2015

SvD Kolumn: Olyckligt att Sverige framstår som svagt



I fredagens SvD skriver jag och ger min syn på senaste veckans försvarsrelaterade nyheter

Jag tar bl.a. upp det faktum att utrikesministern sägs ha lovat att vi inte ska landa med svenska JAS 39 Gripen i Estland under kommande flygövning. Jag kommenterar även uppgifter om att den kommande anslagsökningen till Försvarsmakten i dagsläget sägs vara endast 12,5% av Försvarsmaktens framställda behov. Jag kommenterar även hur ryska företrädare på olika sätt försöker påverka Sverige i en riktning som gynnar just Ryssland.

Läs kolumnen på SvD

Till helgen kommer jag att skriva ett längre inlägg här på bloggen om just finansieringen.

13 kommentarer:

 1. Sverige är svagt.
  När Palme var stöddig kunde han vara det för att Sverige hade ett försvar som omfattade 1 000 000 man (OK 150 000 var hemvärnsmän, men i alla fall). Hela kusten var täckt av befäst kustartelleri. Flygvapnet kunde grupera om till flygbaser spridda över hela landet. Vi hade ett fungerande luftvärn. Vi hade ett civilförsvar.

  Idag har vi inget försvar. Då kan man inte vara stöddig. Kanske läge att sälja vapen till Saudi så att vi har något alternativ till den ryska oljan som vi lever på idag.

  SvaraRadera
 2. Vi måste komma ihåg att vi lever i en demokrati, med fri åsiktsbildning.
  Se länk nedan (exempel på hur paradigm om försvarets nytta kan skifta)

  http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/anna-dahlberg-tolgfors-siktar-ratt/

  Hyllningskören för Tolgfors var väl inte överväldigande, men, regeringen var i full färd med att fortsätta fullföljandet av att göra Sverige skyddslöst under den tidigare handrlsminsitern, där Borgs budgetavdelning kickat Odenberg, efter att Borg förstått hur långtidsprognosen såg ut, (något som inte längre presenteras i Riksdagen, debatteras offentligt eller intresserar media)

  Det är alltid lätt att vara efterklok, men nog bör man reflektera, över människan som får, som springer på korta puckar, alla de militärer och yrkesofficerare som haft ett yrke och en kunskap, praktisk, teknisk, taktisk, operativ och strategisk, blev slagna på fingrarna, av förståsigpååarna, dvs handelsminsitern, och div press-entatörer.

  Ansvar går inte att utkräva i efterhand, mer än moraliskt, frågan är om människan någonsin lär sig av misstag, och hur det kommer sig att samma eliter, far hit och dit med vinden, utan att förstå att det är finansdepartementets budgetavdelning, alla kommer från Handels, oavsett regering, som är vinden.
  Att behålla egen kompetens att utveckla materiel, tar i anspråk utrymme av statsbudgeten, framåt, och det gillar inte budgetnissarna (och politikerna), så då tänkte man lägga ner FMV, och bara köpa från hyllan, att sedan all "marknadsmässig" upphandling, från äldrevård till vapenaffärer, är proppad med gråzoner och i många fall korruption, är en annan femma. Kopplingen mellan PR-byråerna, valbudgetar och de affärer våra politiker gör, kommer vi tyvärr inte åt. Naiviteten är omvänt proportionell mot flexibiliteten i åsiktsbildningen, och frågan är när det kommer pudlar från pressen, ursäkta, vi hade fel, vi trodde på Tolgfors kompetens, han vr ju trots allt Pingstvän och moderat, men det var banne mig en större trolöshet mot huvudmannen demokratin, än om sossarna hade gjort samma manöver, det vet man ju per definition är klåpare... S.W

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ansvar går inte att utkräva i efterhand..."

   Och när skall du då utkräva ansvar? Saknar ordet all mening för dig?

   "Kopplingen mellan PR-byråerna, valbudgetar och de affärer våra politiker gör, kommer vi tyvärr inte åt. "

   Förklara gärna hur detta hänger ihop med att du påstår att vi lever i en demokrati.
   "Vi måste komma ihåg att vi lever i en demokrati, med fri åsiktsbildning."

   Radera
 3. Det har börjat röra på sig, i den nationalekonomiska debatten, ekonomistas tex
  Statsbudgeten lever i en kvaralsskapitalistsk, och bl.a Assar Lindbeck har föreslagit en återgång till en driftdel och en investeringsdel i statsbudgeten.

  https://ekonomistas.se/tag/politikerforakt/

  http://ekonomistas.se/2008/10/26/budgetbalans-i-kristid-nej-tack/

  Klart Borg har rätt, bokföring är 100 % bedrägeri, där balansposten skiftar plats med resultatposter, (såvitt man inte själv äger sitt kapital, så det är här man ska söka orsaken till att FMV skulle läggas ner. Naturligtvis behöver man inte vara sosse, för att begripa att om nu Calmförs föreslår helikopterstrategin (enligt Kaynes), så kan man vara nyliberal, och berika bankägarna och nationellt riskkapital, eller inhemsk industri, och eftersom det bara är försvar som medger undantag från "frihandelsreglerna, så finns det bara ett sätt att dumpa nytrycka kalle Ankapengar, vilket dessvärre inte alla gillar. Det är bara att hålla tummarna, för att Löfven och metall har en plan, och återgår till en "hederlig" statsbudget, med drift respektive investeringsdel, och ger fasiken i vad nyliberalerna säger. Det går att pytsa in hur många miljarder som helst, (pantsättning av Svenska skattebetare), om investeringen gör i landet, och annars kommer inte Svenska företag ha en chans vid upphandlingar, eftersom vi bara kommer att bli stämda i domstol, för att något fel begåtts.


  och allt detta hände ett år efter Georgien, Putin hade hållit sina linjetal Odenberg kickad, Reinfeldt fortsätter Perssons briljanta "Europaplan" och regeringen är ännu inte beroende av MP som vågmästare.
  Hur Expressen tänkte övergripande strategiskt är omäjligt att begripa, men förmodligen handlar det om något så enkelt som trendkänslighet, fan trot. S.W

  PS Om regering och Riksdag tar bort FM medel och metoder (allt ska bort), så kan självfallet inte FM sätta några mål, det är så det fungerar, bakvänt. Sverige har oberoende myndigheter, som ges en budgetram, men politiken vill självfallet styra i detalj, och ser till att styrningen går andra vägar. Vill tex FM ha ett eget materialsystem, och utveckla detta själva, som strategisk resurs, för tex att klara av en krigsuppgift, så ser RK detta som verklighetsfrämmande. Det är mycket bättre, att vi handelsministern, styra ett uppköp från hyllan. Vi får inte glömma att regerande handlar om pengar, och det är myndigheterna som via ESV ges pengarna, och då gäller det att styra medlen, till rätt intressent. klart som fanken att regeringen inte gillade FMV (på samma sätt som sossar) en massa tröga militärer, som talar om kunskap, underhåll, logistik, materiel, den nya ekonomin är att köa från hyllan, från den internationella marknaden, och därför är handelsministern nästan mer central än försvarsminstern. kan man bara övertyga kvarvarande kapitalintressen i Sverige om att offentliga tjänster, är hopplöst, att klara konkurrensen om, (pga myglet), så kanske det går att få till stånd en ändring avseende statsbudgetens utformning tom hos Timbro, men det kommer att ta tid. DS

  http://ekonomistas.se/2014/07/22/riksbanken-och-den-finansiella-stabiliteten-inga-medel-darfor-inget-mal/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att möblera om på Titanic löser inget.
   Ta reda på grundproblemet innan det diskuteras vidare,
   Att det är obekvämt är oundvikligt, och hur man än gör kommer det att bli ändringar på ett fundamentalt sätt. Att ha åsikten att detta är osant eller fel har bara effekten att dra ut på lidandet och hur många som drabbas.

   http://positivapengar.weebly.com/

   Radera
 4. http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/tyck-ratt-tack/

  Detta måste vara något för Försvarsmakten att utnyttja i fortsättningen...

  SvaraRadera
 5. Hmm...."Sluta sända signaler om svaghet."

  Menar du att vi skall fortsätta skönmålningen?
  Även om sanningen smärtar och ingen inom landet verkar förstå, så är omvärlden pinsamt medveten om tillståndet inom landets blivande försvar?

  Har man inget att backa upp sina åsikter med får man nog erkänna att Ryssland hade lite rätt att lägga under sig delar av Ukraina.
  Lova att inte landa på platser som kan verka störande för vår granne.
  Att inte på något sätt ta höjd för det nya omvärldsläget som kan uppfattas som provocerande o.s.v.

  Vi har som land varit i samma situation tidigare och ingen bör förvånas av vårt "solidariska" agerande som strykhund.

  För oss, historiska nördar, är svaret på alla krav från Putte och hans kompisar givet!
  NUTS!


  F.d. Teaterdirektören.

  P.S. Den amerikanska generalen McAuliffes berömda svar när tyskarna ville att han skulle kapitulera.

  SvaraRadera
 6. Man kan se saker lite olika!

  "Besökarna fick även uppleva lite av en soldats verklighet när de transporterades runt på området i en terrängbil 20 ....."
  Från FM;s hemsida.

  Ingen talade om för besökarna att "en soldats verklighet " är att åka i en veteranbil,
  vilken, icke existerande, skyddsklass fordonet har mot minor, splitter m.m.
  eller varför fordonet bara får framföras på allmän väg med mycket begränsad hastighet:-)(

  Hur vi än försöker är verkligheten där och påminner oss om hur "starka" vi egentligen är!

  F.d. Teaterdirektören.

  P.S. Det finns även veteranbåtar i samma åldersklass. En veteranbåt, fortfarande i drift, har uppnått trettio tjänsteår i morgon 22/2! Grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fd teaterdirektören!

   Läser du ÖBs inledning i försvarsmaktens årsredovisning så är det mesta frid och fröjd. Allt går dessutom enligt plan.

   Radera
  2. Jajamän och alla verkar mätta och belåtna.
   Det skulle dock vara roligt att få reda på vad den där "planen" går ut på?

   F.d. Teaterdirektören.

   Radera
 7. Poängen är nog att man inte bör framställa sig som svagare än man är, varken inom försvaret eller gentemot befolkningen. Att göra detta eller läcka uppgifter, t.ex. från kontakter mellan länder, som gör detta gällande är en del i den psykologiska krigföringen för att minska försvarsviljan eller avgränsa handlingsalternativen på politisk nivå.
  Att sveriges försvarsförmåga är sämre än den borde vara i dagens situation gör inte sverige ofarligt eller någon anledning för sverige att begränsa sina samarbeten för att förbättra den förmågan eller situationen vi befinner oss i.
  Uppenbarligen ser ryska statens företrädare sverige som tillräckligt starkt för att de genast ska protestera mot alla förstärkningar av förmåga och situation, detta är ett avslöjande i sig om än kanske inte det avsedda. Vad det avslöjandet borde leda till är att vi omedelbart fortsätter på den inslagna vägen och stärker alla samarbeten vi kan så fort som möjligt.

  SvaraRadera
 8. Vart har Hultqvists fanclub tagit vägen? Kanske inte så kul att erkänna att man är en lättlurad idiot, MEN det krävdes inte många hjärnceller för att inse att en S-MP-(V) regering inte skulle satsa på försvaret. Vem var det som totalslaktade försvaret 94-06? Sossarna. Vad har MP haft för försvarspolitik i alla år? Att FM ska läggas ner. VPK då? Samma sak. Klart att sossarna inte kommer att prioritera FM i en förhandling, de har ju annat att lägga pengarna på. Då tänker jag inte bara på att få hit hundratusentals analfabeter från Mellanöstern, sossarna har 1000 saker de prioriterar högre än försvaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite märkligt uttryck "hundratusentals analfabeter från Mellanöstern" vart har du belägg för dom siffrorna?
   försök iaf hålla lite värdegrund

   Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna