18 februari 2015

Öppet brev till försvarsministern om ubåtsjaktförmågan


Kungliga Örlogsmannasällskapets ordförande Michael Zell skriver i dag ett öppet brev till försvarsminister Peter Hultqvist rörande fortsatt avsaknad av åtgärder för att stärka svensk ubåtsjaktförmåga.


Zell tar upp det faktum att Försvarsmakten inte avser omfördela medel inom befintlig ram för att stärka ubåtsjaktförmågan i syfte att kunna öka möjligheten att hävda svenskt territorium. Han konstaterar också att regeringen inte har uppfyllt de löften som utfästes vid den gemensamma presskonferens den 14 november där ÖB, försvarsminister och statsminister stod sida vid sida bortom alla tvivel deklarerade att Sverige hade kränkts av främmande ubåt.

Alla organisationer och företag, inklusive regeringen, måste visa sig ha förmåga att hantera de uppenbart akuta problemen. Det gäller även om de akuta problemen inte tillhör de beslutade eller planerade. Och då har man en skyldighet att tänka om. Det blir annars bara värre. I bästa fall är det enbart trovärdigheten som vittrar bort.
Men baserat på det som allmänheten nu meddelats, hänger ju en uppenbar fråga i luften: Vad mer i provokation och kränkning krävs för att försvaret av vårt land ska kunna påräkna ytterligare resurser? Och vad hände med ditt och statsministerns klarspråk från den 14 november? Som lät så bra då, men nu känns rätt avlägset.18 kommentarer:

 1. Spännande om det ges ett svar.

  SvaraRadera
 2. Det här är bara början. Samhället har dragit på sig kostnader vars uppkomst inte ens får diskuteras eller ifrågasättas. Ni vet vilka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla vet om elefanten i rummet som icke får diskuteras. I somras lade Migrationsverket fram nya kalkyler som visade en kostnadsökning på minst 48 miljarder de nästa fyra åren. 16 miljarder per år med andra ord, i ren ökning.

   Senare under hösten får vi veta av vår nya finansminister att denna enorma kostnadsökning minsann inte är något problem överhuvudtaget, utan "något som man hanterar varje dag".

   Av det som hittills har läckt ut inför vårens försvarsbeslut så ser det ut som att försvaret får klara sig med i genomsnitt 500 milj kr/år i ökade anslag, istället för de 4 miljarder per år som man har begärt. Då ska man också komma ihåg att detta endast räcker för att uppfylla den insatsorganisation det beslutades om i 2009, vilket inte på långa vägar är tillräckligt för att möta den nya, rent akuta hotbilden.

   Oavsett partitillhörighet så bör de flesta kunna vara eniga om att försvaret av eget territorium och landets medborgare hör till statens absolut grundläggande kärnuppgifter. Men varför är det inga journalister som på allvar ställer vår finansminister mot väggen och ställer den berättigade frågan: hur kan det komma sig att försvaret så totalt försummas och tvingas leva på smulor, medans det tydligen finns obegränsade resurser att spendera på ett annat område, som dessutom INTE hör till statens kärnuppgifter?

   Den svenska staten bryter samhällskontraktet med sina medborgare, som man enligt folkrätten är skyldiga att skydda. Hur kan våra journalister och opposition (minus SD) tillåta att detta får fortsätta, helt utan kritiska frågor?

   Radera
  2. Du har inte ens smulor att leva av i ett krisläge. Jordbruket kan bara försörja till 50%.

   Radera
  3. 12 miljarder per år ska det naturligtvis vara, att bara få fem timmars sömn igår satte sina spår :)

   Radera
  4. @Anders Eriksson: Oerhört bra och mitt i prick! Försvaret är inget s.k. särintresse, utan statens absolut största ansvar mot dess medborgare - ett samhällskontrakt som du skriver. Bryts detta, har staten avhävdat sig sitt berättigande.

   Nu gäller det att våra politiker börjar göra rätt prioriteringar!

   Leif Trulsson

   Radera
 3. Det kan inte finnas något försvar om det inte finns försörjning av livsmedel. I bästa fall kan detta täckas upp till 50%. Börja i rätt ända.

  SvaraRadera
 4. Anders !

  Ditt inlägg är det bästa jag läst på mycket länge.
  Om jag vore som du skulle jag dessutom skicka in den som insändare till så många tidningar som möjligt.

  Peter M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det på egen hand. Vad hindrar dig?

   Radera
 5. Problemen med försvarsbudget är en allvarlig fråga. Budget för, och debattreglerna runt invandring likaså. Men är dessa två frågor så hårt knutna till varandra så att det obetingat är specifikt den ena som måste ge vika för den andra? Det tror inte jag. Liksom att en floskel inte blir sann för att Widegrenskan upprepar den ofta, så blir OT inte en kärnfråga för att man ofta pekar ditåt.

  Jag ser med spänning fram emot FöMin svar, och hoppas att han inte sitter i samma hundbur som Enström gjorde.

  SvaraRadera
 6. Blir lite trött på det ensidiga fokuset på ubåtsjaktsförmåga. Jag skulle bli överlycklig om vår ubåtsjaktsförmåga var så bra så att vi kunde sänka varenda utländsk ubåt som känkte vår territorialgräns med ett grisblink. Problemet är att om vi har så usel försvarsekonomi som vi har och jag får 100 miljoner kronor extra - vart gör de pengarna då mest nytta? Om jag får 2 miljarder extra per år, vart gör pengarna mest nytta? på ubåtsjakt? jag tror inte det, med tanke på de brister vi har idag. För att sätta saker i perspektiv så har vi idag 3 artilleripjäser med tanken att de ska vara 24 i slutet av 2016 - detta är ingenting. Vi har inget bataljonsartilleri att prata om bara 81 mm granatkastare. Vi har inget kvalificerat luftvärn. Vi har ett enorm behov av renovering och uppgradering av våra pansarfordon. mest viktigt är att vi har för få jaktrobotar till våra flygplan samt för få basbataljoner. Vad det gäller marinen så skulle jag tillföra nya RB15 mk3/4 samt luftvärn till Visbykorvetterna innan jag ens börjar fundera på ubåtsjakt.

  SvaraRadera
 7. Fast kan vi bara skicka tillbaka pallar och kragar till pallpoolen i Arboga så löser sig allt...väl?

  SvaraRadera
 8. Själv har jag inga problem med storleken på och det materiella innehållet i det nuvarande. Ett litet land kan inte förväntas ha en större eller bättre strategisk reserv. Nej, problemet är att själva huvudparten av försvarsmakten saknas, den delen som den strategiska reserven skall vara beredd att förstärka med sina fåtaliga eldrör, sitt något lite out-of-date luftförsvar, sina fåtaliga skrov och sina personellt tunna förband. Men som sagt, fullt tillräckligt som strategisk reserv.

  Är Peter Hultqvist den jag tror, så har vi snart en ny försvarsminister. Varför inte prova någon programledare från något av SVT:s många barnprogram? Kanske har (mp) någon lämplig på lager.

  SvaraRadera
 9. Vi kör med öppna hjärtan och stängda hjärnor i den humanitära stormakten, därför är det omöjligt att vinna en argumentation med sakargument i det offentliga Sverige. Oavsett var ju Reinfeldt i valrörelsen tydlig med att de kraftigt ökade kostnaderna för migration omöjliggör andra satsningar, detta självfallet inklusive försvarssatsningar. Att den linjen skulle ändras i och med den mp-ledda regeringens tillträde är bara naivt att tro, sen kan ryssarna köra ärevarv runt Skeppsholmen om dom vill, det kvittar.
  Det är bara att trösta sig med att 87% av befolkningen står bakom den förda försvarspolitiken.

  Anders82

  SvaraRadera
 10. Elefanten i rummet är dock tyvärr här för att stanna. Btw, vad hände med hbtq-insatsgrupperna Fi ville ha? Kan vi inte skicka en insatsbataljon med flator till Mariupol? Blir en duktig slap in the face på Putin.

  SvaraRadera
 11. här sitter jag ...välutbildat på det mesta inom krig. Alla mina kompisar likaså. vältränade 40 åringar,utbildade.Men vi finns inte med i försvaret......gör om gör rätt

  SvaraRadera
 12. Regeringen ger utan att blinka Migrationsverket TOLV miljarder PER ÅR och mer lär det bli eftersom alla boenden är fulla och Syrienkonflikten kan pågå många år till. Försvaret får ynka 0,5 mdkr per år och med prisökningar och höjda arbetsgivaravgifter blir det i realiteten en minskning.

  Bland syrier och irakier är arbetslösheten över 50%. För afghaner, somalier och eritreaner är den närmare 70%. Socialbidragen i Malmö ökar med 200 miljoner per år. För sjuklövern är ökad invandring prio 1, 2 och 3. Det finns inga pengar till FM i deras värld.

  SvaraRadera
 13. Någon minnesgod försvarsvän som kommer ihåg statsminister Löfvens uttalande vid den med försvarsministern och överbefälhavaren gemensamma presskonferensen den 14 november?


  ”Sveriges säkerhetspolitik syftar till att värna vårt lands territoriella
  integritet och vårt nationella oberoende.
  Att säkra sitt lands gränser hör till en regerings absolut främsta
  uppgifter.
  Bakom vaktslåendet kring vår territoriella integritet finns
  naturligtvis en bred och självklar uppslutning i Sveriges riksdag.”


  ”Men låt mig säga så här, klart och tydligt, till dem som bär ansvaret:
  Detta är fullkomligt oacceptabelt.
  Vi ska inte ha någon främmande undervattensverksamhet i våra
  vatten.
  Vi kommer att stärka vår förmåga att upptäcka och identifiera dem
  som är ute i olagliga ärenden på svenskt territorium.
  Vi kräver att Sveriges gränser respekteras.”


  ”Men det vi kan göra det är att öka riskerna för upptäckt.
  Den som överväger att olagligen ta sig in på svenskt territorium ska
  dessutom ha klart för sig vilka enorma risker detta innebär för dem som kan vara direkt inblandade i sådana kränkningar.
  Vi kommer att försvara vår territoriella integritet med alla tillgängliga medel.
  Och jag vill påminna om att försvarsmakten har alla de befogenheter
  som behövs för att i ett kritiskt läge förhindra att en främmande
  farkost kommer undan, i sista hand med militära tvångsmedel.”


  Passa på att ladda ner statsministerns uttalande från regeringens hemsida medan det fortfarande är tillgängligt. Det förefaller inte helt otänkbart att det i den stundande postpropositionsdebattens svallvågor kommer att raderas av någon förment välvillig tjänsteman på regeringskansliet…

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna