30 augusti 2015

Om en månad har Sverige en ny ÖB

Foto: Försvarsmakten

I min senaste kolumn i SvD skrev jag om att det i tider av oro i vår omvärld, samtidigt som vi tyvärr har ett alltför svagt svenskt försvar, nu blir extra viktigt med tillsättningen av Sverker Göransons efterträdare. Vår nya överbefälhavare.

Jag avser inte spekulera vem som blir Göransons efterträdare. Det kommer att visa sig inom några dagar. Spekulationer har dock förekommit på andra platser och de som det på olika håll har talats mest om är nuvarande chefen MUST, Gunnar Karlsson och Flygvapenchefen Micael Bydén. I en omröstning hos bloggrannen Cornucopia så blev den förstnämnde rankad högst i popularitet.

Enligt Expressens "flygande reporter" Niklas Svensson så pekas den sistnämnde, d.v.s. Micael Bydén ut som ny ÖB. Spekulationerna flödar och många, framför allt Försvarsmaktens personal är givetvis mycket intresserade vem som blir ny högsta chef.

Efter min senaste kolumn i SvD så har jag fått en lång rad mail och frågor om vem jag tror blir ny ÖB, men jag vill som sagt inte spekulera. Detta helt enkelt på grund av att jag inte har mer information än någon annan, av helt naturliga skäl. Däremot så tror jag det kan vara bra med en förnyelse inom FML, d.v.s Försvarsmaktens högsta ledning. Således tror jag att det i tider av att försvaret nu kommer att få ett större nationellt fokus än under de senaste 15 åren, så kan vara av godo att en ny ÖB inte har suttit i FML tidigare. Det finns givetvis även baksidor med en sådan lösning, men jag tror att fördelarna trots allt överväger nackdelarna.

Man brukar i olika sammanhang prata om nödvändigheten av, eller kanske svårigheten att "kill your darlings". Stora delar av nuvarande ledning ligger bakom utformningen av det försvar vi har i dag efter inriktning av politisk nivå. Om vissa förändringar nu måste ske, större och mindre, vilket regeringen har aviserat genom det senaste försvarsbeslutet så tror jag det kan vara bra att det är en person som ej suttit i nuvarande högsta ledning som ges uppdraget att genomföra dessa förändringar.

Jag har flera gånger hävdat att nuvarande utformning av försvaret inte är anpassat för den omvärldsutveckling vi har sett de senaste åren, utan primärt är anpassad för att kunna utgöra "brandkår" i tredje världen. Anledningarna till detta är givetvis flera och har skett dialog mellan politisk och militärstrategisk nivå. Men behovet av en återominriktning och framför allt förstärkningar är idag mycket stort.

Jag kommer i ett kommande inlägg att ge min bild av Sverker Göransons år som ÖB med fokus på det jag tycker har varit hans viktigaste gärningar. Han har gjort ett starkt och i de flesta fall mycket positivt avtryck som ÖB. Jag kan starkt rekommendera intervjun med Göranson i DI av Johanna Saldert. Mycket läsvärt!


11 kommentarer:

  1. Spelar ingen roll vilken ÖB det spekuleras om eftersom kravet på militär kompetens hamnar längst ner på CV.
    Politikerna styr utnämningar av ÖB, och andra Generaldirektörer för den delen, med järnhand och kräver total PK och övrig hjärntvättning, via några år på försvarsdepartementet, eftersom självständighet ej är tillåtet av det politiska etablissemanget. För att åter igen bygga upp den svenska Krigsmakten så krävs det mellan 3 till 4% av BNP under lång tid framöver, vilket innebär mellan 120 till 160 miljarder årligen. Vi alla förstår att dessa nivåer är totalt omöjliga i dagens politiska församling.

    SvaraRadera
  2. Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist har gjort skillnad och FMVs GD Lena Erixon(tänk SAAB/ubåtar). Har även intrycket att chefen MUST, Gunnar Karlsson har gjort skillnad. Därför hoppas jag på Micael Bydén ut som ny ÖB.
    Pågående 'stora' försvarsövning är ytterligare ett steg i rätt riktning. Kommer ihåg som värnpliktig slutövningen på A4 Östersund med kapten Bengt Bengtsson(sedemera Armechef) som kompanichef. Amgruppen hade tömt alla amförråd runt Östersund och fyllt uppställningsplatsen på Grytans skjutfält med ammunition. Det sköts konstant under ett helt dygn med alla haubitsar i artilleribrigaden, även då fanns art.flyg i luften och mellan träden...

    SvaraRadera
  3. Hade vi inte haft försynen med att mp varit så kolossalt klantiga, had eläget varit ett annat, dvs Mp hade suttit i knät vid utnäämningen och krävt fortsatta satsningar på en expeditionskår i ökenuniform - men nu har vi haft tur, (och Putte otur :-) Romson och Co hade inte kunnat göra bort sig mer, och både migrationen, integration och försvarsfrågor, (klassiska old school höger-frågor har aktualiserats, eftersom Reinfeldt anpassade sig till mp, har det märkliga hänt att S har kvar en liten liten hörna, som de kan "behärska" försvaret.

    Klart det blir en politisk utnämning - och fokus måste vara 2018, försämrat läge i världen, både i det lilla och det stora, och i vårt närområde. När nu den Europeiska expeditionsstyrkan (papperstigern) nu definitivt läggs ner, och det kommer utvärdering av Bildts maliexpedition, och det visar sig att Sverige kan se sig i månen om FN, och det är svårt att tänka sig en ny Svensk generalsekreterare efter trädgårdsmästaren Mr Chance, så bör det blir fokus på e ÖB som kan "vinna valet" åt Sossarna 2018, dvs någon som garanterat inte är hbtq-högerns (mp:s) förstahandsfavorit :-) Så man ka väl tänka sig vem som helst, som klarar av att med viss trovärdighet tala ur skägget om reträtten till das vaterland, och att försvaret aln Sverige börjar vid gränsen, (kanske genom liknelsen vid check-när du ska trafikflyga "sätt på dig syrgasmasken först - innan du räddar ditt barn"
    Dvs man kan inte rädda andra, om man inte lever och fungerar själv :-) Jaha, det där med att exportera krigsmateriel är känsligt, där blockerar nog mp, men i valet mellan pest och kolera, så väljer nog mp, hellre en general som kan dra i fält och skydda ynkryggarna i regeringskansliet och pr-firmorna, än någon som gör sig bra i ökenkängor, nu när det börjar gå upp för Svenskarna vad det är är mp egentligen haft för agenda. Här finns också nyckeln till blockpolitiken, så länge AKB är kvar (och inte förlorat valet 2018, pga Reinefledts gränslösa strategi) så är försvaret blockerat på samma sätt som migrationen, för att hantera ett nymoderat återtåg, 2018, det där går att styra lite, och öppningen finns i fp, som ju har visat vägen ut ur DÖ (AW oc Co) så här finns nyckeln, för Hultqvist, att vända marchen, och kalkylera med mer hetta, och att försöka kamma hem "trygghetspoäng" på FM, när nu tryggheten i våra kommuner rämnar. EN ÖB som är fältmarskalk och talar om Svensk försvarsmakt och försvarsvilja ute i obygd och tassemark, är den väg som S kan ta tillbaka initiativet, från den övergivna landet. Som cenralstrateg skulle det vara naturligt att återerövra våra MILO och sätta en "mini-ÖB" i varje hörn, återinrätta civil- ÖB och se till att detta mappar med polisens nya centralorgansiation, dvs polisen som varit decentralsierad är central, militären som varit decentraliserad har inte bara centraliserats, utan internationaliserats, så PRIO (politiskt) måste vara att återerövra landet (väljarna/valmanskåren) och då måste man styra medel och metoder till den man övergivit. Centerpartiet ligger i felfas och kan inte återta terrängen, SD har tagit täten, FP är de enda som varit ärliga och är långsiktigt trovärdiga och nya M, måste likt heroinisten ner i dödsskuggans dal, innan man gör sig av med beroendet av att vara låtsassossar. En ny ÖB ska kunna agera på tre ställen samtidigt i en vecka och dessutom klara av att förbekämpa på ytterligare tre, med de blå vapenslagen. Tack gode gud för MP-ledningen, ibland krävs det ett riktigt generalpucko, för att det sovande folket ska vakna. Om S ska gå fram, finns tre politiska fronter:
    SD
    Nya M
    MP
    Gissa var slaget kommer att stå? hos journalisterna på SR/SvD och Hipsters på Södermalm eller om fotfolket som strömmar vilset mellan SD, S och M i makroperspektivet. En ny ÖB ger svar före 2018 - så kallat "försvar" Sedan 2002 har Sverige inte haft något svar alls, sedan HSB bjöd upp och bjöd in, och lät fan själv vakta hönsen. S (och ms:s) övriga mål är ställda 2019, suck.
    S.W
    PS fan = faen = fornsvensa för fiende) alltså inte fläkt ;-) DS

    SvaraRadera
  4. Kan inte hålla med om att Sverker har varit en lydig knähund. Han tog upp debatten och har här med sett till att även överbefälhavare får uttala sig i debatten om Sveriges försvar. helt rätt.

    Det var inte så många år sedan som riksdagsledamoten Lars Ångström miljöpartist/Svenskafreds ska ha sagt att ÖBar som uttalar sig om vilket försvar vi skall ha, tigger om att få sparken. Fullständigt jävla idiotiskt. Om en chefen för trafikverket skulle uttala sig om att det behövs mer pengar till underhållet av järnväg för att garantera säkerheten för Sveriges medborgare skulle ingen lyfta på ögonbrynen, snarare ifrågasätta varför man inte varnat tidigare.


    Det har blivit en sanning att militärer överhuvud taget inte skall tillåtas i försvarsdebatten i en demokrati. Det är fel.
    Militärer skall sköta försvaret och Politiker skall sköta försvars/utrikeso och säkerhetspolitiken.


    Det är rätt att ÖB inte skall sköta försvarspolitiken, försvaret skall beslutas av Sveriges riksdag men när klåfingriga Riksdagsledamöter exempelvis från miljöpartiet säter igång och fattar beslut som går emot att logik så måste ÖB tillåtas få ha en åsikt över dom politiska besluten.

    Det finns ett uttryck som säger att "Man inte skall ha generaler som försvarsministrar"
    antagligen för att det annars skulle ligga nära tillhands att ta en general därför att det är så svårt att förstå det komplexa systemet som försvaret är, men på grund av att en general antagligen inte förstår sig på så mycket av det normala samhället så kan dom inte vara med och utforma ett försvar. Självklart kan en överste eller en pensionerat general som exempelvis suttit i riksdagen bli försvarsminister. Är man politiskt aktiv, vald, kan försvara sig och sina politiska beslut med argument och ställd under politiskt ansvarsutkrävande så finns inget argument mot att en general inte skulle kunna bil VALD som försvarsminister. DOCK är det ingen som är orolig när en ekonom blir finansminister. Risken att en finansminister bara tar till rödpennan och stryker över dom utgifterna i statsbudgeten som denna inte lärt sig gilla under studentiden, är tydligen inte så allvarlig.

    Självklart finns det exempel på där detta faktiskt sker. Både att finansministern och militärledningen missbrukar sina
    befogenheter.

    I en viss borgerlig regering i ett visst nordiskt land har det ena skett.
    I Thailand har det andra skett.

    I båda fall behövs aktion emot detta. I det nordiska landet bör exempelvis övriga politiskt ledarskap sätta ner foten när finansdepartementet blir en diktaturstat i staten. I det andra fallet skulle det vara på sin plats att frysa allt samarbete ang JAS39 med Thailands nya militära diktaturledning.

    En mycket viktig uppgift för nya ÖB kommer vara att kraftigt behöva delta i den svenska försvarsdebatten i utformningen av det framtida försvaret. En av dom viktigaste utmaningar kommer vara att försöka hindra Sveriges politiska ledning från att leasa iväg alla JASplan och Saabs support till andra länder.

    Den nya ÖBn kommer att behöva vara lugn resonerande och pedagogisk.

    Känns som om det ev finns en sådan kandidat.

    SvaraRadera
  5. Här kommer en högoddsare i sammanhanget - Jan Salestrand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han borde vara det naturliga valet. Efterträdde Göransson som C LEDS, vilket traditionellt är steget före ÖB. Varit tf ÖB under ett par månader. Har uppenbarligen försvarsministerns förtroende eftersom han nu är statssekreterare.

      Radera
  6. Mikael Odenberg kommenterar i DN.
    http://www.dn.se/nyheter/politik/odenberg-reinfeldt-maste-ha-varit-pa-en-annan-planet/
    Orsaken till konflikten sommaren 2007 mellan honom och Anders Borg var en annan, enligt Odenberg:
    – På våren 2007 bestämde de fyra partiledarna – mot Anders vilja – att satsa på en handlingsplan för Gripen och på luftvärnsrobotar till flottans Visby-korvetter. Vi hade ett bråk som jag vann och det tror jag Anders hade väldigt svårt att förlåta mig, berättar Mikael Odenberg.
    Att Odenberg sedan avgick berodde enligt honom på att finansdepartementet och Anders Borg föregrep budgetprocessen. Enligt Odenberg skulle regeringen utan något som helst underlag skulle slå fast att det gick att spara 3-4 miljarder de kommande åren.
    – Jag fick inte statsministerns förtroende att fortsätta att leda arbetet utan skulle ha överrockar från finansdepartementet. Det var omöjligt för mig att ta ansvar i det läget, säger Mikael Odenberg.
    Han noterar att Rikrevisionen senare kritiserade besparingarna som ledde till ökade kostnader. Flottans korvetter saknar fortfarande luftvärnsrobotar och kan därmed inte utföra alla sina uppgifter.

    SvaraRadera
  7. I en nyhetsintervju i TV
    direkt efter avgången sa Odenberg, " man kan ha ett försvar som kostar 40 miljarder, man kan ha ett försvar som kostar 80 miljarder, det viktiga är att det hänger ihop med vad man vill att försvaret skall göra och vilka medel man ger, Det Är Nu Frikopplat i denna regering"

    SvaraRadera
  8. En person som heller ikke är att förglömma i detta sammanhang är Per Shlingman som enligt min mening har kommit mycket lindrigt undan i försvarsdebatten, kanske för att han ändå bara är en kampanjstrateg och inte har till uppgift att ta ansvar för något särskilt politikområde med är ändå viktigt att ha i åtanke vad som kan hända när en reklamstrateg får fria händer i ett dessutom mycket toppstyrt parti.

    Lyssna från 8 min

    https://www.youtube.com/watch?v=mRjumJYqCgI

    SvaraRadera
  9. Om man tror att nästa ÖB inte förstår vikten av internationellt samarbete och internationella insatser har man nog tyvärr missat hela poängen,

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna