11 september 2015

Grattis Micael Bydén!

Regeringen utnämnde idag Micael Bydén till ny Överbefälhavare från 1 oktober 2015. Ett mycket bra val av försvarsminister Peter Hultqvist!

Det fanns givetvis flera lämpliga kandidater som alla sannolikt hade axlat rollen på ett föredömligt sätt. Men Bydén var den jag hade hoppats mest på och också den jag trodde skulle utnämnas, något jag inte har spekulerat högt om, utan hållit i mindre slutna kretsar. Jag gav förvisso en hint om vad jag trodde redan förra veckan genom att illustrera mitt senaste blogginlägg med en bild på Micael Bydén.

Men det är ingen enkel resa Micael Bydén, 51 år har framför sig. Stora utmaningar (läs problem) står kvar framför dörren i stora drivor när Sverker Göranson lämnar Lidingövägen 24, något jag avser avhandla på annan plats inom kort.

Jag tror dock att Bydén är rätt man att ta hand om detta berg, och för att travestera melodifestivaltermer likt "rätt låt vann" så anser jag således att "rätt ÖB blev utnämnd".

Återkommer i samma ämne inom kort... men innan dess vill jag skicka ett tack till avgående ÖB Sverker Göranson för din tid som ÖB och därefter önska ett stort GRATTIS till nya ÖB Micael Bydén samt tacka Peter Hultqvist för ett mycket bra val.

Mer läsning:
FM
Regeringen
DI
SvD
DN
SVT
Expressen
SR
TV4
Helahälsingland2 kommentarer:

 1. Detta att debatten öppnat upp för en realistisk syn på försvars- och säkerhetspolitik har många orsaker, när nu inte den som hade ansvaret ville ta ansvar. Viktigast orsaken var så klart verkligheten - den går inte att blunda för, sedan ska man nog inte underskatta dessa försvarsbloggar som nog tog sin början med Wiseman och Strilaren1, när det var som värst med nedläggningen och Tolgforserierna.

  Så ska man vara riktigt ärlig - så är den nya sosse/mp regeringen en katastrof, och det beror dels på att det är tunnt i leden med kompetent och hyggligt folk, som vill bli politiker, och dels på att Reinfeldt och co var lite överstrategiska, och sas blev mer duvaktiga är S vänsterfalang. Men, gällande försvarsdepartementet, så har ju Hultqvist sas öppnat upp ljuset (upplysningens ethos) dvs att vara krass, ärlig, rationell och sluta argumentera efter hur det borde vara, utan hur det är - och dessutom fatta beslut efter konsekvens, och inte efter drömmar eller hur det borde kunna bara i världen - om bara alla vore snälla och tillämpade det krsitna kärleksbudskapet.

  Nåväl - Hultqvist vid rodret är nästan den enda man litar på i regeringen, att han ackompanjeras av Salestrand ger väldigt stor trovärdighet. Med detta ryggstöd, det mest betydelsefulla, så kan ju FM agera i enlighet med hur det är, och gilla läget, och inte springa omkring och låtsas, som det varit med våra två tidigare monumental oegentliga försvarsministrar - tillsatta för att verkställa chefens påbud.

  Seda kan man nog skänka en tanke åt trestjärnorna - viss har det varit mycket stollerier, detta med RMA och NBF, och omställningen till att bli Afrika-corps, apploderade av Svenska Freds och detta äventyr med NBG, som var Svensk, där ingen förklarade för folket i övrigt, att det aldrig var meningen att de Europeiska stridsgrupperna skulle användas, de övriga hade ju nato. trots allt måste ändå de flesta i FML ha tyckt att förra regeringen var rena dårpippin, och det måste ju ha varit närmast psykotiskt, med en upp regent, som ljög alla rakt upp i ansiktet, och inte knystade ett dugg om nato, och vilken risk de utsatte inte bara Sverige, utan även Finland och Baltstaterna för.

  Alltså, bara för att nuvarande FML varit hårt uppbundna med att verkställa ordern självdestruktion, så behöver de ju inte ha gillat (hela) omställningen. Trots allt ska de vara lojala, och dessutom göra karriär, annars blir det stopp som överstelöjtnant eller kommendörkapten. Så det slutar och börjar med beställarkompetens, om beställaren är oegentlig (framställer verkligheten inadekvat) och för en dubiös agenda med NATO, så blir det nog lite si och så med generalernas uppförande - vad ska de göra? S.W

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna