12 november 2015

Interpellationsdebatt i riksdagen om ArtE 740



För en tid sedan noterade jag att riksdagsledamoten Mikael Oskarsson hade tagit upp en intressant fråga i en interpellation till försvarsministern. Det handlade om avveckling av ArtE 740. Efter att jag läst Oskarssons interpellation så skrev jag ett eget blogginlägg i samma ämne.

Dagens interpellationsdebatt i riksdagen kan beskådas i efterhand här.

Uppgiften om att de återlämnade systemen som var uthyrda till Australien skulle vara skrotfärdiga stämmer inte. När systemen återlämnades till Sverige genomfördes en omfattande FAT (Factory Acceptance Test) enligt provplan upprättad av SAAB 2012-03-22. Dessa tester genomfördes för att säkerställa att den utlånade materielen fungerade lika bra vid återlämnandes som när den hyrdes ut, dvs fullt funktionsduglig. Detta framgick klart och tydligt i uppdraget att krav på verifikation av funktion vid återlämning skulle genomföras. Utlåningen ledde dessutom till och med fram till mervärden för systemet. Att fyra vagnar skulle vara skrot är således helt fel.

I sak har Peter Hultqvist dock helt rätt när han säger att om avveckling av ArtE 740 inte genomförs enligt plan, så kommer det att innebära konsekvenser för Försvarsmakten om man inte tillåts slakta systemet eftersom fordonen ska omfördelas till Armén och radarkomponenterna ska bli reservdelar till viskykorvetternas radar.

Detta faktum sätter verkligen sätter fingret på hur illa ställt det är inom Försvarsmaktens materielförsörjning, och hur underfinansierad hela materielanslaget är....

För att hålla marinens modernaste fartyg, våra Viskykorvetter vid liv, så krävs det alltså att vi slaktar ett fullt fungerande modernt radarsystem anskaffat för över 600 miljoner kronor för att kunna lägga det som reservdelar på Visby-hyllan!

Vi har dessutom köpt ny telekrigmateriel till Armén, men där det ändå krävs att ett antal fullt fungerande ArtE 740 ska skrotas för att det inte fanns pengar att anskaffa tillräckligt med fordon för att bära Arméns nya materiel!

Det här är otäckt tydliga tecken på att systemkollapsen kryper allt närmare.

Jag kommer inom kort att publicera ett gästinlägg i ämnet ArtE 740 författat av den person som bedömt har mest och längst kunskap på systemet samt dess aktuella status.


Läs även dagens kolumn i SvD där jag skriver om GOTLAND där ett antal ArtE 740 borde placeras.

Lyssna även på SR om vad som egentligen hände på Gotland. Kortsiktigt var ordet.....

11 kommentarer:

  1. Jag blir helt iskall imagen nar jag laser sant har. Jag bor for nuvarande i USA, men hoppas flytta hem till Sverige med familj och ater ta pa mej M90:n. Alskar att arbeta inom svenska Forsvarsmakten, och tva ar i USA har verkligen belyst hur sant uttrycket "det civila morkret" egentligen ar.

    Men man far ju narmast panik - och jag kan verkligen inte beskriva det pa nagot annat satt - nar man laser sant har. Det ar ju fruktansvart att vi faktiskt befinner oss i en sadan har situation - och alldeles sakert ar det annu varre for de av oss som faktiskt just nu jobbar inom Forsvarsmakten.

    Jag kan bara hoppas och be till alla varldens gudar att nagonting forandras till det battre, och snabbt. Herregud alltsa.

    Tack till dej, Skipper. Du och Wisemanar ljus i morkret som ar svensk forsvarspolitik.

    SvaraRadera
  2. Stort TACK till dig!
    Vi ser alltfler exempel på hur underfinansierad vårens försvarsbeslut är. Att slakta ArtE740 är bara en dumhet som kommit fram. Spåren efter Granskningsgruppens besparingar och reella kostnadsökningar tyx ha glömts bort. Samtidigt pågår bakom kulisserna tal om att förstärka/återskapa visst kursförsvar och ta fram kustrobot igen. ArtE 740 behövs som den är för både spaning och elledning.
    Kompetensen är avskaffad, så konsulter vädrar morgonluft.

    SvaraRadera
  3. Försvarsministern hade ett annat underlag om ArtE740 systemet än KD-Oskarsson, borde utredas närmare. Att delar går att återanvända kan vara dyra reservdelar och att Sverige saknar mobilt radarsystem, det var väl en av poängerna med att behölla ArtE740 intakt. Sedan tillkommer bemanning av Art-Boden eller Lv-Halmstad eller om det finns folk i personalreserven som kan systemet. Även oklart vad nytt och billigare system är. Fortfarande många frågetecken även efter interpellationen. Kvar finns frågan om ett mobilt radarsystem, därför blev skrotning en något egendomlig 'lösning'.

    SvaraRadera
  4. Hahaha, kollade vad FM skriver på sin sida om vad ArtE 740 är för någon pryl. Behövs kanske uppdateras något ;) Ställer ju samtidigt följdfrågan vad "Amfibiebrigadens?!" kärna ersatts av...

    ARTILLERIRADARENHET 740
    Artilleriradarenhet 740 bygger på den nya generationen av spaningsradar och kan med hög precision skilja mellan såväl stora och små mål som vattenkaskader.
    Den här enheten utgör kärnan i amfibiebrigadens spanings- och ledningssystem för spaning mot mål både i luften och på vattenytan. Den har också möjlighet att samverka med sensorer som ingår i andra typer av förband.

    //
    Radarsystemet monteras i splitterskyddade terrängfordon, och kännetecknas av den höga rörligheten i kombination med starkt skydd mot olika former av vapenverkan och elektroniska störningar.

    Artilleriradarenhet 740 är också mycket väl lämpad att användas i insatsstyrkor i internationella sammanhang./
    Ref: http://www.forsvarsmakten.se/sv/information-och-fakta/materiel-och-teknik/ovrig-materiel-sensorer/artilleriradarenhet-740, 2015-11-13 kl1630

    SvaraRadera
  5. Hur står sig Underrättelseenhet 23 mot ArtE 740? Är det som Hultqvist säger att den kan göra jobbet lika bra?

    Oavsett ett enormt slöseri!

    SvaraRadera
    Svar
    1. UndE23 är en 3D luftmålsradar medans ArtE 740 är en 2D ytmålsradar. Vad jag har förstått det så är radarsystemen väldigt lika då dom utvecklades samtidigt men dom är optimerade för olika uppgifter !

      Radera
    2. GAMB 740 i 3D utförande, verifierad prestanda genom FAT vid två tillfällen, är något vassare än UndE23.
      Med HKV-glasögon är det naturligtvis inte så, men läser man FAT samt produktspec så är det så.

      Radera
    3. GAMB 740 i 3D är lite vassare än Unde23 om man läser produktspec och beaktar högre mast och högre rörlighet. Men med HKV-glasögon är det naturligtvis inte så

      Radera
  6. ArtE 740 togs fram till KA-brigaden och dess eldenheter Tung kustrobot och Artillerisystemet 12/80. Amfibiebrigaden "ärvde" systemet när Kustartilleriet lades ned. I det sammanhanget försvann också förmågan till sjömålsbekämpning från land.

    SvaraRadera
  7. Varför kan inte Telekrigsbataljonen får fordon basserade på Strf90 Chassi ?
    2002 tillverkades en prototyp Störpansarbandvagn 90 som jag har fårstått det föll proven väl ut.
    Dessutom finns det betydligt fler övertaliga Strf90 man kan bygga om utan att förstöra en så avancerad förmåga som Arte740.

    SvaraRadera
  8. Just nu finns bara en begränsad möjlighet till sjömålsbekämpning från land med den lätta roboten i amfibiebataljonen. Vad man skulle kunna göra med Archer vet jag inte ännu. Liberalernas förslag att anskaffa de Archersystem, som Norge avbeställt, vore ett steg i en bra riktning. Att skala upp en sjömålsgranat 12/70 till 15,5 borde vara jämförelse enkelt.
    Behåll ArtE 740 och komplettera ODIN!
    Behåll ArtE 740 och komplettera ODIN!

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna