20 november 2015

Widman vs Hultqvist och en låg nivå.

Idag gick försvarsministern och försvarsutskottets ordförande en rond i riksdagen med varandra. Ursprunget var en interpellationsfråga från Allan Widman (fp) till försvarsminister Peter Hultqvist (s). Debatten kan ses i sin helhet här nedan.
Även om frågan är intressant så gled debatten som vanligt också in på helt andra saker. Två områden de båda stannade vid en längre tid var Sveriges militära samarbeten och vår allianslöshet samt frågan om solidaritet och stöd till Frankrike. Debatten slutade med påtagligt uppretad försvarsminister.

Men samtidigt som våra svenska försvarspolitiker käbblar om ditten och datten, tycker att en halvering av Försvarsmaktens minimibehov är tillräckligt, och som anser att småövningar i Östersjön gör skillnad, så går Ryssland istället från ord till handling. De ryska operationerna mot mål i Syrien har nu också övergått till att samtidigt utgöra en militär uppvisning av operativ förmåga på hög nivå. Våra svenska politiker, i synnerhet moderata försvarspolitiker under Reinfeldt 2, talade gärna och ofta om Rysslands låga nivå...  Den bedömningen är bara en i raden av svenska missbedömningar av rysk militär förmåga. 

Under veckan har Ryssland genomfört omfattande företag med strategiskt bombflyget mål i Syrien, något som Wiseman skrev om tidigare i veckan. Men inte nog med det. Mellan den 19 och 20 november genomförde det ryska flygvapnet en långdistansflygning med slutgiltig destination Syrien. Två strategiska bombflygplan av typen Tu-160 Blackjack lyfte från flygbasen Olenegorsk på Kolahalvön. Men i stället för att ta den vanliga vägen över Kaspiska havet och Iran flög man istället västerut och gick sydvart i luftrummet utanför Norge och Storbritannien, via Gibraltar in i Medelhavet, och därefter österut mot Syrien och sedan norrut tillbaka till Ryssland. En flygning på 1300 mil. Inget annat än en demonstration av strategisk förmåga. Daily mail rapporterar och detaljerade bilder finns här.Nedan finns ett antal filmklipp. Det är alldeles uppenbart att man vill visa vilka förmågor man under de senaste åren har återuppbyggt. Det är också uppenbart att den tänkta mottagaren av budskapet inte bara är skäggiga män i Syrien....


I morgon kommer ett nytt inlägg där jag ska lyfta fram ett tänkvärt tal jag hörde i måndags, och på söndag kommer ett gästinlägg med fokus på svensk sjöminröjning.


2 kommentarer:

 1. Man får ju beundra Hultqvist att han orkar prata med sådana dvärgar som Widman och Oscarsson men oxå Wallmark.
  Fö saknar jag positiva signaler om egna (i vid mening) verksamheter. Som det är nu är det bara motståndarsidans aktiviteter. Sanningen kan väl (förhoppningsvis) inte vara att det bara är spel mot ett mål. Känns för dj@ligt att vårt lag framstår som rundningsmärken.
  Kom igen nu alla försvarsbloggare!

  SvaraRadera
 2. Försvarsdebatten förs på en låg nivå och det svenska försvaret befinner sig på en ändå mycket lägre nivå.
  Som stridsflygare under 1960- och början av 1970-talet känns dagens svenska flygvapen om fyra divisioner som totalt meningslöst och kan som längst vara stridsdugligt under ca. 2,5 dygn.
  På min tid så var Vi 12 attackdivisioner, 10 spaningsdivisioner, fem i fred, och 26 jaktdivisioner. Det krävs 14 divisioner enbart för att klara av att hålla en incidentberedskap, under årets 365 dagar, omfattande dygnets ljusa del och vad skall Vi då med fyra divisioner till mer än för uppvisning och ett spel för gallerierna.
  Nej, dagens svenska försvar är enbart pinsamt och en uppvisning för en krets av inre beundran avseende genusfrågor och mångfald.
  Vi får innerligen hoppas, att detta svenska försvar inte sätts på prov med efterföljande blodbad på svenska kvinnor och män.


  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna