30 oktober 2010

Det vi alla redan visste

Vi har vetat om det hela tiden, men fick det idag bekräftat ännu en gång.
Inför försvarsbesluten 2000 men också 2004 fanns starka viljor att avveckla Försvarsmaktens verksamhet i sydöstra delen av Sverige och centralisera verksamheten till Mälardalsområdet.

I dag publicerar BLT en rad artiklar där flera av de då inblandade bekräftar att det var precis så turerna gick. Siste chefen för KA2 Günther Villmann berättar i en artikel i BLT att han fick utstå en hel del s.k. vuxenmobbing av kollegorna i HKV i samband med nedläggningen av det regemente han då var chef för. Ingen lyssnade på de faktiska omständigheterna som han försökte förmedla. Han upplevde att man redna innan hade bestämt sig för att regementet skulle bort. Ett exempel på att man bortsåg från fakta var avvecklingen av det moderna 12/80 systemet som Kustartilleriet förfogade över, till förmån för Arméns förlådrade Haubits 77.


Inför FB04 så var det en väldigt lite krets höga officerare som ensamma skulle utreda vilka orter som skulle få finnas kvar under generallöjtnant Göran Gunnarssons ledning. Missnöjet och konspirationsteorierna runt detta gick så långt att gruppen till slut fick öknamnet Mälardalsmaffian, då man befarade att man skulle fortsätta att driva en linje där allt skulle centraliceras till Mälardalsområdet.

Idag skriver även BLT en ledarartikel  i samma ämne.

I dag handlar det inte längre om vilka orter som ska vara kvar. Istället handlar det i dag om att försöka bevara alla nuvarande verksamhetsorter med dess personal och försöka samla ihop spillrorna efter FB00 och FB04.

7 kommentarer:

 1. Att nedläggningar och centraliserngar inte är rationella råder väl inga tvivel om. Däremot är det en förenkling att hävda att 12/80 borde fått leva framför haubits77! Det är i grunden samma boforspjäs men med den avsevärda skillnaden att 77 har 155mm internationell standardammunition och 12/80 använde KA-specifik 120mm. Kanske modernare men tyvvär inte mer använbar för det.
  Rätt ska va rätt, mvh / SideshowBob

  SvaraRadera
 2. 12/80 kunde med hög precision bekämpa rörliga mål. Det kan inte Haubits 77.

  SvaraRadera
 3. Menar du att även artilleriet(armén) skulle ha beväpnats med 12/80? Två olika vapensystem med två olika uppgifter, och jag ser inget motsatsförhållande mellan systemen. Hoppas heller att så inte var fallet i FB00.

  Utan 15,5cm artilleri tappar vi även förmågan att bekämpa hårda mål med BONUS-granater.

  /H

  SvaraRadera
 4. Nedläggningen av KA2 var inte en av Marinens mest lysande stunder, det är nog alla överens om. Men att därifrån hävda att politikerna var vilseledda, att det fanns hemliga planer, det lyser konspirationsteorinoja utan nämnvärd förankring.
  Ett par men är nog på sin plats, Om nu dödsgruppen, ledd av gen Gunnarsson var så framgångsrik, hur kan det då komma sig att han inofficiellt fick sparken ganska omedelbart efteråt? Hur kan det komma sig att Håkan Juholt Socialdemokratisk riksdagsman i en socialdemokratisk regering inte hade förmåga att påverka parlamentariska beslut inom egen riksdagsgrupp som satt vid makten vid tiden för nedläggning av KA2?
  Tyvärr var det nog så att ha någon form av förband utanför huvudstaden var det bärande argumentet.
  Tyvärr, och det tycker jag är uppriktigt tråkigt, skulle Håkan Juholt kunna göra mycket för inriktning av Försvarsmakten pga sin djupa kunskap, men han slarvar bort den på märklig regionalpolitik och därför är det inte många som lyssnar på honom. Det är alltför tydligt var hans rötter finns. Det som han själv hävdar att mälardalspatrullen arbetade efter.
  Det gäller att sopa framför egen dörr innan man sticker ut hakan.

  SvaraRadera
 5. Re: Tomas L.

  Håkan Juholt redogjorde själv för det material om bland annat som tillgång till övningsfält på västkusten som försvarsledningen givit försvarsutskottet.

  Jag satt själv i filmsalen på KA2 när Juholt drog detta, därefter utbröt mer eller mindre ett gapskratt. Juholt blev, med all rätt lite sur, och undrade vad vi skrattade åt.

  Då förklarades det hur det i verkligheten såg ut med de funktionella "närövningsfälten" som var uppradade i materialet i jämförelse med vad vi hade tillgång till i Blekinge.

  Julholt blev förbannad och replikerade "Jag kan väl för fan inte personligen kontrollera de fakta som militärledningen ger mig, jag måste ju kunna lite på det som skrivs!"

  Det kunde han alltså inte! Detta är av de händelser som ger bra fog för att det på vanlig svenska ljögs i det material som gavs till försvarsutskottet.

  Ett annat exempel var att man hävdade att det inte gick att utbilda amfibieförband i Blekinge eftersom det inte fanns någon simhall i Karlskrona.

  Ren och skär lögn!

  Det finns fler sådana här exempel, men nu är det historia och inget att gråta för. Men fan ska veta att det inte var något ärligt spel som drevs!

  Fd Yo/KA2

  SvaraRadera
 6. @ Armémajoren

  Jag vill helst slippa plocka bort kommentarer.
  Men kommentaren du skrev är bara pajkastning i sandlådan. Dessutom rent skitsnack och lögner.
  Skriv gärna igen, men skippa skitsnacket!

  SvaraRadera
 7. Jag påminner om diskussionerna hos Chefsingenjören i januari där många undrade varför det rörliga kustartilleriet skrotades. Sedan kom det en uppföljare där frågan om varför kustartilleriet blev amfibiekåren gicks igenom på ett bra sätt.

  Fundersam

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna