31 oktober 2010

PRIO - För skrivbordsofficeren

I morgon den 1/11 2010 går delar av Försvarsmakten in i nästa del i utrullningen av PRIO.
Nu är det inte längre frågan om så enkla saker att varje medarbetare ska se till att kunna logga in och genomföra ett antal mer eller mindre intetsägande interaktiva kurser. Nu är det snart skarpt läge för flera förband.

Arbetstidssystemet Palasso, som nu framstår som fullkomligt logiskt och fulländat i en snabb jämförelse med det nya systemet stängs successivt ned och arbetstiden ska nu istället knappas in i PRIO. Även reseadministrationen skall gå via systemet

Systemet har tidigare debatterats ordentligt hos såväl Wiseman som Chefsingenjören och att gå in på systemets alla konstigheter, och konstigheten i att införa systemet över huvud taget blir som att slå in öppna dörrar. Istället kan man återigen bara konstatera att systemet är konstruerat och tillämpbart för de officerare och tjänstemän som dagligen sitter vid ett skrivbord och har tillgång till Försvarsmaktens IT-infrastruktur FM AP.

För en stor del av den marina personalen blir hela införandet av PRIO än mer kännbart och svårhanterlig.
För de som inte har full insikt hur merparten av de som har sin befattning ombord på ett fartyg lever och jobbar så kan jag upplysa att dessa kollegor till skillnad från de flesta andra, inte har daglig tillgång till FM AP. De har istället sin arbetsplats ombord på fartygen i en trång hytt. I bästa fall med en stand-alone dator för att kunna skriva de mest nödvändiga övningsordrar m.m.

Många har nog uppfattningen att man har ett kontor motsv. i land trots att man har en befattning på ett fartyg, vilket alltså är fel. Vissa av marinens fartyg har skapat "egna lösningar" i form av att man jackat in sig med en nätverkskabel från någon anslutningspunkt. Detta är dock inget som är en officiell lösning, men helt avgörande för att överhuvudtaget kunna arbeta.

Man kan helt enkelt konstatera att man vid införandet av PRIO som vanligt börjat arbetet i fel ände. Man borde självklart inledningsvis tillsett att alla medarbetare i FM kan få åtkomst till FM IT-infrastruktur innan man tvingade in all personal i systemet.

På samtliga fartyg borde så klart ett administrativt nätverk installerats så att alla får tillgång till en nätverkskopplad dator i sin hytt(arbetsplats). Därefter så borde självklart en sattellitlänk, FM Satcom eller annan civil krypterad motsvarighet installerats för att möjliggöra att utföra det av FM ålagda arbetet oavsett var ett fartyg befinner sig. Samma sak borde självklart genomförts vid samtliga camper vid Internationella insatser m.m.

Hur kollegorna som är ute i fält under längre perioder ska få detta att fungera är sannolikt en ännu större utmaning.

Att medarbetare fortfarande inte ens har daglig tillgång till systemet är riktigt dåligt. Att det dessutom sitter en marinofficer som ansvarig för  införandet av PRIO, utan att ens verka engagera sig i ovanstående problematik är ännu mer anmärkningsvärt.

9 kommentarer:

 1. Skipper !

  Förra veckan så attesterade en FC en faktura i PRIO från sitt fartyg just då under seglats öster om Gotland - uppkopplad via SATKOM. PRIO kommer både till sjöss och i fält - det är en del av lösningen som bl.a. Canadas försvarsmkat redan tillämpar !

  SvaraRadera
 2. Som vanligt forcerar man igenom beslut i FM utan att ha löst de problem och hinder som föreligger. Tyvärr har väl detta blivit lite av ett signum. Själv sitter jag faktiskt vid ett skrivbord merparten av dagarna men har full förståelse för hur kollegorna i fält/till sjöss måset uppleva det hela. Pinsamt!!

  SvaraRadera
 3. @Anonym 06:06

  Jag är mycket väl medveten om att så har skett och vilken enhet som avses. Men detta är idag fortfarande endast P&F.

  Eftersom du verkar insatt i ämnet så inser du säkert också att det sannolikt kommer att ta lång tid innan samtliga fartyg, stora som små, fått nämnda lösníng installerad och driftsatt och att det finns ett systemsäkerhetsgodkännande.

  SvaraRadera
 4. Skipper - bara ett förtydligande:

  1) PRIO inf 3 är det stora logistikinförande som väntas starta nästa höst. Det du refererar till här är det gradvisa utrullningen av Inf 2 (Tid & resa). Bara för att inte blanda Äpplen och Päron.

  2) Affärssystemet SAP (som PRIO ju bygger till stora delar på) är egentligen skapat för att man STÄNDIGT ska ha tillgång till sin Att Göra Lista m.m via t.ex mobilt bredband osv. Detta fungerar utmärkt i de flesta företag som använder SAP och även till vissa delar inom andra försvarsmakter. Det är sålunda inte SYSTEMET I SIG som förhindrar mobiliteten/Tillgången i våra uppkopplingar utan vår egen organisation FM (via MUST IT) som låser fast hela PRIO i FMAP-nätet.....

  Konsekvensen må vara densamma - vi blir låsta till vissa enstaka arbetsstationer, men ORSAKEN är av väsentlig skillnad då det är "FM självt" som rår för den....

  SvaraRadera
 5. Tack för ditt förtydligande! Jag har nog som du säger blandat ihop begreppen införandesteg och utrullning i PRIO-soppan.

  Jag vet ett företag där man anväder motsvarande system (SAP). Där har de tillgång till allt via internet. Men det kan nog vi tyvärr glömma.

  SvaraRadera
 6. En bugg?? i prio har gjort att civilanställda nu blitt yrekesofficerare - trevligt undrar när man får gå Chefsprogrammet.

  Tanken med prio är säker bra men att via prio beställa en musmatta .. trot eller ej det funkar klockrent nackdelen är att det tog 5 veckor innan jag fick musmattan.

  SvaraRadera
 7. Skipper !

  Ja, jag är hyfsat insatt i ämnet. Som någon ovan också ger uttryck för - det är inget fel på SAP - det förefaller som om FM genom en usel ledning av projektet har strulat till det för oss vanliga användare.

  SvaraRadera
 8. Måste bara varna att ironi kan förekomma i detta inlägg. -Man får tacka för att PRIO införts. Nu kan jag nerPRIOritera mina ordinarie arbetsuppgifter och fokusera på att hantera PRIO istället för det min tjänst ska innehålla. Men var är den som skall sköta det JAG gjorde innan PRIO infördes? Jag har redan massor med övertidstimmar med mitt ordinarie jobb så innehåll under dagen är det inga problem med. Det måste ju dyka upp någon som hanterar alla dessa reseordrar, ledighetsansökningar, inköpsansökningar osv. Eller så måste dygnets 24 timmar och mina 8 timmars arbetsdag utökas. Va!? Kommer det ingen?! Är det inte infört ett längre dygn i PRIO. Hur f-n ska jag hinna med alla dessa ytterligare arbetsuppgifter under min ordinarie arbetstid. Men det var ju perfekt att man kunde "kicka" några handläggare på någon annan plats i organisationen. De som var guld värda för att avlasta oss som är utbildade för våra ordinarie arbetsuppgifter och inte att administrera ett affärsredovisningssystem. Jag har fullt upp med de andra (ja, jag jobbar i avancerade datasystem dagligdags) datasystemen som jag jobbar i och att leda min personal. PRIO är säkert mycket bra för det som man vill få spårbarhet i, men!!! Se till att inte ta effekt från kärnverksamheten och anställ människor hanterar dessa system på respektive verksamhetsställe! Väljer man att lägga tre MILJARDER på detta måste man se till att det finns förutsättningar att använda det också.

  //JOPP

  SvaraRadera
 9. PRIO - För skrivbordsofficeren

  Då passar det ju den svenska Försvarsmakten, den består ju endast av pappersofficerare,(Förutom Mattias Flink)

  De flesta 4-åringar i Afrika och Sydamerika har ju mer erfarenhet av strid och krig än svenska 91:an soldater.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna