17 januari 2011

Kämpigt läge Tolgfors(m)


Som bekant är det full fart på Folk & Försvar i Sälen även om årets agenda kändes något märklig precis som bloggkollegan Borneo skrev för någon dag sedan. Farhågorna att inte det nya personalförsörjningssystemet och avskaffande av värnplikten skulle diskuteras alls, behövde vi inte oroa oss för speciellt länge. Media hjälpte verkligen till att sätta den punkten på agendan.

Försvarsminister Tolgfors, som jag tidigare har utnämnt till en mästare på att bilda dimma av samma kaliber som en gammal robotbåtsmaskinist, gör det nu igen. Nu försöker allt slätas över genom att framställa allt som frid och fröjd. Det är ju faktiskt sju sökande till varje plats.......

I ett gästinlägg hos Wiseman så ger "trupparen" sin version av hur det egentligen står till med de där sju sökande till varje befattning.

7 sökande till varje plats, säger han. Vad spelar det för roll när tre av dessa egentligen inte vill söka utan bara slängde i väg något för sakens skull. När en har ett kriminellt förflutet. En är rygg skadad sedan tidigare och en inte ens genomfört värnplikt. Den sista har så dåliga vitsord ingen vill ta i honom med tång. Försvarsministern har inte koll. Men han är nog också lurad.


Vidare i ämnet så kan jag ärligt påstå att jag inte är någon större anhängare av socialdemokrater och deras partipolitik. Men jag måste i detta läge ändå medge att försvarutskottets ordförande Håkan Juholt (s) nu i detta nu framstår som som den enda trovärdiga politikern som verkligen ser genom Tolgfors dimmor och konstaterar kalla fakta.

I en intervju på SVT så talar han klarspråk och deklarerar att riksdagen inte skall ses som något rundningsmärke i den här frågan. Han lovar vidare att riksdagen skall "tillse" att försvarsministern (och då indirekt Försvarsmakten/Skipper) verkställer besluten. Ord och inga visor med andra ord. Frågan är nu om vår pansargeneral möjligen får en kavajhytt utan kaffe hos försvarsministern när delegationerna är åter i Stockholm?

I det större perspektivet så anser jag att även Juholt och samtliga riksdagspartier är på fel spår när man som vanligt gör en Svensk mellanmjölkslösning på hela GSS försörjningen. Man vill ha ett yrkesförsvar , men ändå inte. Man vill inte ha värnplikt, fast man ändå vill ha det ungefär så - med en del av personalen..... Man vill ha yrkesförsvar  - fast bara så där en 25%.... Resten ska vara tillfälligt kontrakterade  - som i praktiken blir ungefär som en värnpliktig - fast sämre....

Vilken soppa. Landet mellanmjölk och lagom har gjort det igen!
Nu ser läget som sagt mörkt ut för Tolgfors och ÖB. Båda försöker släta över saken. Den senare av dem med hjälp av de andra generalerna i FML.


Jag ställer mig två stora frågor när jag tar del av allt detta.

Den första är, hur Försvarsmakten skulle kunna hantera en större beredskapshöjning i riket de närmaste åren innan man trollat fram de där tusentals kontraktsanställda soldaterna som saknas ur någon sorts pandoras ask?

Den andra frågan är hur man (politiker och försvarsmaktsledningen) nu tror att man skall kunna locka till sig de där sjömännen och soldaterna man verkligen VILL kontraktsanställa när man långt i från matchar lönerna mot de kompetenser man söker? Jag är rädd för att man enbart kommer att locka till sig arbetslösa individer utan någon eftertraktad utbildning i bagaget, och utan någon arbetslivserfarenhet som nämnvärt kan matchas mot kravspecifikationen. De man egentligen vill rekrytera har andra mer välbetalda jobb (mer än 17.000:-/mån), studerar eller har familj, vilken man absolut inte kan försörja på tidigare nämnda lön.

Var ska detta sluta.....

Se även det verbala kriget mellan Juholt (S) och Tolgfors (M) i Sälen på TV4

I samma ämne:
Chefingenjören
Wiseman
Försvar & Säkerhet
Sinhue
SvD 1
SvD 2
DN
Expressen
Aftonbladet 2 3

5 kommentarer:

 1. Jag måste erkänna att Juholt faktiskt gjorde ett bra intryck. Kritiken han framför är rättvis, även om alla argumenten inte riktigt håller. Tolgfors för bara fram reklambudskapet och är väl synkad med det budskap som FML vill ge.

  SvaraRadera
 2. vill bara påpeka att grundlönen för en Gss är inte 17000. Den är 16300. Hade den varit 17000 hade det varit lite enklare. Men dock extremt lite. /Trupparen

  SvaraRadera
 3. @CI
  Visst är det så. Sällan har man väl sett en ÖB och Försvarsminister så i knät på varandra. Man borde tycka att detta är bra, men när det numera allt som oftast berör negativa saker så är det mest bekymmersamt.

  @Trupparen
  Ja herregud, vad ska man säga...

  SvaraRadera
 4. Det Trupparen uppenbarligen har missuppfattat hos Tolgfors är att han avser sökande till GMU, där man varken behöver ha eller skall ha en värnplikt i bagaget, i övrigt stämmer din bild med min av halta, lytta och sådana som egentligen inte vill som söker. Alla är naturligtvis inte kassa, men till stor del är ansökningarna oseriösa.

  Om något år är värnpliktskullen totalt utarmad och då återstår bara GMU-kakan som många är med och delar på: GSS/T, GSS/K, HAGS, SOU, OP. Och självklart de som avbryter skadade eller hoppar av. Då tror jag inte att 4000 räcker fram på långa väger. Till detta kan man lägga soldater som inte tjänstgör i budgeterade 6 år, då bli behovet ännu större.

  /H

  SvaraRadera
 5. Arg, besviken, uppgiven....orden är många som kan beskriva den frustration som de flesta anställda inom FM känner.
  Just FML ovilja att erkänna sina misstag och gå ut och tala om för personalen att man faktiskt tänkt/gjort fel....det är det absolut värsta och det som gör att man som anställd tappar förtroende för FML.
  Hur många är vi inte som ideligen talar om för våra barn att; "Det är bättre att erkänna när man gjort fel, för då kan man ställa tillrätta och blir förlåten, än att ljuga och låtsas som om inget hänt. Det är nämligen då folk blir upprörda och fölorar tilliten till en."
  Har våra högt ärade generaler mfl glömt sådana basala lärdomar???
  Att det sen ideligen spottas ut klyshor om hur förträfflig ÖB och FML är på EMIL gör ju knappast saken bättre. Snacka om propaganda inom organisationen. URK!
  Nu tror jag förvisso att mycket få individer inom FM går på detta, idag när alla har tillgång till internet så skaffar man sig en bredare och mer nyanserad bild av verkligheten, man litar inte blint på det man får serverat.
  Där gör alla dessa bloggar om FM ett mycket bra jobb för att lyfta fram verkligheten såsom den ser ut för oss som jobbar "på golvet".
  //Insyltad civil

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna