5 januari 2011

Chefsrotation inom marinen

Det blev precis som väntat i marinens chefsdraft.

Amiral Anders Grenstad till Korea.
Amiral Jörgen Ericsson till USA
Kmd Jan Thörnqvist blir ny marininspektör
Kmd Jonas Haggren blir ny C Prod Marin
Kmd Håkan Magnusson blir ny marinbaschef
Kmd Erik Andersson blir ny chef för sjöstridsskolan

Mina spekulationer redan i november visade sig stämma rätt bra.
Läs även BLT.

Cheferna för 3.sjöstridsflottiljen, 4.sjöstridsflottiljen och amfibiregementet blir med all säkerhet kvar. Det har dock undgått mig vem som blir ny chef för ubåtsflottiljen. Någon läsare kanske kan hjälpa till med det svaret?

16 kommentarer:

 1. Observer Karlskrona5 januari 2011 11:23

  ..och i Karlskrona har jag en känsla av att man med delade känslor släpper Kmd Jan Thörnqvist från sin befattning som Marinbaschef.

  Vad jag har förstått så har det högsta ledarskapet inom marinbasen lämnat en del övrigt att önska de senaste åren och Kmd Thörnqvist var har jag förstått ett välkommet namn när han fick befattningen för inte så länge sedan!

  SvaraRadera
 2. Kmd Magnusson kommer att bli ett rejält lyft för marinbasen.

  Tyvärr fick Thörnqvist för få dagar på plats som marinbaschef då han varit chef för operationen i Adenviken.

  Förhoppningsvis får marinbasen nu lite arbetsro med en chef som kan stanna länge i befattningen.

  SvaraRadera
 3. ....Inofficiella rapporter från marinbasen säger "Äntligen får vi en riktig chef som inte bryr sig om sin egen karriär" Förra årets chefsskap gav mycket övrigt att önska när Thörnqvist kommenderades till Adenviken.

  SvaraRadera
 4. Jag har inga åsikter om namnen som presenteras men blir ändå lite fundersam när det är så ensidigt tillsatt med flottister. Även om Amf är litet består Marinen av just Flottan och Amfibiekåren detta borde ha fått avspegla sig även på chefstillsättningarna.

  SvaraRadera
 5. @Thomas

  Som en ÖB för inte så länge sedan? ;-)

  Skämt åsido så tror jag att det är bra med en röjdykare/minör och en ubåtare på höga poster inom marinen, en välkommen kontrast mot alla dessa tidigare amiraler med bakgrund inom YS-spåret...

  Men jag tror nog att både amf och YS får chansen i nästa chefsrotation...

  SvaraRadera
 6. Nu är det ju så här att Marinen består av sex organisationsenheter varav amfibieregementet är en. Den gamla idén om att Kustartilleriet och Flottan skulle vara jämbördiga bör vi nog lägga bakom oss lite kvickt. En på sex låter väl rimligt.
  Jag förstår inte riktigt vad som får er att tro att lugnet nu skulle lägga sig och alla nyutnämda chefer skulle stanna "länge". HKV i Stockholm omorganiserar igen om ett år.....

  SvaraRadera
 7. Chefen före Thörnqvist var amfkille bördig från KA 2.

  SvaraRadera
 8. Den som täckte för Thörnqvist när han var i Adenviken var också bördig från KA2

  SvaraRadera
 9. Korrekt. Det var C Basbat/TekFtg, Per Jenvald, f.d kustartillerist från KA2.

  SvaraRadera
 10. En person på tre tunga tjänster samtidigt! Marinbaschef, Teknikkontorschef och Basbataljonchef.
  Håkan får en tuff uppgift att återta ekonomin och marinens tekniska tjänst efter Per Envalds tid på marinbasen.

  SvaraRadera
 11. Ja, det är förmodligen dags att sära på Basbat och Teknikkontoret. Varför slogs dessa ihop till att börja med?

  Kanske bättre att samgruppera Teknikkontoren?

  SvaraRadera
 12. Med facit i hand sedan 2005 med en rad av chefer med egen intressen, finns det all anledning att överväga delning och ny chef för marinens tekniska tjänst.

  SvaraRadera
 13. @Anonym 1704.
  Jag påstår att Tek Ftg/Basbat samgrupperat är det mest rationella och en förebild för övriga Tek/Msk eftersom den personal som kan materielen bäst, systemingenjörerna utför uppgifter både för insats (Atalanta m.m.), för TSL i Tek Ftg och även för MSA samt Fmv PRL i form av underlag för modifieringar m.m. Eftersom Tek Ftg personal bör vara förtrogen med fartygsmaterielen är den rätta placeringen i Marinbasen ur bemanningssynpunkt.

  SvaraRadera
 14. @ Anonym 02:16 de Anonym 17:04

  Tek Ftg fanns ju redan före flytten till Marinbasorganisationen och fanns då på Berga, med allt vad det medförde av närhet till FMV och för den delen till högskolor och universitet. Möjligheten att få kvalificerad personal var nog inte mindre i storstadens närhet.

  Däremot tror jag att det var svårare att bemanna befattningarna i underhållsorganistionen efter flytten, eftersom ingen flyttade med, med konsekvensen att antalet skallar nog stämde men inte kompetenserna i alla lägen.

  Basbat verkar i nutid, medan Teknikkontoren jobbar mot framtiden och aldrig mötas de två, även om framtiden kommer närmare för var dag som går.

  SvaraRadera
 15. Nåja, angående fördelningen på chefer är nog en på fyra bättre då både SSS och MarinB är maringemensamma...

  /F

  SvaraRadera
 16. Bryt ut Teknikkontoret från Marina Basbataljonen så fort det går. Alla med inre kunskap vet att uppgifterna är oförenliga under en chef -långsiktigheten och systematiskt arbetssätt får alltid stryka på foten när något mer befodringsmässigt dyker upp, ex FNSU.
  Teknikkontoret har inte fått ändan ur vagnen och lyckats med många av sina tyngre uppgifter sedan 2005. Inte skall det krävas ett större haveri för att fler skall bli medvetna om att "Även sjöarenan förtjänar ett teknikkontor"

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna