3 juli 2011

Royal Navy´s numerär av fartyg krymper allt merSå har ytterligare två fartyg ur den brittiska flottan tagit farväl av sina mönstrade besättningar.
I går var det dags för besättningen på den sista type 22 fregatten HMS Cornwall att hala "white ensign" och befälstecken i hemmahamnen Devonport, en hamn som för övrigt börjar bli välkänd även för Svenska flottan.
HMS Cornwall var den sista aktiva type 22 fregatten. Totalt byggdes 14st fartyg i serien med start i mitten av 70-talet.


Samma dag så avvecklades en av de sista type 42 jagarna i Portsmouth, nämligen HMS Gloucester. Efter henne finns enbart tre aktiva jagare av type 42 kvar. Dessa kommer succesivt att ersättas av den nya type 45 jagarna. Till skillnad från fregatterna ovan som primärt verkar under ytan, så är jagarnas huvuduppgift luftförsvar av sjögående stridsgrupper med sina medel-långräckviddiga LV-robotsystem.


Ovanstående avvecklingar är bara några i ledet efter brittiska SDSR -  Strategic Defence and Security Review, förenklat uttryckt är detta att ses som en brittisk variant av Svenska FB 00 och FB 04.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna