17 augusti 2011

Socialdemokratiskt ministerstyre vid Hkp 14 affären?

Nya uppgifter har nu kommit till allmänhetens kännedom.

Hela Hkp-14 soppan kan nu härledas till en man. Nämligen förre försvarsministern Björn von Sydov (s). Om dessa uppgifter är korrekta så har hans direktiv kostat svenska skattebetalare flera miljarder kronor extra samt det värsta av allt, ett förmågeglapp hos FM som fortfarande finns, och kommer att bli mycket svårt att täppa till.

Läs och lyssna på artikeln på SR här.

5 kommentarer:

 1. Men det här är väl inget nytt? Att det var ett politiskt beslut att köpa NH 90 har varit känt länge.
  Men det är bra att den här soppan kommer upp i ljuset och det finns massor av intressanta frågor kvar som kanske FM och FMV bör svara på. T ex hur man kan skriva avtal som tillåter kraftiga förseningar (har väl hänt i flera projekt...), varför svenska försvaret har särskilda krav på systemen (är verkligen våra besättningar längre än finnarnas?), hur man kan räkna hem avvecklingen av gamla system (hkp 4 & 10) innan nya system är på plats osv.

  Fortsätt att gräva i eländet och låt inte ansvariga inom myndigheterna komma undan med att skylla på von Sydow. Han ska ha kritik, men det är han inte ensam om...

  /M

  SvaraRadera
 2. @1431:

  Det är helt korrekt att detta inte är nytt. Men det har nog inte kommit till allmänhetens kännedom på det sätt som det gör nu genom en saklig artikel i riksmedia som dessutom pekar ut en enskild minister som drivande och dessutom högste ansvarig för frågan.

  I övrigt håller jag med dig i allt du påpekar.

  SvaraRadera
 3. Jag antar att du läst papperen som Ekot publicerat?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 4. Tja, läser man dokumentet så är det ju tydligt att S-92 var det alternativ som förordades. Som Väpnaren påpekat efter en genomgång, är det ju ändå väldigt osannolikt att det hade blivit ett mindre problemfyllt projekt än NH90, snarare kanske tvärtom!

  Jag ser ingen skillnad i det här materielprojektet jämfört med många andra, stora. Politiker har väl i princip alltid haft sista ordet i stora affärer?

  SvaraRadera
 5. Jag tror inte det var Sydow själv som drev detta utan Göran Persson var garanterat också med på noterna. Tyvärr har vi inte någon god tradition av starka försvarsministrar utan de dansar oftast efter stats- och finansministrarnas pipor. Tolgfors är verkligen inget undantag...

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna