12 augusti 2011

Försvarsminister Tolgfors gör en halv pudel

Herr minister Tolgfors har hela tiden manglat ut mantrat att det nya personalförsörjningssystemet går som på räls och att uppfyllnaden av personal på förbanden går över förväntan. Det är ett överflöd av sökande till varje plats.

Från de som jobbar med förbandsnära verksamhet har signalerna varit helt andra. D.v.s. att man har haft stora problem att få RÄTT individer med rätt förutsättningar till tjänsterna, och att många av de sökande inte ens klarat de grundläggande kraven.

Nu har det visat sig att våra generaler i HKV (enligt Tolgfors) lämnat felaktiga siffror avseende just detta till departementet. Tolgfors har enligt sin blogg deklarerat sitt missnöje till ÖB Sverker, och tydliggjort att detta inte är acceptabelt, vilket man får ha förståelse för.

Lärdomen Tolgfors borde dra är nog snarare den, att man kanske från departementets sida ibland borde "lägga örat mot rälsen" och lyssna till röster direkt från de militära förbanden och inte enbart avskärma sig till vad generalerna i HKV påstår. Jag tror många nog anser att en general i HKV inte gärna kommer med dåliga nyheter till departementet. Känslan är snarare att dåliga nyheter skall friseras och läggas fram på ett sådant sätt att de knappast uppfattas som just dåliga nyheter.

FM hemsida står inte att finna ett ord om detta.
(Uppdaterat: Rapporten fanns att finna längre ned i "undermenyerna")

Särskilt pinsamt blir det för Tolgfors då han så sent som för en tid sedan, sin vana trogen, basunerade ut på SvD att allt var i sin ordning.  Senare också i en replik på Hultqvist (s) inlägg i debatten på DN debatt. Ministern skriver även om detta på sin blogg, att alla som var kritiska och oroade för just detta hade fel.

Var skall denna soppa sluta måhända, och kanske Bagdad-Sten efter detta nu skaffar sig en lite mer jordnära realistisk bild av verkligheten därute....

7 kommentarer:

 1. Check your facts, boyo

  http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/centralanyheter/Forsvarsmaktens-delarsrapport-lamnad/

  Hagbard

  SvaraRadera
 2. GD Ulf Bengtsson, ÖB:s närmaste man, i augusti 2008:

  "Mitt mål att tillsammans med alla i Försvarsmakten göra Försvarsmakten till en mönstermyndighet när det gäller uppföljning, intern styrning och kontroll och god hushållning av resurserna samtidigt som verksamheten prioriteras."

  http://www.sweden.gov.se/sb/d/10208/a/109969

  Samma GD i juli 2011:

  "Samtidigt är det bekymmersamt att Försvarsmaktens interna styrning och kontroll inte gett myndighetens ledning, informationsdirektören eller andra chefer i Försvarsmakten tillräckligt stöd för att tidigare kunna agera. Jag har därför anledning att tro att detta inte är ett isolerat problem till våra marknadsaktiviteter utan ett generellt problem inom Försvarsmakten."

  http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/Forsvarsmakten-kommenterar/Upphandlingskritik/

  Hur kan Tolgfors vara förvånad ???

  SvaraRadera
 3. Ytterligare ett bevis på att filtreringen uppåt är effektiv?
  Hur många tragiska figurer har inte suttit och läst våra konfunderade inlägg om bristerna och känslan av att vara i en annan verksamhet än den man från vår ledning redogjort för.

  Dessa måste hela tiden vetat hur det stått till men i sin ynkedom inte vågat säga något?
  Ingen från förbandsnivån har vågat yppa något om de felaktiga siffrorna! Ingen i HKV! Ingen av direktörerna! Ingen av inspektörerna!

  För det kan väl inte vara så att man stirrat in i skärmen och ännu en gång fått den att visa precis det man vill.
  Skulle så vara fallet vill jag ännu en gång varna för att det finns en verklighet som ofta kommer ikapp på ett smärtsamt sätt.

  En annan förklaring kan vara att man använt en variant av den kreativa matematik som herr Tolgfors själv är förtjust i.

  Kan det finnas fler felaktiga siffror? Självklart! Frågan är bara vilka?

  Här på teatern har vi ett system som innebär att inga andra än de som är anställda får lön eller ersättning. På det sättet har jag vid varje månadsskifte koll på hur många (och vilka)som är anställda och verkar vid teatern. Det kanske skulle gå att införa på central nivå? (Jag har programmet på en floppydisk).

  SUCK!
  Teaterdirektören.

  PS. Ordet interimskontrakt förekommer ett stort antal gånger i herr Tolgfors text. Heter det kontrakt nu igen??

  SvaraRadera
 4. Tre år har generaldirektör Bengtsson haft på sig att se till det blir ordning på den interna kontrollen och styrningen i Försvarsmakten och det fungerar fortfarande inte. Det är nog lika bra att Bengtsson tar desinformationsdirektören Lagersten vid handen och lämnar firman tillsammans med några av generalerna som inte heller tycks klara sina uppgifter.

  Men man skall inte glömma att det var politikerna själva som skapade förutsättningar för detta kaos genom att till varje pris avskaffa försvarsgrensstaberna.

  Otto

  SvaraRadera
 5. Nä det heter inte alls kontrakt och det är pinsamt att detta felaktiga uttryck fortfarande används. Det som togs fram för ett år sedan är en "övergångslösning avseende GSS/T" - begreppet "kontrakt" borde förbjudas!

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 6. Den Österrikiske generalen Edmund Entacher fick sparken för att han sa som det var. De svenska motsvarigheterna är nog minst lika rädda för det.

  SvaraRadera
 7. @ Otto:
  Du slår huvudet på spiken! En stor del av det kaos vi nu befinner oss i kan härledas till det beslutet. Ingen har längre tillräcklig överblick för att kunna fatta välavvägda, rationella beslut.

  / Commander

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna