23 november 2012

Det svänger i Försvarsmaktens ekonomi


Det svänger snabbt, och Försvarsmakten viktigaste uppgift är att hålla budget!

För den som minns inledningen av 2012 så rådde stora osäkerheter rörande Försvarsmaktens ekonomi och därför ålades förbanden att vara återhållsamma med pengarna under det kommande året. Ett antal övningar ströks och andra reduceringar genomfördes i ett tidigt skede. Med andra ord, bromsa!

Sedan kom den omfattande följetongen med PRIO där stora delar av Försvarsmakten stannade då man inte fick fram reservdelar etc. Flygplan stod kvar i hangarerna p.g.a. reservdelsbrist, och i markverkstäderna satt man och fikade samtidigt som fordonsberget utanför växte, för några reservdelar kunde PRIO inte trolla fram.

Detta utmynnade i att man helt plötsligt stod inför det faktum att man såg ett omfattande underutnyttjade av innevarande års ekonomiska medel framför sig. Nu kunde vi således gasa igen. Lägg tillbaka de strukna övningarna, vilket var glädjande, och genomför ett antal andra riktade åtgärder. Full fart framåt.

I veckan gav HKV enligt uppgift ett nytt direktiv till alla förband att man nu bedömer att man med börjar närma sig anslagsramens tak då man gasat på med hög fart under hösten. Således kommer nu nya direktiv. Det blir kanske ingettvärstopp, men däremot en kraftig inbromsning när det kommer till utgifterna för resterande del av året. Gasa och bromsa i varierad omfattning har således präglat året.

Man kan självklart tycka att det är olyckligt att det ska behöva vara på det här viset. Men det som man verkligen bör fundera över är hur verksamhetsåret 2012 hade sett ut om PRIO hade fungerat som det borde göra och det planerade flödet hade rullat på enligt plan. Då hade Försvarsmakten sannolikt inte kunnat genomföra alla de övningar, och all övrig förbandsverksamhet som man nu trots allt har kunnat göra under året.

Försvarsmaktens ekonomi är i balans precis som politikerna hävdar. Men det råder inte någon sund balans mellan försvarsanslag och det faktiska behovet för att kunna genomföra övningar och verksamhet i rätt omfattning och till rätt kvalité. Att verksamheten under 2012 roddes i land kan man tacka ett icke fungerande datasystem för. Under inledningen av kommande år kommer dessutom nästa överraskning.

Det blir aldrig långtråkigt i Försvarsmakten!

10 kommentarer:

 1. Att det svänger måste bero på att systemet har hittat den där inre balansen som vi alla så väl känner igen. Vi närmar oss nirvana i en allt högre takt och allt kretsar kring det där balanshjulet som, i korsord, brukar kallas oro.

  Vid ett seminarium i förra veckan på Finlandsinstitutet om Nutida och framtida utmaningar för svensk och finsk säkerhet talade bland annat Moderaternas förra partisekreterare, numera utrikesutskottets ordförande Sofia Arkelsten.

  Det Arkelsten tyckte var viktigt att fånga upp i försvarsberedningens arbete var ekonomi, energi, värderingsfrågor och demografi.
  Hon konstaterade att ryssarna blir färre.

  Inom försvarspolitiken verkar det mest vara långtragiskt.

  Suck!

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Långtragiskt" - ett nyskapat ord som beskriver tillvaron i FM på pricken! Det torde vara självskrivet för SAOL. /C

   Radera
 2. Det du beskriver är en dynamisk jämvikt, inte balans. Vår interna inkompetens håller kostnaderna nere så att ramen inte spräcks.

  SvaraRadera
 3. FåtöljStrategen24 november 2012 12:04

  Att det råder anslagsmässig balans, båtar ju föga när det verksamhetsmässigt råder stort underskott!

  SvaraRadera
 4. Det svänger sa katten.

  Tyvärr mer nedläggningar i sikte. Har svårt att se något annat i horisonten.

  SvaraRadera
 5. Har varit anställd inom FM i nästan 30 år. Det har gasats och bromsats ända min första anställningsdag så att försöka knyta detta till PRIO förefaller vara lite långsökt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det ser ut som det gör innevarande år har sin största förklaring i just PRIO. Om detta råder det inte så mycket tvivel om.

   Radera
  2. Tyvärr så har du fel men jag är imponerad över din envishet att försöka leda detta i bevis.

   Radera
  3. Då får du vänligen förtydliga hur Årets problematik med PRIO och de icke upparbetade ekonomiska medel till följd av detta INTE har påverkat innevarande års budget och återläggande av övningar M.m.

   Radera
 6. En lögn förvandlas inte till sanning därför att den återupprepas. Påståendet att det skulle råda balans mellan utgift och uppgift blir alltså inte sant, trots allt tjat om motsatsen.

  Utgiften (försvarsbudgeten) är cirka 40 miljarder SEK/år, medan uppgiften (att försvara Sverige) motsvarar ett ekonomiskt värde av minst 4000 miljarder SEK/år. Eller vad tror ni att återuppbyggnad av ett sönderbombat Stockholm skulle kosta? Sedan tillkommer kostnader för återuppbyggnad av Sveriges övriga delar...

  Slutsatser:

  1.FRED OCH FRIHET ÄR OVÄRDERLIGT!

  2.MODERATA FÖRSVARSPOLITIKER ÄR DUMSNÅLA IN ABSURDUM!

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna