8 november 2012

Öppen utfrågning om nästa generation JAS 39 Gripen


Under förmiddagen höll försvarsutskottet under Peter Hultqvist ledning en öppen utfrågning, eller en "hearing" om man så önskar rörande anskaffning av nästa generations stridsflygplan, eller rättare sagt förmågelyftet benämnt JAS 39E.

Representerade var förutom försvarsutskottets ledamöter även respresentanter från Försvarsmakten i egenskap av ÖB och C LEDS, Jan Salestrand. Som expert fanns även en f.d. JAS-pilot på plats i panelen. FMV, FXM och SAAB var även representerade.

Första timmen ägnades åt att statssekreteraren på Försvarsdepartementet, Carl von der Esch inledde och därefter fick varje myndighet tid att presentera sin del i projektet. För den som följt detta projekt mer ingående den senaste tiden så kom inget nytt fram, förutom det klargjordes att det inte blir några helt nytillverkade flygplan alls. Samtliga JAS 39E kommer att erhålla återanvända komponenter från JAS 39C, något som i sin tur kan komma att få konsekvenser för tillgängligheten av flygplan. Något som Försvarsmakten deklarerade att man ännu ej gjort någon analys av.

Försvarsmaktens framställning var synnerligen tydlig. Såväl ÖB som Salestrand poängterade vid flera tillfällen att ett absolut minimum av flygplan är 60st. ÖB påpekade även att om man väljer den lägre siffran i spannet 60-80 stycken som är Försvarsmaktens framställda behov, så krävs tillförsel av markbaserat luftvärn! Något som regeringen sannolikt inte räknat med - heller.

FXM i sin tur redovisade att samarbetspartnern Schweiz kommer att kunna lämna slutgiltigt besked om anskaffnings först 2014 då man har en lång process framför sig och som troligtvis avslutas med en folkomröstning.

Den mest intressanta delen var självfallet frågestunden där försvarsutskottets ledamöter (i de flesta fall) ställde högst relevanta frågor till myndigheterna och till statssekreteraren von der Esch. Det är omöjligt att återge samtliga frågor i detalj, så därför rekommenderas starkt att se hela tillställning via webb-tv. I synnerhet utfrågningsdelen som startar efter 71 minuter in i sändningen. Här kommer ett axplock av frågorna.

Hultqvist (s)  högg som en kobra på underfinansieringen av projektet om 5,5mdr, men även på det totala ofinansierade anskaffningsbehovet av materiel omfattande 25mdr. Totalt drygt 30mdr. Statssekreteraren von der Esch svarade inte konkret på frågan, vilket han för övrigt inte gjorde på någon fråga, utan var märkbart nervös, osäker och uppfattades som dåligt påläst i ämnet.

Märkligaste frågan kom från Cecilia Widegren (m) som ställde den till Försvarsmakten.
"Min fråga blir ganska rätt och slätt.... - Varför behöver vi ett Flygvapen i Sverige, och jag vill egentligen att ni mer riktar svaret, inte till andra tekniska vinster, eller hot som finns i andra länder i vårt närområde, utan mer till mjukare faktorer kopplat till dom civila, och eventuella då, säkerhetspolitiska hot och risker som ni ser i vårt närområde och den behovsbilden."
Då sannolikt ingen riktigt förstod innebörden i frågan, så svarade ÖB istället på den fråga som borde ha ställts, nämligen varför det finns ett behov av ett stridsflygsystem i Sverige, något som ÖB gjorde på ett mycket bra sätt.

Vidare ställde samtliga partier, förutom de moderata ledamöterna, den kanske viktigaste frågan till statssekreteraren. Flera gånger om dessutom. -Hur kan regeringen föreslå 40-60 flygplan när Försvarsmaktens analys säger 60-80 flygplan?

Carl von der Esch kunde inte lämna något relevant svar på denna ständigt återkommande fråga trots att alla inblandade parter egentligen vet vilket det sanningsenliga och konkreta svaret på frågan är....

Flera ledamöter påpekade på olika sätt att detta kanske är en av de viktigaste, och framförallt mest kostnadsdrivande frågan som en försvarspolitiker har att hantera under en ämbetsperiod som försvarspolitiker. Det höll nog alla ledamöter i försvarsutskottet med om. Johan Forssell (m) däremot, hade istället valt att resa till USA för att studera valkampanjerna.

6 kommentarer:

 1. Att Forssell är i USA är i högsta grad positivt för alla som värnar om försvaret.

  /ingenjören

  SvaraRadera
 2. Ännu en inblick i moderat okunskap, nonchalans och vanstyre av kungariket Sverige.

  SvaraRadera
 3. Jag tror att det största felet är att Gripen E inte förefaller vara en del av en väl avvägd och systematisk förstärkning av försvarsförmågan.

  Införandet av ny utrustning borde egentligen vara en serie steg i stil med:

  Införande av medelpresterande luftvärn typ Nasams 2.

  Utökad krigsflygbasorganisation och mer vapen och förnödenheter i lager.

  Uppsättande av en utvecklingsdivision Gripen E på F7 med helt nybyggda flygplan för att inte minska förmågan medan Gripen E systemet körs in.

  Förnyelse av markbaserade och flygande radarsystem.

  En C/D division ersätts med E eller E/F, helt nybyggda eller med framskrotade komponenter beroende på hur Gripen C/D och E/F säljer, vilken beredskap som behövs och flygvapnets egen taktikutveckling.

  Införande av tungt avancerat luftvärn.

  En C/D division ersätts med E eller E/F, helt nybyggda eller med framskrotade komponenter beroende på hur Gripen C/D och E/F säljer, vilken beredskap som behövs och flygvapnets egen taktikutveckling.

  Osv.

  Jag förstår att Gripen E beställningen måste göras i god tid men den behöver vara en del av försvarets förmågeuppbyggnad och inte ett huvudmål i sig då vitsen med alltihopa är att kunna försvara Sverige medan världen blir osäkrare, Ryssland utvecklas i fel riktning och ekonomin krymper. Det är mycket möjligt att Ryssland blir aggressivare samtidigt som kompetensflykt och korruption gör att de inte har förmåga att producera sina nya flygsystem i stora antal och driva dem med god tillgänglighet och då vore det perfekt med nya Gripen E utan att skrota Gripen C/D

  SvaraRadera
 4. Märklig fråga...javisst håller med men politikerna kommer alltid och skall alltid ha rätt att ställa märkliga frågor. Tillhör rollspelet sedan urminnes tider,,,,

  SvaraRadera
 5. ... Och en närmast lysande sammanfattning av bloggägaren.
  /KjellJ

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna