3 maj 2013

Håll försvarsdebatten vid liv!

Under gårdagen deltog Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten i TV4 Newsmill där han intervjuades av PM Nilsson. En mycket intresant intervju som den här gången inte fokuserade på försvarsfrågan i sig, utan i stället på själva försvarsdebatten.

TV4Newsmill%20om%20f%C3%B6rsvarsdebatten

I programmet konstaterades att försvarsdebatten inte varit så intensiv som den är i dag under de senaste 20 åren. Något som inte ska förväxlas med att försvarsförmågan är bättre i dag än under de senaste 20 åren, något som försvarsutskottets ordförande Cecilia Widegren (m) olyckligt uttryckte för en tid sedan.

Erik Lagersten konstaterar helt riktigt att den aktiva försvarsdebatten i dag beror på flera olika samverkande faktorer, där vi har en betydligt mer öppen försvarsmakt i dag än tidigare och där man eftersträvar att beskriva sakförhållanden för vad det är och inte skönmålar läget. Andra avgörande faktorer som lyftes fram i intervjun är vissa politiker som tycker det är angeläget att debattera försvarsfrågor, media som intresserat sig för frågan, och inte minst försvarsbloggarna som bidrar till debatten.

Just försvarsbloggarnas roll i debatten diskuterades i inlägget vilket är glädjande. De flesta kan nog instämma i att just Erik Lagersten tagit tidigare ÖB Håkan Syréns gamla klyscha ÖRA - "Öppenhet, Resultat, Ansvar" - från att vara något man enbart sa, till något man faktiskt tillämpar inom Försvarsmakten i dag, åtminstone på de flesta håll ska tilläggas.

En av Försvarsmaktens viktigaste uppgifter är att värna om vårt lands frihet och indirekt dess grundlagar där yttrandefriheten och tryckfriheten är två av fyra tunga pelare. Att Försvarsmakten nu går ut och säger att det är bra med en levande försvarsdebatt, även om sådant som berör myndighetens tillkortakommanden, är vitaliserande. Just detta är ett mycket gott tecken kopplat till begreppet "ÖRA" där Erik Lagersten i rollen som informationsdirektör gjort ett mycket bra jobb under de senaste åren.

Att hålla försvarsdebatten levande och diskutera viktiga försvarsfrågor, utan att för den sakens skull beröra sådant som omfattas av sekretess är en något som försvarsbloggarna kan bidraga med. Majoriteten av försvarspolitikerna (med några få undantag) är i skrivande stund tyvärr tvåa på den bollen. Den tidigare moderata ledamoten i försvarsutskottet Rolf K Nilsson spekulerar i varför det förhåller sig så i sitt senaste inlägg. Ett inlägg som är väl värt att läsa och reflektera över.

9 kommentarer:

  1. Lagersten: "...mer öppen försvarsmakt i dag än tidigare och där man eftersträvar att beskriva sakförhållanden för vad det är och inte skönmålar läget."


    Jag kan inte tolka detta som annat än ett efterlängtat besked att utgivningen av Försvarets forum kommer att upphöra.

    Fast jag kanske tolkar det hela felaktigt då det fortfarande uppges på Försvarsmaktens hemsida att: "Dygnet runt, året om står ett antal JAS 39 Gripen i beredskap för att avvisa främmande flygplan som utan tillstånd tagit sig in på svenskt luftrum."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Staffan, du verkar uppenbarligen ha ett eller ett par horn i sidan till informationsstaben i allmänhet och försvarets forum i synnerhet......börjar bli lite tjatigt. Testa att hänga med och kommentera den pågående debatten istället?

      Radera
    2. Är bara så trött på att se när det blåljugs om läget i Försvarsmakten. Hur ska vi kunna få rätsida på skutan om vi själva har en enhet som blåser solsken upp i röven på svenska folket i allmänhet och de styrande politikerna i synnerhet?

      Radera
  2. Jo det har ju sminkats en och annan gris de senaste åren.

    Som när det i FM årsredovisning stod att läsa följande om hur de anställda såg på sin situation.
    "Internt uppfattas Försvarsmakten som en trygg och generös arbetsgivare med ordning och reda"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det kan man allt kalla skönmålning, det!!! Vilket j-a skämt.

      Radera
  3. Det stod i försvarsmaktens utvecklingsplan som målbild och önskat slutläge.

    SvaraRadera
  4. Konstaterar många kritiska röster trots att vi i dag har ett betydligt bättre klimat inom FM än tidigare. Mer kan givetvis alltid göras, men när hade vi en ÖB som var så tydlig mot politikerna senast? Min bestämda uppfattning är att det är politiska nivån som skönmålar läget numera, inte FM.

    SvaraRadera
  5. Men fortfarande vågar man ju inte öppet gå ut med saker. Det måste ske anonymt, annars är karriären åt helvete. Så vi har långt kvar till riktig öppenhet.
    Angående FM Vind (FM´s personalundersökning) så var det en väldigt stor del som inte svarade, troligtvis de mest kritiska. Själv gjorde jag det inte eftersom man har varit med så länge så man vet att det inte "gör nån skillnad"

    Men intervjun med Erik Lagersten var väldigt bra, han ryggade inte för några frågor. Men reporter ska ha cred för att han ställde sakliga och bra frågor.

    SvaraRadera
  6. Någon som sett några konkreta åtgärder maa FM VIND?
    Mer än bara .ppt-lösningar alltså.

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna